Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Emelie Lindström invald i Hall of Fame

Emelie Lindströms individuella meritlista är bland de främsta som finns inom innebandyn. Att hon nu är invald i Svensk Innebandys Hall of Fame ser hon dock som kanske den största meriten av alla.
- Det är prisernas pris, säger hon.

Främsta poänggöraren genom tiderna i damlandslaget, flera poängligasegrar i högsta serien, tre SM-guld, fyra VM-guld, två Champions Cup-guld, Årets spelare fyra gånger, Årets forward tre gånger, utsedd till Världens bästa spelare tre gånger och dessutom uttagen i VM:s Allstar team tre gånger. Nu har Emelie Lindström fått ännu en bedrift att vara stolt över. Hon har blivit invald i Svensk Innebandys Hall of Fame.

- Det är alltid en ära att få ett pris. Det här är prisernas pris, att få vara med i den här skaran. Det känns bra i hjärtat att man har gjort något som betyder någonting. All tid jag har lagt ner, att det betyder något för någon, säger hon.

Ja, visst har Lindströms karriär varit betydelsefull för många. För henne själv, medspelarna, motståndarna, fansen och svensk innebandy.
Som nioåring blev hon inspirerad av sin äldre syster som spelade i Högdalens AIS och började själv med 86:orna. Hon fastnade direkt.

- Jag hade det i mig redan då. Jag har blivit bra skolad i hela min karriär, redan från fotbollen som jag höll på med före innebandyn. Jag har alltid velat prata om olika delar i spelet. Jag lärde mig tidigt vad en djupledspassning var, till exempel. Det öppnade upp till att jag tänkte mycket när jag spelade.

Lindström har alltid varit en poänggörare och efter en säsong i dåvarande elitserien med Högdalen, när Lindström var 18 år, hörde storlaget Balrog av sig. Där spelade bland annat superstjärnan Hermine Dahlerus.

- Jag kände att jag behövde en utmaning. Det lockade att spela i ett av världens bästa lag och att få lära av Hermine. Det var lite olikt mig att byta lag sådär, jag har alltid varit en blyg person som gillar trygghet. Jag gick ensam som ganska ung till det stjärnspäckade laget. Det är jag glad att jag gjorde. Det var en del i det gick bra, att jag vågade ta den chansen.

Klubbytet blev verkligen ett uppsving för Lindström. Hon beskriver sina år i Balrog som hennes absolut bästa innebandytid. Hon lärde av de äldre spelarna och fick väldigt mycket förtroende.

- Jag växte verkligen som spelare. Laget var magiskt på sidan av också, det var bara fantastiska människor. I den kombinationen kunde jag verkligen få ut något av mitt spel.

Lindström dominerade stundtals elitserien och Svenska Superligan. 2009, samma år som hennes Balrog vann SM-guld, blev hon utsedd till Årets spelare för andra gången i rad.

- Det var fantastiskt på alla sätt. Alla mina SM-guld värderar jag ungefär lika. Det var klart att det var speciellt med det första, det gjorde intryck på mig. Då ville jag ha mer och uppleva det igen.

När Djurgården tog över Balrogs plats i SSL fortsatte Lindströms framgångssaga. Det blev SM-guld 2011 och 2013 och Lindström blev utsedd till Årets spelare 2012 och 2013.

Även i landslaget gick det otroligt bra för Lindström och hennes Sverige. Hon spelade fyra raka VM mellan 2007 och 2013 och tog lika många guld. Dessutom blev hon uttagen i Allstar team tre gånger. Men framför allt: På sina 81 landskamper gjorde Lindström makalösa 181 (91+90) poäng.

- Det är min spelförståelse det handlar om. Och jag har en vinnarskalle som har drivit mig. Jag ser mig själv mer som en passningsläggare. Jag lägger hellre en passning än skjuter. Men på något sätt lyckades jag göra många mål också.

Något som utmärker Lindström är hennes ständiga jakt på att utvecklas som spelare. Hon ville alltid bli bättre, trots att hon i mångas ögon redan var bäst.

- Jag fastande lite i ett mönster en tid där jag kom ner och hämtade boll väldigt mycket. Det var inte riktigt roligt längre eftersom jag gjorde samma sak hela tiden. Då kände jag att jag ville hitta nya rörelsemönster. Jag la mig längre upp i banan och det utvecklade mig. Efter det behärskade jag hela planen. Då kunde jag röra mig på ett helt nytt sätt. Det var mitt eget beslut, i samråd med tränare så klart.

Lindströms meritlista är bland de absolut främsta inom svensk innebandy. Att hon nu får kröna det med en plats i Svensk Innebandys Hall of Fame gör henne stolt.

- Jag kan inte göra annat än att titta tillbaka och vara nöjd med det jag har åstadkommit. När jag var mitt i det kan man inte ta in att man vinner Årets spelare och poängligor. Men när jag tittar tillbaka på det kan jag känna lite stolthet.

Fakta, Emelie Lindström
Född: 1986
Klubbar: Högdalens AIS, Balrog B/S IK, Djurgårdens IF IBF, Råsunda IS, Nacka Wallenstam IBK
SM-guld: 3 (2009, 2011, 2013)
Årets spelare: 4 (2007/2008, 2008/2009, 2011/2012, 2012/2013)
Årets forward: 3 (2008/2009, 2009/2010, 2012/2013)
Världens bästa spelare: 3 (2011, 2012, 2013)

Landskamper: 81
Landslagspoäng: 181 (91+90)
Antal VM: 4 (2007, 2009, 2011, 2013)
All Star team i VM: 3
Europacupen-guld: 2 (2011, 2014)

short_text    Publicerat av Anton Rosenblad 2020-10-06, kl 11:55