Ny satsning på livslångt idrottande: "Kan göra stor skillnad"

Publicerad
Kvinnasirius

Under säsongen 2024/25 provar Svenska Innebandyförbundet för första gången att använda sig av ambassadörsföreningar för Innebandy+. Det kommer att vara en del av arbetet att fler föreningar ska starta verksamhet för 65+. Satsningen går i linje med visionen om att innebandy ska vara folksporten för alla – alltid. 

Folkhälsa i fokus 

Satsningen Innebandy+ startade redan år 2018 och tar stora kliv framåt för varje säsong som går. Nu blir några av de föreningar som bedrivit veteranverksamhet till ambassadörsföreningar i hopp om att fler ska satsa på 65+ klassen.

Det är till en början fyra föreningar, som genom ett uppdrag från Svenska Innebandyförbundet, kommer att ta kontakt med klubbar inom sitt distrikt och förhoppningsvis hjälpa dem att starta 65+ verksamhet. Ambassadörsföreningarna är varma i kläderna och besitter erfarenhet som kan nyttjas i nya föreningar.

De som är med och driver initiativet är IK Sirius IBK, Falkenbergs IBK, Malmö FBC och Sigtuna IF.  

Enligt Riksidrottsförbundet är äldre den grupp med människor som ökar mest i antal. År 2030 beräknas ungefär 30 procent av befolkningen i Europa vara över 65 år. I Sverige är det bara runt hälften i gruppen 65 år och över som uppnår rådet om rekommenderad fysisk aktivitet.  

Men att ålder bara är en siffra har aldrig varit mer sant. Det nystartade initiativet ger en förhoppning om en positiv inverkan på folkhälsan i flera avseenden. Idrott är positivt i såväl förebyggande syfte som behandling av olika åldersrelaterade sjukdomar. Nu påbörjas en satsning som inte sätter några åldersgränser. Från Svensk Innebandys sida är Inez Rehn, inkluderingsansvarig, positiv till arbetet som pågår.  

– Den här målgruppen är minst lika självklar för oss att skapa verksamhet och välkomna till vår sport som alla andra. Med ett växande antal äldre där flera dessutom är stillasittande ska vi ta vårt ansvar och sänka trösklarna in till föreningsidrott generellt och innebandyn specifikt, säger Rehn.  

Mer för fler, det är vad projektet handlar om. Mer rörelse till fler personer. En prestigelös aktivitet där just rörelse är begreppet i strålkastarljuset. Innebandyn ska välkomna alla, oavsett din bakgrund till sporten.   

– I grunden spelar det ingen roll vad man gör utan att man är aktiv och hittar ett socialt sammanhang. De som är på våra träningar är snarare lite nyfrälsta av sporten. Det är många som inte har spelat innebandy tidigare, säger Sirius ambassadör Anders Heilborn. 

Arbetet handlar om att föra in verksamhet för äldre i föreningar. Man vill göra det lättare och roligare att idrotta hela livet. Utövarna finns, men möjligheten måste också finnas. Det ska inte vara några hinder i vägen för ett livslångt idrottande. 

 – I slutändan är det alltid en stolthet att kunna säga att vi har en målgrupp som är såpass gammal i förhållande till hur ung Svensk Innebandy just nu är, säger Jakob Wikenstål som är med och driver initiativet i Malmö FBC.  

Träning för äldre kan förutom positiva effekter på hälsan innebära ett sammanhang för sociala möten vilket minskar risken för isolering. Just ensamhet växte som samhällsproblem under pandemin vilket föreningar nu hoppas vara med och förändra. Idrotten skapar sammanhang att knyta nya kontakter i och träffa människor. Något som är välkomnat efter mörkret av Covid-19.  

 – Den här målgruppen var en av de som drabbades absolut hårdast under pandemin. Många blev smittade och de som lyckades hålla sig friska blev i stor utsträckning isolerade. Vi är glada över att flera föreningars verksamhet lyckades överleva pandemin och kunde återstarta så fort restriktionerna försvann, uppger Inez Rehn.   

Hand i hand med föreningarna  

Glädjen av en rullande plastboll ska vara en glädje som är tillgänglig för alla. En förhoppning som inte lämnar någon ålder utanför ramarna. Malmö FBC är en av föreningarna som markerar vikten av att få fler aktiva i åldern 65 och uppåt.  

– Vi vill ju framför allt bredda och inspirera målgruppen 65+ så att den kan bli fler, säger Jakob Wikenstål, och fortsätter:  

– Jag hoppas att vi som förening kan vara en förebild och sprida budskapet. Då är det här initiativet en jättebra start för att etablera fler gemensamma platser för innebandy att få utvecklas i samhället.  

Ambassadörsföreningarna hoppas inspirera och uppmana fler att satsa på verksamhet för äldre. Man ser förväntansfullt på efterskalvet som initiativet kan skapa hos andra föreningar och hoppas att fler ska ta efter, berättar Jakob Wikenstål.  

– Efter pandemin har man förstått att den äldre generationen haft det tuffare att återfinna mötesplatser igen, säger Wikenstål.

– Hos oss började det med 5-6 stycken. Nu är vi inne i den här säsongen och har runt 20 stycken aktiva idag. Det handlar bara om lite tålamod, för viljan har de själva. 

Startskottet för ett långsiktigt arbete 

Det här blir bara en aspekt i satsningen av att öka antalet motionärer och innebandyutövare. Förhoppningen är, förutom att öka antalet föreningar med en veteranverksamhet, att intresset för 65+ klassen under veteran-SM i februari ska växa. Ambitionen är att gruppen ska representeras även detta SM vilket det här arbetet blir en öppning för.  

 – Det var helt fantastiskt att få vara med förra året på Veteran-SM när vi för första gången kunde erbjuda målgruppen att spela matcher mot varandra. Sex lag möttes från fem föreningar och det var bara glädje hela vägen, säger Inez Rehn.   

För Sirius ska dörren till innebandyn alltid stå öppen för alla. Innebandyn ska vara en anpassningsbar sport som inte sätter några begränsningar oavsett om du är ung eller gammal, kvinna eller man. 

 – Vi är ju i en hall som heter IFU Arena. Bara det är lite roligt eftersom IFU står för idrott för unga, säger Anders Heilborn och fortsätter. 

 – Men det handlar ju inte om ålder utan om att vara aktiv på sin nivå. Man kan gå, stå eller springa innebandy. Det är väldigt fritt hur man väljer att agera utifrån sina förutsättningar. 

Gruppen äldre växer större och större och är en viktig tillgång för samhället. Sirius tycker därför det är extra nödvändigt av att ta till vara på gruppen och se till att de får en aktiv fritid med fler sociala inslag.  

– Jag är övertygad om att gör man insatser så blir det skillnad. Det här kan göra stor skillnad för flera, hos oss är träningen veckans höjdpunkt för många, säger Heilborn.    

Med arbetet önskar föreningarna inspirera och skapa ringar på vattnet för fler föreningar att hoppa på initiativet. Det ger upphov att satsa på ett livslångt intresse eller rent av fler personer med en nyfunnen kärlek till innebandyn. Att hitta till innebandyn ska aldrig vara för sent.   

Publicerad av Johanna Käck

Anmälan till Veteran-SM
Dela
Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS