Vill lossa målkrampen: ”Är nog nästan unikt…”

Publicerad
VIK Foto Tero Väisanen

Värnamo IK har gått mållösa i två (!) raka matcher i D1. Nu hoppas laget lossa målkrampen mot Husqvarna IK. ”Vi kan inte missa i all evighet”, säger tränaren Erik Friberg.

Värnamo IK har misslyckats med att göra mål i två raka matcher D1-serien.

0-1-förlusten mot Växjö IBK Utveckling följdes av ett 0-5-nederlag mot CL98 IC.

– Mållösa i två raka matcher… ja, det är nog nästan unikt, säger tränaren Erik Friberg.

– Ser vi till de här två matcherna så är det egentligen sjukt att vi inte gjort ett enda mål. Vi har spelet och skapar chanser, men stoppar inte in bollarna i mål. Då blir det jobbigt. Det är inte orättvist att vi förlorat de två senaste matcherna, men det hade kunnat tippa åt andra hållet också om vi fått in någon boll i rätt läge. Släpper vi in ett mål, som mot Växjö, så ska man ju ha en bra chans att vinna.

Att det surras friskt om just effektiviteten i laget är ingen hemlighet.

Samtidigt har laget visat innan att det finns målskytte i truppen. Premiären vann Värnamo IK med hela 7-1 mot Vetlanda IBF och innan de båda nollade kamperna så sköt laget in nio bollar i 9-10-förlusten efter övertid mot Olofströms IBK.

– Jag tror det handlar om självförtroendet, det är nyckeln för oss, säger Friberg.

– Tidigare har vi satt dit något läge i början och då har det släppt för hela gruppen. Det har blivit mer avslappnat. Spelarna skjuter fem centimeter innanför målramen i stället för som nu fem centimeter utanför.

Finns det risk att det pratas för mycket om målskyttet?
– Så kan det vara. Det är viktigt att vi inte släpper vårt spel som varit bra bara för att jaga mål. Fortsätter vi prestera bra innebandy så kommer målen också. Vi kan inte hålla på att missa i all evighet. Vi ska ha balans i det vi gör, men vi måste bli mer avslappnade när läget kommer, då kommer det att lossna.

Under onsdagen väntar bortakamp mot Husqvarna IK.

En viktig match i tabellen, där hemmalaget är sexa i sammandraget med sju inspelade poäng. Värnamo IK är åtta med fyra inspelade poäng.

Ska det bli seger krävs islossning i målskyttet.

Ett tidigt mål skulle kunna lösa upp knutarna…

– Det tror jag absolut. Då hade vi kunnat släppa ner axlarna lite och greppet om klubborna hade nog lättats rejält, säger Friberg.

Vad säger du om motståndet?
– Vi mötte dem i fjol, de är bra på sitt spel och spelar fysiskt. Jobbiga att möta. Det brukar bli roliga matcher, hetsigt och intensivt, men kanske inte så mycket skönspel.

Värnamo IK kom sexa i tabellen i fjol.

I år hoppas klubben kunna ta ett steg till uppåt.

– Vår målsättning är att hela tiden ta ett kliv till. I fjol gjorde vi ett litet omtag, det var lite rörigt i starten då, men nu har vi arbetat med samma grupp länge och vi känner att vi tagit ett eller två kliv framåt spelmässigt. Vi hoppas att det ska ge resultat i längden, säger Friberg.

– Vi har spelat helt okej hittills men inte fått med oss resultaten. Vi har inte mött något lag som känts oslagbart. Sedan har vi haft ett gäng äldre spelare borta i inledningen, bland annat på grund av skador, och har haft ett ungt lag med spelare födda 04, 05 och 06. Jag tror att vi kan bli mer stabila när lite fler spelare kommer tillbaka, vi har kvalitetsspelare som kan visa vägen för oss. Samtidigt är det nyttigt för våra unga spelare att få mycket ansvar, det kommer de att växa av.


NOTERAT I D1

– Gångna omgångens match mellan Hovslätts IK och Sävsjö IBK har blivit framskjuten på grund av sjukdom.

– I och med att Hovslätts IK inte spelade gångna omgången så är Olofströms IBK nya serieledare, en pinne för Hovslätts IK som spelat en match mindre.

– Emma Torikka, Olofströms IBK, toppar poängligan med 21 poäng (11 mål, 10 assist).


SÅ GICK DET I SJÄTTE OMGÅNGEN

11 november
Olofströms IBK – FBC Karlskrona 8-4
Vetlanda IBF – Husqvarna IK 2-8

12 november
Hovslätts IK – Sävsjö IBK (framskjuten)
Värnamo IK – CL98IC 0-5

13 november
Växjö IBK Utveckling – Jönköping IK Utveckling 7-9


SJUNDE OMGÅNGEN

16 november
Husqvarna IK – Värnamo IK

18 november
CL98IC – Olofströms IBK

19 november
Sävsjö IBK – Växjö IBK Utveckling

20 november
FBC Karlskrona – Hovslätts IK
Jönköpings IK Utveckling – Vetlanda IBF

Foto: Tero Väisanen

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela
Samarbetspartners

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS