Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

Finalkänsla när Sverige slog starkt Tjeckien

Sverige vann gruppfinalen mot Tjeckien med 5-4. Bakom siffrorna döljer sig en av de mest intensiva VM-matcher som någonsin spelats, inför en fantastisk jättepublik - 8 914 personer!

Sveriges förbundskapten Kent Göransson var känslomässigt rörd efter matchen.

– Det finns tre saker jag vill framhålla. För det första publiken, som var enorm. För det andra det tjeckiska legt, som var mycket bra. Och för det tredje Fredrik Djurling, som var fantastisk, sa Göransson.

Matchen fick en inramning värdig en VM-final. Cez Arena fylldes alltså av 8 914 fans, nytt rekord för en gruppmatch i VM. Och med hjälp av trummor, tamburiner, polska speedwaytutor och inte minst sina röster såg de till att det inte var tyst en sekund. Tjeckerna fick lika starka ovationer som svenskarna blev utvisslade när de höll boll.

"Jag bara njöt"

Kent Göransson, förbundskapten herrlandslaget

– Jag bara njöt! Trots att vi hade publiken emot oss var det en enorm känsla att få vara med om detta. Vi har ju varit här förr och visste att det skulle bli ett helvete, fortsatte Göransson.

Publiken och TV-tittare över hela Europa följde dramat där Tjeckien ordnade 2-0, men där Sverige vände till 2-3. Men hemmalaget gav aldrig upp, kämpade sig tillbaka in i matchen och kvitterade både till 3-3 och 4-4. Till slut blev det ändå blågul seger sedan Fredrik Djurling prickat in segermålet med 6.16 kvar att spela.

– Vi borde nog haft ledningen efter första perioden, men Tomas Kafka i målet var riktigt bra. Att vi till slut vann berodde mest på att vi tog ett steg upp i den tredje perioden. Det var skönt att få bevisa att vi fortfarande är ett vinnande lag!

Sällan har man sett så nöjda förlorare som hemmalaget. Förbundskapten Zdenek Skrunzy sken som en sol när han mötte pressen.

– Detta var ett stort steg för innebandyn i Tjeckien. Det känns oerhört bra att vi kunde genomföra matchen på ett så bra sätt. Tack alla ni som här och rapporterar om detta, jublade Skruzny.

Hur mycket bättre än så här kan ni spela?

– Kanske lite bättre. Två av Sveriges mål föregicks trots allt av individuella misstag, men jag är självklart mycket stolt över mitt lag. Sverige var dock lite bättre.

Var placerar du in den här matchen i Tjeckiens innebandyhistoria?

– När vi gick till final 2004 spelade vi bra. Men det är absolut en av de tre bästa matcher vi spelat!

Kent Göransson är däremot inte särskilt förvånad över den tjeckiska kapaciteten.

– Nej, jag har varnat för dem. Vi slog dem 11-3 i EFT, men jag sa att det är något som inte stämmer. Och jag hade rätt. Det här är ett mycket bra landslag.

Foto: IFF

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55