Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Eldsjälen Berger redo för afrikanska mästerskapen

Det har gått fyra år sedan eldsjälen och numera även förbundskaptenen Pontus Berger tog tjänstledigt och startade innebandylaget Somalia SK i Bergsjön (som senare blev Bergsjön SK). Då var ambitionen att använda innebandyn som ett integrationsverktyg för att motverka segregationen i Göteborg och för att skapa en samlingsplats. Projektet blev lyckat och nu väntar de afrikanska mästerskapen i Nairobi för laget. 

I maj tog Bergsjön SK ett gemensamt beslut att åka ner och spela de afrikanska mästerskapen som ett somaliskt landslag och möta andra afrikanska länder. Bergsjön SK har idag en mångfald med spelare från flera olika länder och sex stycken av de svensk-somaliska spelarna kommer få äran att representera det somaliska landslaget.

Bergsjön SK spelar till vardags i First League i Göteborg, en serie som är till för nybörjarlag, men nu väntas alltså annat motstånd för laget. Beslutet medförde dock mer individuellt ansvar med träning för att kunna representera landslaget. 

- Många av spelarna i de andra lagen som vi kommer att möta verkar vara atleter och har bra fysik och det i kombination med att spelformen skiljer från den som vi kör med här hemma kan bli utmanande. Däremot tror vi att vi kommer att ha ett bättre spel med mer teknik, säger Pontus Berger i en intervju.

Spelkonceptet är liknande det som spelas i bland annat Schweiz och kallas för ”Kleinfelt”, vilket innebär en mindre plan med tre utespelare och målvakt. För att kunna stå emot motståndet har laget genomfört en tuff försäsong med individuell träning, träningsläger och matcher. Förbundskaptenen Pontus Berger har även ordnat halltider för att kunna köra ett sista träningspass på plats innan mästerskapet drar igång den 21 september. Under tiden laget är nere kommer de även att besöka skolor i Kenya där innebandyn redan börjat sprida sig för att inspirera och förmedla mer kunskap om sporten. 

- Projektet ska inte sluta med det afrikanska mästerskapet utan målet är att kvala till VM 2022, fortsätter Berger.

Svenska Innebandyförbundet önskar både Berger och laget lycka till och ser fram emot att följa dem på Facebooksidan Idrott för integration​. Läs mer om projektet och landslaget på vår hemsida och i Göteborgs-Postens artikel eller se reportaget vi gjorde 2015

short_text    Publicerat av Veronica Köhler 2020-10-06, kl 11:56