Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

Från division 6 till 1 - på fem säsonger

Romelanda UF har gjort en makalös resa genom seriesystemen. 2015 vann laget division 6. I höst kliver de in i division 1.
- Inför varje säsong har vi snackat om att det blir jättetufft. Men nu blir det verkligen, verkligen, tufft, säger Tobias Hildesson.

Det låter som en saga och tankarna dras snabbt till det fiktiva fotbollslaget Åshöjdens BK. Romelanda Ungdomsförening klev in i division 6 i Västsvenska Innebandyförbundet (dåvarande Göteborgs IBF) 2014. Stommen bestod av spelare från Marstrands IBK:s pojkar -97.
Nu, fem säsonger senare, gör sig laget redo för en förbundsserie för första gången. I höst spelar de i division 1 västra.

- Det handlar i grund och botten om att vi har kul tillsammans. De flesta känner varandra sedan länge och umgås även på fritiden, säger spelaren Tobias Hildesson.

Spelarna är unga, mellan 20 och 25 år. Och faktum är att ingen tidigare har spelat i division 1 eller högre. I stället har de flesta, hela nio stycken, hängt med sedan starten 2014.

Men det har inte gått som en dans på rosor genom seriesystemen. Nästan tvärtom, på ett spektakulärt sätt. Laget har haft enormt flyt gällande upp- och nedflyttningar, vilket i slutändan har gynnat just dem.

- Vi vann division 6 och 5. I division 4 kom vi tvåa, då gick vi upp också. I division 3 kom vi trea, men då var allt beroende av högre divisioner, om lag från Göteborg ramlade ner. Då hade vi tur och fick en plats i division 2, säger Hildesson.

När laget väl i fjol spelade i division 2 kom de på andra plats. Man kvalade mot FBC Engelholm och vann den första av två matcher. Men i den andra blev det förlust, och Engelholm vann totalt efter bättre målskillnad.
Då trodde Romelanda-spelarna att flytet var slut. Men icke! I stället blev en plats ledig i division 1, och då var det den bästa förloraren från det södra kvalet som fick förfrågan. Romelanda tackade ja – och klättrade vidare.

- Det var helt otroligt. Det är tråkigt att vi inte har fått fira de senaste säsongerna eftersom vi inte har vunnit någon serie. Vi lattjar inte bort matcherna så klart, vi kämpar allt vi har och är väldigt seriösa när det är match.

Tongivande spelare som Martin Sjöberg, Jesper Stolt-Hermansson, Rasmus Nyman och Almir Mehmedagic får nu alltså ladda för ännu en ny serie i höst.

Blir det samma flyt då? Ingen serieseger, men på något sätt ändå allsvenskan nästa säsong?
- Haha, ja, precis... Inför varje säsong har vi snackat om att det blir jättetufft. Men nu blir det verkligen, verkligen, tufft. Bara vi inte får för mycket stryk och kan ta några vinster är vi glada.

Romelandas vandring genom seriesystemen:
2014/15: division 6
2015/16: division 5
2016/17: division 4
2017/18: division 3
2018/19: division 2
2019/20: division 1

short_text    Publicerat av Anton Rosenblad 2020-10-06, kl 11:55