Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Därför älskar Östholm landslaget

Sedan förlusten i VM-finalen 2016 har Martin Östholms största morot som innebandyspelare varit att ta tillbaka VM-guldet. Strävan efter att spela landslaget har överträffat allt annat. Och nu är han nära sin målbild.

Martin Östholms beskrivning av landslaget kan liknas vid en kärleksförklaring. Han menar att VM alltid finns i bakhuvudet, att den stora motivationen är att spela i landslaget och att det betyder otroligt mycket för honom som innebandyspelare att dra på sig den blågula tröjan. Mer än någonting annat, faktiskt. 

- För mig är det den största moroten man kan ha som innebandyspelare, att sträva efter att få lira i ett landslag. Jag har varit i Pixbo i jättemånga år och vi har aldrig riktigt slagits om SM-guldet. Då är det ädlaste att vinna ett VM-guld. Det har varit en sådan jäkla drivkraft för mig, att få vara med och dra på sig landslagströjan. Att känna möjligheten att vinna ett VM-guld och vara bland de 20 bästa spelarna i Sverige och världen… Det har en otrolig betydelse för mig som innebandyspelare, säger han.

Östholm laddar för sitt fjärde VM. Han vann guld 2012 och 2014, men förlorade 2016. Och den förlusten svider fortfarande i honom – av många anledningar.

- Efter det misslyckandet, och min personliga insats som var under all kritik, kände jag att jag måste ta mig tillbaka, vara frisk och spela ett till VM. Den förlusten tär på mig fortfarande. Det året spelade jag halvskadad i VM och gjorde mig själv inte rättvisa. Det är fortfarande jobbigt att tänka på. Nu har jag möjligheten att få spela VM igen, och försöka vinna.

Östholm är en av de mest erfarna spelarna i Sveriges VM-trupp. Han har tre tidigare världsmästerskap i ryggen och vet exakt hur det fungerar när man är iväg som lag. Något som blir viktigt i Prag, menar han.

- Erfarenheten är viktig. Mixen av spelare är viktig. Man behöver debutanter som har en ungdomlig hunger. Men, ja, erfarenheten betyder mycket. Man vet vad som krävs för att vinna i de här turneringarna. Och inte bara vad som händer på planen, även utanför. Hur rutinerna fungerar, vad man gör på dagarna, vad måste man göra för att förbereda sig rätt. Det försöker jag bidra med till resten av gruppen.

Vad talar för ett svenskt guld i Prag?
- Jag tycker att vi på pappret har det bästa laget. Men det handlar mycket mer än om bara spelarna, det krävs mer. Vi har en fin harmoni i gruppen. Vi har haft ett par läger ihop och är jäkligt sammansvetsade. Vi har kommit en lång väg redan nu. Det känns bra, jag är väldigt tillfreds med det lag som är uttaget.

VM spelas 1-9 december i Prag. Mer information om mästerskapet finns här.

short_text    Publicerat av Anton Rosenblad 2020-10-06, kl 11:55