Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

"Geni eller idiot - jag blev geni" - Sverige till VM-final

Sverige är klart för VM-final efter ett extraordinärt drama mot Schweiz i semifinalen. Matchen gick till straffar – där Rasmus Enström avgjorde.
- Jag brukar säga ”geni eller idiot”. Jag blev geni, säger han.

Det blev en match man sent ska glömma i O2 arena under lördagskvällen. Över 10000 personer på läktarna fick se en drabbning mellan Sverige och Schweiz som bjöd på allt publiken ville.

Sverige tog ledningen genom Robin Nilsberth, men innan den första perioden var över hade Schweiz kvitterat.

- Det blev bra mycket mer spännande än vi hade trott. I en semifinal kan allt hända. Meier i målet var overklig, säger Tobias Gustafsson.

Ja, Schweiz målvakt storspelade. Men i den andra perioden gick Sverige upp till en 3-1-ledning. Sedan reducerade Schweiz – och kvitterade sedan tidigt i den sista perioden. Arenan kokade.

- När man spelar zoonar man ut. Men mellan bytena är det spännande. Man vill vara hjälte och samtidigt inte syndabocken. Man är extra noga i det man gör. Vi har ett jättefint stöd, det är kul när det är så många som kommer hit och stöttar oss, säger Tobias Gustafsson.

Med drygt tre minuter kvar av ordinarie tid tog Schweiz ledningen och såg ut att gå mot final, men Alexander Rudd hittade fram till Albin Sjögren som kvitterade med en och en halv minut kvar.

Matchen gick till förlängning och straffar, där Sverige var det starkare laget. I den sista omgången klev Rasmus Enström fram och avgjorde och skickade Sverige till final.

- Det är gåshud. Det är lite lättnad också. Vi fick en bra start på straffarna, sedan började de sätta dem och vi bommade. Då kom trycket på mina axlar. Jag brukar säga ”geni eller idiot”. Jag blev geni. Vi är i final, det är det som är målet.

Vad tänkte du när du klev fram?
- Jag intalade mig själv att våga, jag såg bara nätet. Jag tittade i keeperns ögon när jag gick fram, sedan var det bara att trycka in den. Jag har gjort det förr.

Sverige spelar VM-final mot Finland under söndagen klockan 16.00. Där väntar Finland, som Sverige förlorade mot för två år sedan.

- I två år har jag grämt mig över straffarna när vi torskade i Riga. Nu är vi här igen, i en ny VM-final. Man blir ju inte yngre direkt. Njut, ta vara på det och vinn, säger Enström.

Matchen sänds på kanal 5/Eurosport Player.

Matchfakta
Sverige-Schweiz 5-4 (1-1,2-1,1-2) (0-0) (1-0)

Första perioden
1-0 (08.40) Robin Nilsberth (Alexander Rudd)
1-1 (15.53) Jan Zaugg (Mathias Hofbauer)

Andra perioden
2-1 (06.20) Robin Nilsberth (Jonas Svahn)
3-1 (07.06) Kim Nilsson (Rasmus Sundstedt)
3-2 (14.38) Luca Graf (Tim Braillard)

Tredje perioden
3-3 (00.45) Patrick Mendelin (Nicola Bischofberger)
3-4 (16.41) Patrick Mendelin (Manuel Maurer)
4-4 (18.17) Albin Sjögren (Alexander Rudd)

Förlängning

Straffar
SCH Mathias Hofbauer (miss)
SVE Alexander Rudd (mål)
SCH Joel Ruegger (miss)
SVE Alexander Galante Carlström (mål)
SCH Jan Zaugg (miss)
SVE Kim Nilsson (mål)
SCH Patrick Mendelin (mål)
SVE Jonas Adriansson (miss)
SCH Dan Hartmann (mål)
SVE Rasmus Enström (mål)

short_text    Publicerat av Anton Rosenblad 2020-10-06, kl 11:55