Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Samuelsson avslutar landslagskarriären

I måndags meddelade Mattias Samuelsson förbundskapten Mikael Hill att han inte längre är tillgänglig för herrlandslaget. Efter 124 landskamper och sex världsmästerskap har backen nu valt att avsluta landslagskarriären.

– Att spela i landslaget har betytt jättemycket för mig, säger Mattias Samuelsson.

Mattias Samuelsson är landslagets meste landslagsspelare genom tiderna med sina 124 spelade landskamper. Han spelade sitt första VM 2008 och har efter det spelat samtliga världsmästerskap, men de VM som har stuckit ut mest för Samuelsson är de som han spelade 2012 och 2014. VM 2012 minns han extra mycket för att finalen kan ha varit den bästa innebandymatchen som han någonsin spelat.  

– Alla VM har sin charm och det är så jäkla speciellt att gå in i ett mästerskap och sätta samman truppen och tävla mot samma mål. Men de VM som jag minns mest är VM-gulden 2012 (Schweiz) och 2014 (på hemmaplan i Göteborg). Under VM-finalen 2012 ledde vi med 9-1 mot Finland ett tag och vi spelade hur bra som helst. Det kanske till och med är en av de bästa matcherna som jag har varit med om att ett lag någonsin har spelat.  

Han har hunnit med att spela 124 landskamper i den gulblåa dressen, vilket har betytt mycket för honom, inte bara matcherna utan även spelarna och ledare som varit med.

– Att spela i landslaget har betytt jättemycket för mig. Jag har sedan jag var liten sett upp till människor som kan prestera på absolut högsta nivå. Så när jag kom med i landslaget första gången så var det verkligen något riktigt stort för mig och jag har verkligen uppskattat det enormt mycket hela vägen, säger Samuelsson och fortsätter:  

– Titlarna är väl de stora grejerna, men sedan tänker jag också på alla människor, så som alla ledare och spelare som är likasinnade och gillar att tävla. De har lärt mig mycket, vilket också har varit roligt. Så det är kombinationen av de stora titlarna och människorna man träffat på vägen. 

En spelare som betytt mycket för Samuelsson och som han har sett upp till är finska Mika Kohonen.  

– Vi kom till Storvreta samtidigt och jag tänkte då att om jag håller mig nära Mika så kommer jag lära mig mycket. Så jag försökte vara där och snappa upp så mycket information som möjligt. Han har alltid varit den som har kunnat hantera stora matcher och prestera när det gäller och alltid hoppat in först och velat ta tag i bollen när man både leder och legat under.  

Mattias Samuelsson gjorde sin 124:e och sista landskamp den 2 februari 2019, när herrlandslaget vann med 5-3 mot Finland i Finnkampen. Han kommer alltid att vara ihågkommen som spelaren som alltid älskade avgörande situationer, höjde sig när det gällde som mest och var en ständig humörhöjare. 

Mattias Samuelssons landslagskarriär i siffror: 
Landskamper: 124 
Poäng: 79 (35+44) 
VM: 6 (2008, 2010, 2012, 2014, 2016, 2018) 
Aktiva landslagsår: 13  

short_text    Publicerat av Veronica Köhler 2020-10-06, kl 11:56