Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

Beslut om elitlicensen i Allsvenskan och division 1 herr

Licensnämnden har beslutat om elitlicensen i Allsvenskan och division 1 herrar för säsongen 2018/2019.

Följande föreningar har nekats elitlicens, och måste alltså vidtaga åtgärder till senast 30/4 2019 då elitlicensen träder i kraft fullt ut:

Allsvenskan herr
AIK IBF
Craftstadens IBK Oskarshamn
Djurgårdens IF IBS
FBC Lerum
Karlstad IBF
Onyx IBK
RIG Umeå IBF
Salems IF
Warberg IC
Wibax-Piteå IBK

Allsvenskan dam
Hammarby IF IBF
Hovslätts IK
IBF Dalen
IBF Linköping
IBK Lockerud Mariestad
IKSU Ungdom
Linköping IBK
Nacka Wallenstam IBK
Notvikens IK
RIG Umeå IBF
Åstorp/Kvidinge IBS

Det här innebär att 21 av 32 klubbar i Allsvenskan dam i dag uppfyller elitlicensen (20 av 32 föregående år), och 14 av 24 klubbar i Allsvenskan herr (16 av 24 föregående år).

I merparten av fallen i Allsvenskan herr och dam beror nekandet på att det saknas auktoriserad/godkänd revisor samt att alla handlingar inte har inkommit. Licensnämnden bedömer att endast 3-4 av de 21 föreningar som nekas i år kommer att ha svårt att uppfylla kraven 30 april 2019.

- Utvecklingen fortsätter att gå framåt, merparten av klubbarna som i år inte beviljas elitlicens ligger bra till att till 30 april nästa år klara elitlicensens regelverk. De flesta av klubbarna har bra koll på regelverket och har en plan för hur de ska uppfylla samtliga krav nästa år. I de fall vi tror att en nedflyttning kan bli aktuell handlar det uteslutande om att de just nu har ett negativt eget kapital och att det, trots att de har jobbat på bra, blir för tight tidsmässigt att återställa kapitalet till positivt, säger Åsa Wigforss, ledamot i licensnämnden.  

Division 1 herr

Herrarnas division 1 har blivit helt granskad för första året och här är inte den stora utmaningen för föreningen att ha ett positivt eget kapital.

- För de flesta av föreningarna på den här nivån handlar det om att få till organisationen. Många föreningar saknar fortfarande auktoriserad/godkänd revisor och en stor del har problem med att skicka in fullständiga handlingar i tid.

- Även i division 1 handlar det om 3-4 föreningar som kommer att ha svårt att uppfylla kraven 30 april 2019. Det är totalt 41 föreningar som nekas elitlicens i dag, men det är endast 10 av dem som gör det på grund av att det egna kapitalet är negativt. 

Bokslutet 30/4 2019 blir avgörande för klubbarna. Så här ser processen ut nu:

  • 30/4 2019 måste klubben ha positivt eget kapital.
  • 1/8 2019 ska handlingar med bokslut in till licensnämnden.
  • 15/9 2019 tar licensnämnden beslut. Klubbar som inte har positivt eget kapital varnas, och ska till årsslutet inkomma med kontrollbalansräkning som uppvisar positivt eget kapital mot kommande bokslut.
  • 1/3 2020 degraderas de klubbar, som inte har återställt positivt eget kapital, ner en serie till nästa säsong 2020/21.

short_text    Publicerat av Anton Rosenblad 2020-10-06, kl 11:55