Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

Andersson har dömt 400 matcher i SSL

Thomas Andersson är en av sju domare som har dömt 400 matcher i SSL. Han är även en av få domare som har dömt SM-finalen för både damer och herrar. Det i kombination med flertalet internationella matcher gör honom till en av Svensk Innebandys mest meriterade domare genom tiderna. Andersson har en lång domarkarriär bakom sig, en karriär som format honom mer än som domare.
- Jag hade aldrig varit den personen jag är idag om jag inte börjat döma.

Grattis till 400 matcher, vad är din spontana tanke när du ser de siffrorna?

- Det är en fantastisk milstolpe och ett bra bevis på att jag utvecklat mitt dömande och lyckats hålla en hög nivå under lång tid. Inget jag fokuserat på men blev ett av säsongens mål när jag fick infon inför säsongen.

Vad är den största skillnaden på innebandyn nu och när du började?

- De största skillnaderna är utvecklingen av både spel och organisationerna. Farten, styrkan, tekniken - dagens spelare har alla komponenter och möjligheten att vara hel- eller deltidsproffs. Det tillsammans med att innebandyn blivit en arena-sport. Visst, det finns vissa gympahallar kvar men de många föreningar har egna arenor vilket är fantastiskt.

Vad är roligast med att döma? Har det förändrats över tid?

- Jag hade aldrig varit den personen jag är idag om jag inte börjat döma. Både inom innebandyn men framförallt utanför innebandyn. I början dömde jag som en hobby men när jag slutade spela som 19-åring (spelade division 1** som högst) kom satsningen på dömningen naturligt. Då kom även medvetenheten om vad dömningen gav mig även utanför planen och då tänker jag framförallt på ledarskapet. Då jag var chef skickade jag medarbetare på ledarskapskurser där de teoretiskt fick lära sig vad man som domare får hantera praktiskt i varje match. Såklart ska man inte jämföra en arbetsplats med en match men ledarskapsverktygen är desamma. Det är givetvis något jag tagit med mig i min personliga karriär och stolt sätter på mitt CV.
Sedan människorna - kollegorna jag dömt med (Kalle Fahlander mellan 1993 - 2009 och Rickard Wissman 2009 - idag) har blivit väldigt nära både mig och min familj! Jag är exempelvis gudfar till Rickards mellan-dotter. Sedan är det väldigt många människor i Sverige men även runt om på jorden som man lärt känna för man delar samma intresse - att döma innebandy!

Vilka mål har du satt under din domarkarriär?

- När satsningen började blev det att nå högst och döma finaler. Jag och Kalle lyckades med det och Kalle slutade när vi låg på topp för att fokusera på sin karriär inom marinen som var svår att kombinera. Med Rickard satte vi en 10-årsplan med ambitionen nå toppen och samtidigt ambitiöst driva utvecklingen av domarskapet. Vi är väldigt lika som personer och det har givit oss en riktlinje som passat vår gemensamma karriär som tagit oss till var vi är idag.

Vad tycker du är viktigast för att vara en bra domare?

- Det är viktigt att förstå att en domare är en naturlig del av spelet och vi domare finns på planen för att hjälpa spelarna under matchen. Detta gäller såklart i alla matcher men spetsas till ju högre upp i seriesystemet man kommer. Jag och Rickard förbereder oss inför match genom att göra en analys med nyckelpunkter vi tror är viktiga inför just den matchen. Sedan tror på att ligga nära spelet och kommunicera mycket för att slippa blåsa och på så sätt få bättre flyt i matcherna.
Sedan måste man ha en förstående familj! Vi lägger inte bara tid på matcherna utan det är träning inför säsong samt under säsong, döma försäsong, delta på kurser samt internationella uppdrag. Utan deras stöd hade jag aldrig kunnat fortsätta och för det är jag dem evigt tacksam! Ingen nämnd men de vet vilka de är!

Fakta 

Årets domare
2017/18

Herr: Thomas Andersson & Rickard Wissman

2016/17
Herr: Thomas Andersson & Rickard Wissman

SM-finalen
2018 (h), 2017 (h) - med Rickard Wissman

2008 (h), 2002 (d) - med Kalle Fahlander

Internationella matcher*
Champions Cup, 2020, 2019, 2017, 2014
VM, herrrar, 2018, 2016 ,2008
Euro Floorball Tour, herrar, 2018, 2016
VM-kval, herrar, 2018, 2016
U19-VM kval, herrar, 2015
U19-VM herrar, 2007
*ett urval

**Det som idag heter Allsvenskan

short_text    Publicerat av Lisa Eskils 2021-04-09, kl 15:00