Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Cupen som lyfter parainnebandyn i Uppland

Parainnebandyn växer starkt i Uppland. I och med cupsammandraget Upplandstriologin har flera föreningar fått upp ögonen för verksamheten.
- Tanken är att försöka inspirera innebandyföreningar i Uppland att starta något för målgruppen, säger Ulrica Backlund i Fyrisgården IK.

I Uppsala har den nystartade föreningen Fyrisgården IK, Upplands Innebandyförbund och Storvreta IBK gått samman för att skapa en cup för spelare med funktionsvariationer. I tre sammandrag under säsongen möts flera lag i cupspel med gruppspel, slutspel och final.

- Tanken är att försöka inspirera innebandyföreningar i Uppland att starta något för målgruppen. Men cupen är också till för de lag som redan finns, så klart. Det finns serier i Stockholm och Dalarna, men det kan utestänga vissa lag som inte orkar åka de långa resorna, säger Ulrica Backlund, som var med och grundade Fyrisgården IK och även sitter i styrelsen i Upplands IBF.

Michaela Pålsson är nyanställd idrottskonsulent på Upplands IBF. Hon medverkade på det andra cupsammandraget och blev rejält imponerad och inspirerad.

- För oss så är det otroligt viktigt att alla som vill ska kunna spela innebandy oberoende av kön, etnicitet och funktionsvariation. Upplands Innebandyförbund vill skapa en plats där alla känner sig välkomna och spelar innebandy för att det är roligt och enkelt, och för att det är en fantastisk gemenskap som utvecklar våra deltagare på alla nivåer, säger hon.

När cupen Upplandstriologin hade sitt första sammandrag kom det åtta lag. Vid det andra sammandraget var tio anmälda. Och det är inte bara Uppsalalag som är med, även lag från Köping och Bollnäs medverkar.

- De jobbar bra med de här frågorna. De som har varit med tycker att det ger en kraft att det är Upplands IBF som står bakom det. Det blir innebandy på riktigt, inte bara en sidoaktivitet, säger Backlund och fortsätter:

- Även om alla inte tillhör Uppland inspirerar vi att flera kan göra något. Det är en ganska proffsig cup.

För att flera lag ska kunna vara med har arrangörerna valt att spela med ett Special Olympics-upplägg. Det innebär att det är små planer, tre utespelare och en målvakt.

- Det är många som står och tittar i IFU och inser att det är jättehäftigt. Det är ett stort engagemang.

Vi kan inspirera flera distrikt att det är inte så svårt. Tillsammans gör vi litegrann var, då blir det ganska enkelt.

Vad tror du att det här ger spelarna som är med?

- För det första är det jättemycket gemenskap. Våra spelare från Fyrisgården hade inför det här aldrig spelat matcher tidigare. Det är så häftigt att se deras känslor, hur engagerade de är och hur kul de tycker att det är att spela matcher. Det ger ett kamratskap och för ledarna är det också inspirerande att träffas och se hur andra arbetar.

Tanken är att cupen ska fortsätta i höst, och då räknar Backlund med att ännu fler lag och spelare är med.

- Vi (Fyrisgården) och Köping har barnlag också. Hittills är det bara ungdomar och vuxna som har spelat. Jag hoppas att vi får till att de (barnen) får provspela också så att de kan vara med fullt ut nästa säsong.

Michaela Pålsson fyller i:

- Vår målsättning är att fortsätta med verksamheten i höst och då förhoppningsvis med ännu fler lag och föreningar. För oss är parainnebandy lika mycket framtiden i Svensk Innebandy som självklarheten i att det finns lag i alla åldrar, distrikts – och förbundsserier och världsmästerskap.

Foto: Henrik Nyström

short_text    Publicerat av Anton Rosenblad 2020-10-06, kl 11:55