Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

De dömer finalerna i Svenska Cupen: "Plusmeny med extra allt"

På lördag spelas finalerna i den nystartade Svenska Cupen i Gavlehovshallen, Gävle. På plats i Gävle – förutom lagen – även två rutinerade domarpar som får chansen att döma den historiska finalen. Jörgen Andersson och Olle Eliasson dömer damerna och Thomas Andersson och Rickard Wissman dömer herrarna.

Först ut av finalerna är damernas guldmatch som börjar klockan 12.00. Där står Thorengruppen IBK på ena sidan och Pixbo Wallenstam IBK på den andra. 

En spännande match väntas och även på domarsidan hos Jörgen Andersson och Olle Eliasson märks det av att det är finaldags.

– Vi har dömt två SM-finaler och det är något speciellt med att få döma finaler. Vi tävlar ju i domargruppen om att få finaler så det här värderas riktigt högt för vår del, säger Olle Eliasson och fortsätter berätta om förberedelserna inför imorgon. 

– Allt blir på sin spets och det gör att vi får lite andra förberedelser än i en vanlig match. Man är i Gävle en dag tidigare och går igenom mycket innan men samtidigt blir det ingen skillnad när vi står där två timmar innan.

Hur kan du summera känslan att döma finaler?

– Det är plusmeny med extra allt. Det är så det är när det är en enda match då allt avgörs, säger Olle Eliasson.

Och bara tre timmar efter första tekning hos damerna är det dags för herrarnas finalmatch mellan Växjö IBK och Pixbo Wallenstam IBK.

Där står Thomas Andersson och Rickard Wissmann som matchledare och även här finns det en stor stolthet att ha fått uppdraget.

– Fantastiskt roligt att få döma en medaljmatch och sen givetvis blir det extra stort nu när det här är en historisk första final i Svenska Cupen, säger Rickard Wissman.

– Det är ett fint kvitto för oss att vi har tagit oss hit. Det betyder ju att vårt sätt att döma uppskattas. 

Vad tror du det är som just uppskattas med er stil att döma?

– Vi jobbar mycket med kommunikation och närhet. Jag tycker vi har lyckats skapa en intensiv matchbild med mycket dueller och närkamper men att vi ändå får till ett bra flyt i spelet.

Vad anser du blir mest annorlunda vid en final? 

– Det finns en anspänning runt de här matcherna som alltid finns med och märks av. Det är nervositet hos spelare, ledare, arrangörer och givetvis oss själva. Men det är också det som gör sådana här matcher extra roliga.

Thomas Andersson och Rickard Wissman dömer herrarnas finalmatch i Svenska Cupen.

Information om finalmatcherna - Svenska Cupen
Damfinal
Thorengruppen IBK-Pixbo Wallenstam IBK - 12.00

Herrfinal
Växjö IBK-Pixbo Wallenstam IBK - 15.00

Vill du se finalen på plats?
Du har väl inte missat att biljettförsäljningen till finalen i Svenska Cupen fortfarande pågår? Säkra din plats i Gavlehovshallen och var på plats när innebandyhistoria skrivs. Mer information om hur du bokar din biljett till Gavlehovshallen finner du här.

Om du inte kan vara på plats i Gävle så sänds matcherna live på Sportbladet.

short_text    Publicerat av Martin Almroth 2021-11-05, kl 15:28