Ger inte upp: ”Ska se till att vinna våra matcher”

Publicerad
Foto Marcus Vilson SSG
Hoppet om nytt D1-kontrakt lever fortfarande för Stenåsa-Sandby-Gårdby IF, men det är mycket som ska gå lagets väg i så fall. ”Vi fokuserar på det vi kan påverka”, säger tränaren Marcus Starnäs.
Nykomlingen Stenåsa-Sandby-Gårdby IF har fortfarande en liten, liten chans att förnya D1-kontraktet.

Men allt ligger inte i egna händer.

Resultat i överliggande serier grundar vilken placering i D1 som kommer räcka för nytt kontrakt, men klart är att en åttondeplats, där laget parkerar just nu, inte kommer att räcka.

En sjundeplats kanske kan räcka, och det är den som Stenåsa-Sandby-Gårdby IF går för med två omgångar kvar.

Just nu skiljer fyra poäng upp till sjuan Ingelstad IBK. Vinst i näst sista omgången mot Sävsjö IBK samtidigt som Ingelstad IBK förlorar skapar en helt avgörande match om sjundeplatsen i sista omgången – där just Stenåsa-Sandby-Gårdby IF och Ingelstad IBK möts.

– Det hade varit helt underbart att åka till Ingelstad en söndag där det gäller vinna eller försvinna, säger SSG-tränaren Marcus Starnäs.

Men det är en bit dit alltså: dels är det inte säkert att en sjundeplats räcker för nytt kontrakt, dels så behövs vinster och andra resultat som går SSG:s väg.

– Vi fokuserar på det vi kan påverka och det är att vinna våra matcher, säger Marcus Starnäs.

– Personligen så älskar jag det här, vi har något att spela för, livsviktiga matcher för framtiden.

Hur ser du på läget?
– Det är okej, vi kan inte göra mer än att vinna våra avslutande matcher. Vi kan inte påverka vad andra lag gör eller hur det går i allsvenskan, vi får bara hoppas att saker faller vår väg där, men det spelar ju ingen roll om inte vi gör vårt jobb.

Laget tog bara två poäng i de sju första D1-matcherna men började takta i gång i december, och det blev tre vinster på sex matcher innan man nu förlorat tre matcher igen.

– Det har varit en speciell säsong. Vi gick upp, tappade spelare, kanske 100-150 poäng sett till offensiv produktion, och fick in ett nytt gäng unga spelare från FBC Kalmarsund. Det har tagit tid att sätta gruppen och spelsystemet, säger Starnäs.

– Det har varit en liten bergochdalbana med bra och mindre bra prestationer. Vi har framför allt haft svårt med målskyttet.

Har det varit svårt att veta var du ska lägga energin när det varit mycket som spretat?
– Ja, jättesvårt, jag har också varit själv stora delar av säsongen. Nu på slutet har Nisse Hjelm kommit in och hjälpt till, det har gjort oerhört mycket, vi är två som kan ta olika delar och det finns någon att diskutera med.

Känslan är att ni vuxit in i säsongen?
– Ja, någon gång i december så hittade vi något, vi började kämpa tillsammans, slet för varandra, täckte skott, tog fajterna. Sedan har utvecklingen gått spikrakt uppåt. Även om vi förlorat matcher på slutet så har vi varit med spelmässigt, det är målskyttet som inte varit där.

Det var mycket nytt att sätta till den här säsongen, men det känns som ni har något riktigt bra på gång till nästa vinter?
– Absolut, det här kan vara ett superlag nästa säsong, det ser otroligt intressant ut.

Här nu och är det fullt fokus på matchen mot Sävsjö IBK, ett lag som Stenåsa-Sandby-Gårdby IF 6-5-vann efter övertid mot på bortaplan tidigare under säsongen.

– Vi vet hur vi ska spela, det handlar bara om att få i gång målskyttet. Vi kan inte bara titta på bollen, vi måste upp med blicken och se vad som händer, var målvakten är, och sedan ta avsluten, säger Starnäs.

– Vi ska göra allt i vår makt för att vinna de här två avslutande matcherna, och även om det inte räcker till nytt D1-kontrakt så skapar det en skön känsla inför nästa säsong. Vi vet vad vi kan, att vi kan spela bra innebandy.


SEXTONDE OMGÅNGEN

23 februari
Vetlanda IBF – Husqvarna IK 1-4

24 februari
Växjö IBK Utveckling – Stenåsa-Sandby-Gårdby IF 6-3
Hovslätts IK – Värnamo IK 2-6
Ingelstad IBK – FBC Karlskrona 7-2

25 februari
CL98IC – Sävsjö IBK 8-1

SJUTTONDE OMGÅNGEN

1 mars
Värnamo IK – CL98IC

2 mars
Stenåsa-Sandby-Gårdby IF – Sävsjö IBK
FBC Karlskrona – Vetlanda IBF

3 mars
Hovslätts IK – Växjö IBK Utveckling
Husqvarna IK – Ingelstad IBK

Foto: Marcus Vilson

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela
Samarbetspartners

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS