Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

”Det är extremt viktigt. Inte bara för mig, men för allt och alla”

Innebandyns jämställdhetsutbildning Fifty/Fifty kom till hösten 2019. I dagsläget är det 89 föreningar och förbund som är registrerade. Men målet är mycket högre än så.

- Vi har som mål att vara 200 registrerade föreningar efter säsongen 2020/21, säger Svensk Innebandys inkluderingsansvariga Inez Rehn.

En del i att öka antalet föreningar har varit det kommunikativa arbetet som görs. En del där är att ta fram ambassadörer för Fifty/Fifty

- Vi ville ge personer som har ett genuint intresse för frågan chansen att berätta varför de tycker att jämställdhet är viktigt för dem personligen. Det är otroligt centralt att vi alla kan prata om detta. Vi behöver inte veta allt för att veta att det behövs en förändring för att nå en jämställd sport och ett jämställt samhälle. Så som idrotten ser ut idag är det här en angelägenhet för oss alla, säger Rehn.

Det finns en stor risk att jämställdhet blir en kvinnofråga. Att det bara är kvinnor som pratar om frågan eller att det bara skulle vara gynnsamt för kvinnor med ett jämställt samhälle. Jämställdhet är en fråga för alla och gynnar alla. Därför har Svensk Innebandy valt att ta hjälp av tre ambassadörer som spelar i herrarnas SSL för att höra varför det är en hjärtefråga för dem och vad de tror är vägen vidare.

Varför är jämställdhet viktigt för dig? 

Linus Holmgren, IBK Dalen

- Jämställdhet för mig handlar om, så klart, att alla ska få utöva i vårt fall då innebandy på lika villkor. 

Andreas Stefansson, Pixbo Wallenstam IBK

- Det är extremt viktigt. Inte bara för mig, men för allt och alla. Det handlar för mig i grund och botten om rättvisa, så klart. Oberoende vilken könsidentitet man har så har man samma förutsättningar, möjligheter och rättigheter i vardagen och i livet och självklart också på innebandyplanen och i alla typer av sammanhang. 

Kasper Hedlund, Mullsjö AIS

- Jämställdhet är otroligt viktigt för mig just för att jag är en person som styrs väldigt mycket av rättvisa. Det är kärnan någonstans i mycket av mina beslut som jag tar. Det kan vara högt som lågt. Det kan vara grundvärderingar som person men det kan också vara beslut i vardagen. Alla människors lika värde oavsett hudfärg, sexuell läggning eller kön kommer alltid vara den renaste formen av rättvisa. Att man ska ha samma rättigheter och inte ha hinder som människa beroende på vad du har för typ av yttre attribut. Det kommer aldrig för mig att vara okej. Det kommer vara att sträva mot att det ska vara en rättvis värld oavsett hur du ser ut. Det kommer alltid vara den renaste formen av rättvisa och den viktigaste kampen att ta. 

På Svensk Innebandys instagramkonto kan du de kommande veckorna se klipp där våra ambassadörer berättar om sin syn på jämställdhet.

short_text    Publicerat av Lisa Eskils 2021-03-05, kl 16:45