Vilken nivå ska du vara tränare på?

Barn och ungdomar som får möjlighet att känna sig trygga i sin träningsmiljö och som tillåts att utvecklas i sitt eget tempo och efter sina egna förutsättningar och där uppmuntran är ett ledord, kommer få de absolut bästa förutsättningarna för ett livslångt idrottande. Här är du som tränare den viktigaste personen att skapa dessa förutsättningar. Detta innebär en stor utmaning och ställer stora krav på dig som tränare, där det handlar om att stötta den långsiktiga utvecklingen för varje spelare på ett effektivt sätt.

Svensk innebandy har därför skapat en utbildningsstege som är uppbyggd på ett åldersanpassat sätt, där en specifik färg motsvarar åldern på spelarna som du tränar. Detta innebär att du utbildar dig för den nivå du ska vara tränare på. Då får du de bästa tänkbara förutsättningarna för ditt arbete som tränare.

Utbildningsstrukturen bygger på att varje barn- och ungdomsledare först går en Grundutbildning (GU) eller en Steg 1 Grön utbildning och härigenom får en ledarlicens som är giltig i 3 år.
Därefter genomgår du en fördjupningsutbildning, vilket innebär någon av de så kallade Steg 1-utbildningarna på grön, blå eller röd nivå, beroende på vilken ålder dina spelare har. Dessa fördjupningsutbildningar förlänger ledarlicensen tre år.

Du som junior- eller seniorledare genomgår först en grundutbildning för junior- och seniortränare innan du kan delta i en fördjupningsutbildning, Steg 1 svart.

OBS! Grundutbildning för barn/ungdom är inte densamma som Grundutbildning junior/senior.

Utbildningsportalen

Har du frågor kontakta

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS