Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

Drömstart skickar Sverige till VM-semifinal

Sverige var piskat att vinna mot hemmanationen Slovakien, i den sista gruppspelsmatchen, för att nå semifinal i U19-VM. Och efter två mål på en dryg minut väntar nu Finland på fredagen.

Efter 4-5-förlusten mot Schweiz krävdes minst en poäng mot Slovakien (som slog Schweiz i en turnering så sent som i februari). Den press som fanns på de svenska spelarna inför matchen försvann i och med de två mål man gjorde på drygt en minut.

Två distansskott genom Cornelia Fjellstedt och Dragana Mrksic letade sig in och med 2-0 kunde svenskorna kontrollera resten av matchen och vinna med 8-2.

"Fantastiskt skönt att vinna, en lättnad"

Marcus Holm, förbundskapten U19-damlandslaget

- Fantastiskt skönt att vinna, en lättnad. Vi sa att vi skulle försöka avgöra i första och hade jättebra fart på grejerna och ett lugn med bollen. Tack vare det skapade vi en hel del chanser och avgjorde matchen, säger förbundskapten Marcus Holm och fortsätter:

- Man kan inte få en bättre start än vad vi fick – speciellt när man möter de länderna som ser upp till oss litegrann. Nu fick vi ett mentalt försprång som var svårt för Slovakien att nå ikapp. Hade vi inte fått det kunde de blivit jobbiga. Matchplanen var att avgöra tidigt och vila spelare inför semifinalen.

I Sverige kunde Adina Augustsson äntligen spela en hel VM-match efter problem med en lårkaka hon ådrog sig mot Ungern. Hon imponerade och utsågs till matchens bästa spelare.

- Hon är en av våra bättre spelare och var riktigt motiverad, roligt att se. Vi fick en hel del svar hur vi ska formera truppen till kommande matcher, säger Holm.

Nu väntar Finland i VM-semifinal klockan 20.00 på fredagskvällen. Ett Finland som tryckte till Tjeckien på onsdagen men som hade stora problem (2-1) mot Polen på torsdagen.

- Polen och Slovakien är länder som kommer starkt. De kan hålla uppe spelet och är farliga när de sticker upp. De har inte riktigt kommit upp i våra spelares nivåer än men utvecklingen går rekordfort, säger Holm och berättar vad som blir viktigt i semifinalen mot Finland:

- Det viktigaste är att minimera misstagen på mittplan, stoppa deras kontringar genom att ha spelare centralt i banan när vi anfaller och att vi sorterar in i backcheckingen. Sedan har de alltid ruskigt bra målvakter som gör att vi måste göra det jobbigt för hon som står.

Matchfakta Sverige-Slovakien 8-2 (3-0, 3-1, 2-1) 
Första perioden
1-0 (0.41) Cornelia Fjellstedt
2-0 (1.03) Dragana Mrksic (Felicia Tiri)
3-0 (16.24) Caroline Deutgen

Andra perioden
3-1 (4.29) Veronika Izraelova
4-1 (9.04) Tilda Flodell (Caroline Hadelund)
5-1 (11.14) Nathalie Jakobsson (Therese Andersson)
6-1 (17.38) Frida Rydfjäll (Caroline Deutgen)

Tredje perioden
6-2 (3.56) Michaela Sponiarova (Veronika Pollakova)
7-2 (8.57) Adina Augustsson (Dragana Mrksic)
8-2 (18.52) Tilda Flodell (Adina Augustsson)

Så startade Sverige
Målvakt
Lovisa Frisk

Förstafemman
Caroline Sundbye
Therese Linde
Adina Augustsson
Amanda Öhman (K)
Frida Rydfjäll

Andrafemman
Elin Gabrielsson
Therese Andersson
Cornelia Fjellstedt
Nathalie Jakobsson
Caroline Deutgen

Tredjefemman
Dragana Mrksic
Caroline Hadelund
Felicia Tiri
Tilda Flodell
Evelina Sparf

På bänken
Beverly Smedenäs
Stephanie Boberg
Amanda Delgado Johansson
Matilda Sjödin

Foto: Tjeckiens Innebandyförbund

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55