Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Bagheeraskolan – Projektarbetet som levt vidare i åtta år

Det hela började med ett projektarbete, något som samtliga elever genomför i årskurs tre på gymnasiet. Året var 2008. Daniel Telder och Pontus Larsson som gick Barn- och fritidsprogrammet drog då igång en innebandyskola för sexåringar.

- De var våra första Bagheerageneraler och hade stor hjälp av Magnus Carlsson som var deras handledare. Magnus är kanske den viktigaste personen för att Bagheeraskolan kom att bli sådan succé, säger Märit Bergendahl som är ordförande i FBC Lerum.

Konceptet blev så lyckat att det nu åtta år senare har aktiverat omkring 25 % av varje årskull i Lerums Kommun. 

I FBC Lerums klubbsymbol finns en Panter. Och olika träningsgrupper har fått olika kattdjursnamn i föreningen. Den allra yngsta gruppen fick då namnet Bagheera.

Som så många andra får Lerum slåss om träningstider i hallarna. Och Bagheeragrupperna har fått träna på lördag- och söndagmorgnar.

- Vi har fått försöka utnyttja hallarna på bästa sätt. Men träningstiderna har faktiskt inte utgjort något problem. Många sexåringar är ganska pigga tidigt på dagen.

Under åren som gått har Bagheerakolan lockat till sig mellan 70 och 100 sexåringar per säsong. Man har velat hålla grupperna intakta åldersvis men har börjat göra undantag.

"Det är också stort fokus på teamwork och laganda"

Märit Bergendahl, ordförande FBC Lerum

-Vi har som mål att alla ska gå med sin årskull men det kan finnas anledningar till att man inte vill börja när man är sex år, då kan man komma med året efter istället.

Vid träningstillfällena genomförs olika aktiviteter. Givetvis spelas det innebandy men framför allt vill man att barnen ska uppleva glädjen i att röra på sig, berättar Märit:

- Lek är den röda tråden. Folk blir fortfarande förvånade över hur stor plats det tar vid våra träningar. Men för oss är det fokus på kroppskontroll. Man ska kunna hoppa, krypa, kräla och klättra. Sedan ska man också lära sig hantera olika typer av bollar, berättar hon och fortsätter:

- Det är också stort fokus på teamwork och laganda. Barnen ska lära sig att vänta på sin tur, vara sjyst mot kompisar. Lär vi dem det tidigt har vunnit enormt mycket.

När SIU-modellen lanserades var det som att få ett kvitto på att man har tänkt rätt i FBC Lerum.

- Vi kände att den satte ord på mycket av det vi sysslade med i Bagheeraskolan. Det är precis det vi tror på och vi har inte behövt ändra något i vår policy.

När sedan året i Bagheeraskolan är till ända har man också en tydlig plan för hur barnen ska gå vidare i olika träningsgrupper.

- Vi utgår helt enkelt från var barnen bor. Vi tycker att man ska spela nära hemmet när man är så liten. När vi gör indelningen på det här sättet slipper man också fundera på om det förekommer nivågrupperingar. Det får absolut inte förekomma i den här åldern, säger Märit.

Bagheeraskolan avslutas med en stor avslutningsdag där spelarna "sparkas ut". Här kan du se ett videosammandrag från avslutningen 2014.

Märit berättar att Bagheeraskolan gått och blivit lite av ett självspelande piano numera. Imorgon kommer ni kunna läsa om hur den underlättat rekryteringen av ungdomsledare i föreningen.

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55