Kval: Åstorp/Kvidinge – Vetlanda IBF

Publicerad
Foto Vetlanda
Vetlanda IBF har gjort en stark säsong som nykomling i division ett och nu väntar kval mot allsvenskan.

Vetlanda IBF har som nykomling i division ett nått kvalet mot allsvenskan.

En imponerande prestation.

– På grund av corona-pandemin så gick vi kanske upp i ettan ett år för sent, vi var lite väl överlägsna i H2 i fjol, och vi visste att vi hade ett bra lag… men absolut, kval är mer än förväntat, säger tränaren Jakob Sköld.

Kvalplatsen säkrades först i den sista omgången.

– De fyra lagen framför oss möttes i sista omgången så vi visse att om vi bara gjorde vårt så skulle det bli svårt att missa kvalet. Vi vann och tog en plats. Vi har spelat många måstematcher på slutet för att nå kvalet, så skönt att lyckas.

Vetlanda IBF har inte minst imponerat under andra halvan av säsongen där man vunnit tio av elva matcher.

– Vi hade många spelare som aldrig spelat på den här nivån tidigare, många som bara spelat i H2 eller gjort någon strösäsong i division ett, så det tog lite tid att växa in i serien som har annat tempo och annat fysiskt spel. Vi har lärt oss efter hand.

I kvalet ställs Vetlanda IBF mot Åstorp/Kvidinge. Lagen möttes i serien för bara ett par veckor sedan och då vann Vetlanda IBF med 8-7 efter övertid.

Åstorp/Kvidinge har spelat i allsvenskan under flera säsonger innan man trillade ner i division ett inför den gångna säsongen.

Det är alltså två nykomlingar som möts, men från helt olika serier.

– Det är speciellt och vi har haft jämna matcher mot dem under säsongen. När vi möttes senast så var det lite vinna eller försvinna för oss i kvalkampen, så den matchen hade lite kvalkänsla, säger Jakob.

– Det är ett fysiskt lag med stora, starka och rutinerade spelare, men vi är också vältränade och ska framför allt kunna löpa mer än vad de gör. Vi rullar på tre femmor medan de kör på två femmor, det hoppas jag att vi kan utnyttja.

Blir det mycket känslor i det här mötet?
– Ja, det tror jag. Kval frambringar känslor och fysiskt spel frambringar känslor. Senast vi möttes var det en hård med ärlig och härlig batalj, hoppas vi får se likadana matcher nu för då blir det här en sevärd matchserie.

Vad blir viktigast för er?
– Att vi tror på oss själva och vårt spel. Det är det som tagit oss hit. Vi är ett jämnt lag över tre femmor som släppt in väldigt få mål, så vi är tajta bakåt men vill ändå äga mycket boll. Att vi hittar rätt balans i spelet är alltid viktigt.

Som nykomling kan Vetlanda IBF kliva in med en ”allt att vinna”-mentalitet i kvalet.

– Vi har tryckt på att vi ska njuta. Det var både glädje och lättnad över att komma till kvalet, nu ska vi göra något stort av det här säger Jakob Sköld.

– Vi har vunnit mot alla lag som är med i kvalet vilket ger ett visst självförtroende. Vi slår ur underläge men vet också att vi kan rå på alla lagen. Det är en trevlig känsla.

Vetlanda IBF har också ett ess som slår högt.

Hemmapubliken.

– Måste hylla dem, vi har haft högst snitt av alla division ett-lag i hela Sverige, det är helt fantastiskt. Det stödet har betytt mycket för oss och kommer göra det i kvalet också.


SCHEMA

18 mars
Åstorp/Kvidinge – Vetlanda IBF

22 mars
Vetlanda IBF – Åstorp/Kvidinge

26 mars
Åstorp/Kvidinge – Vetlanda IBF

Foto: Vetlanda IB

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela
Samarbetspartners

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS