Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Flera nya domare får chansen på förbundsnivå

Många orsaker ligger bakom att distrikten har nominerat flera domarpar till förbundsnivå än någon gång tidigare.
- Det är viktigt att duktiga domare med hög potential kan få testa på den högre nivån, säger Svensk Innebandys domarkoordinator Mattias Linell.

Elva domarpar från distrikten har nominerats till förbundsnivå, vilket historiskt är en väldigt hög siffra. Kommunikation har ökat rejält de senaste säsongerna och de två senaste har det genomförts regionala träffar med dem som jobbar med domare och domarutveckling hos distrikten

- Det ser väldigt olika ut, där en del distrikt har anställd personal medan andra har ideella i de rollerna. Det har dock fungerat bra och både anställda och ideella har i många fall kunnat avsätta en dag till det här för att träffas och diskutera domarutveckling. De här träffarna tror jag har bidragit till att vi förstår varandras verksamhet bättre och även till mer kontakt i vardagen när det gäller till exempel utbildning och tillsättning. Jag hoppas också att de här forumen kommer att leda till mer samarbete mellan distrikten när det gäller domarfrågor, säger Mattias Linell.

De nya regionala domarkurserna har också gjort att det har blivit mer naturligt att i vardagen diskutera vilka domarpar som börjar bli redo för att ta steget upp och testa på förbundsnivå.

- Först och främst måste distriktet och vi, med den information som finns tillgänglig om domarparet, anse att de rent sportsligt klarar utmaningen. Det är naturligt att nya domare på en högre nivå får det tuffare än rutinerade, men vi måste försöka minimera risken att domarna får en för tuff match i förhållande till var de befinner sig i sin utveckling. Domarutveckling måste balanseras med ansvaret vi har att matcherna ska ha domare som klarar uppgiften. Steget till förbundsnivå är stort både för lagen och domarna och det kan vara tufft att etablera sig där. Därför är det viktigt att duktiga domare med hög potential kan få testa på den högre nivån och sedan återvända med nya erfarenheter till en nivå där de är bekväma. Genom att matchas in på den högre nivån i väl valda matcher under längre tid är de mycket bättre förberedda för uppgiften när de väl tar steget till förbundsnivå, säger Linell.

Runtom i landet finns flera domarcoacher som har till uppgift att följa domarna och deras utveckling framåt. De är på plats på matcher, ger domarna feedback och diskuterar vad som har gått bra eller sämre. Och den viktigaste uppgiften en domarcoach har är att hjälpa domarna att själva hitta verktyg för sin utveckling.

- På distriktsnivå kanske det bara finns resurser till att genomföra en eller två domarobservationer per par på en hel säsong. Att då förlita sig på att det bara är de tillfällena som ska leda till utveckling håller inte, utan paren måste vara sina egna coacher. Domarkollegan är den viktigaste coachen du kommer att ha i din karriär, då det är den personen som ser dig döma i varje match. I den processen ska domarcoachen vara starkt bidragande, säger Linell och fortsätter:

- Man ska också komma ihåg att man som domare har ett större ansvar än att bara ha två nöjda lag efter en match. Domaruppdraget handlar också om att säkerställa att innebandy spelas på det sätt som ytterst Internationella Innebandyförbundet och Svenska Innebandyförbundet har beslutat, och även att skydda spelarna från skador. Det kan ibland stå i konflikt med hur båda eller ett av de inblandade lagen vill ha det i just den aktuella matchen. Där har domarcoacherna en viktig funktion.

För ett par år sedan jämförde Svenska Innebandyförbundet åldern på de domare som dömer i Svenska Superligan på herrsidan med fotbollens och ishockeyns elitdomare och såg att innebandyns domare var äldre i genomsnitt.

- Det finns ingen rationell anledning till att det ska vara så då det borde vara svårare att ta sig till Allsvenskan (fotboll) och SHL (ishockey) än till SSL, eftersom konkurrensen och framför allt arbetsmiljön för domarna är mycket hårdare där, säger Linell.

Nu ser dock åldersfördelningen bättre ut på innebandyplanen. Distrikten har nominerat flera unga domare till förbundsnivå vilket innebär att snittåldern kommer att sänkas de kommande åren om det håller i sig.

- Det förtjänar också att sägas att det inte är något problem att etablerade domare på hög nivå är äldre, det är helt naturligt. Däremot är det viktigt att karriären inte tar fart för sent. Då det tar lång tid att först bli bäst i ett distrikt, förbundsdomare, SSL-domare och slutligen internationell domare där VM ska vara ett mål.

- Det är egentligen få saker som skiljer domares och spelares utveckling åt. En spelare börjar med att sitta på bänken i A-laget, för att sedan göra några byten ibland, för att därefter spela mer regelbundet i tredjefemman och slutligen kanske vara en bärande spelare i förstafemman. Det som skiljer är att ett domarpar som vi skickar ut på banan även måste slutföra matchen och kan inte bytas ut om det blir för tufft. Därför måste man noga överväga om ett par är redo för den aktuella matchen innan man tillsätter dem.

short_text    Publicerat av Anton Rosenblad 2020-10-06, kl 11:55