Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Intervju med Simon Söderström, distriktslagsförbundskapten för Gävleborg P16, inför Scandic Cup

Hej Simon! Till att börja med, hur är känslan att återigen få leda ett distriktslag med slutmålet Nyköping och SDF-SM?

- Det känns fantastiskt kul! Jag är oerhört stolt över mitt uppdrag då det personligen varit en milstolpe att nå hit. Men, uppdraget i sig är väldigt givande och jag får vara i en innebandymiljö man konstant får lära sig nya saker i alternativt får en ny bild utav saker och ting. Jag är oerhört taggad på att ta med mig laget och staben ner.

Det kommer att bli första gången vi spelar som ett Gävleborg, vad har du sett under denna förberedelseperiod som är en skillnad kontra tidigare där vi varit ett Gästrikland samt ett Hälsingland? 

- Först och främst är det antalet spelare som markant har ökat. Trots att vi nu är Gävleborg så är vi fortfarande inte stört, så att kunna utöka ”utbudet” av spelare är mer än fantastiskt. Sen blir platsen i ett distriktslag för Gävleborg om möjligen ännu mer attraktiv vilket jag hoppas kan öka intresset ännu mer bland ungdomar att kämpa ännu hårdare för ett delmål som detta i sin karriär.

Ni är en gedigen ledarstab med dig själv och Marcus Blomstrand som huvudansvariga tillsammans med assisterande tränare Simon Larsen och målvaktstränare Erik Ekdahl. Vad gör er till en bra stab?

- Jag tror vi kompletterar varandra extremt bra. Denna konstellation är något nytt för oss som ledare också vilket jag tror är grymt inspirerande. Vad gäller individerna i fråga så finns det nu en rätt stor ”databank” med innebandy. Marcus har hållit på med innebandy och idrott överlag under väldigt lång tid både individuellt som spelare och tränare lokalt och inom distriktslagsverksamheten. Simon spelar med Runsten i division 1 och är i hetluften just nu och kan förmedla detaljer till spelarna på ett väldigt bra sätt. Erik har tidigare erfarenhet från distriktslaget och står själv i mål i division 1 just nu så även där finns det stor kunskap. För egen del så hoppas jag kunna bidra med det jag samlat på mig efter mina år som tränare och spelare samt att leda laget så gott jag bara kan. Sen måste jag påstå att vi är rätt sköna individer att ha och göra med vilket jag hoppas kan göra spelarnas upplevelse ännu bättre. Tittar man på staben som helhet så hade jag som utomstående varit väldigt nöjd med den stab som presenterats.

Många gånger pratar man om vikten av att vara en duktig innebandyspelare när du skall representera ditt distrikt, men vad mer tittar ni distriktslagsförbundskaptener på som ni anser är viktigt? 

- Att vara en ”duktig” innebandyspelare tror jag kan vara olika för oss alla. Vi har alla våra idéer och tankar om olika spelare. En del tycker att 70 poäng i serien alternativt tre kilometer på under 10 min ska vara en form utav ”fribiljett” in. Men, man behöver se till helheten på människan och spelaren.

I grund och botten bygger det på några kategorier som människan, atleten, innebandykunskap rent generellt och därefter några ytterligare. Vad är det för typ av människa vid sidan av  innebandyn? Hur fungerar han/hon i grupp? Vad vill han/hon med innebandyn? Sen tittar man också på spelarens fysiska förmåga. Kommer spelaren klara av att spela viss typ utav innebandy? Är spelaren atletisk ? Finns det en bra kroppskännedom? Har spelaren koll på sin träning och hur den utövas? Sen tittar vi självklart även på många andra saker. Kunskapsnivån är också viktig. Då pratar vi om innebandy rent spelförståelse-mässigt. Är spelaren insatt rent taktiskt? Kan spelaren förstå dom olika syften med övningar, spelsätt och träning etc. Med andra ord så är det väldigt många aspekter man som förbundskapten och ledare behöver ta hänsyn till och ställa mot varandra i en uttagning.

Vad skall du som spelare tänka på när du är med på dessa tillfällen där en möjlig uttagning till distriktslaget ligger i potten? 

- En spelare som anmält sig till spelarutbildningen tror/hoppas jag har gjort det för att intresset för innebandy är oerhört stort samt att man vill ta del utav möjligheten att få utvecklas som spelare och individ.

Jag tror att ordet  ”distriktslag” är väldigt laddat och för en del kan det bli oerhört jobbigt med att försöka bevisa och näst intill överprestera för att ta en plats. Det viktigaste att tänka på är att ha kul och försöka utöva den innebandy man är van och trygg med. Sen att se och lära utav andra så mycket man bara kan. Utöver det så är “människan” lika viktig och vad man bidrar med för att dessa samlingar ska bli så pass bra som möjligt.

Är dina framtida möjligheter till att bli en väldigt duktig innebandyspelare över bara för att du skulle missa möjligheten att spela ett SDF-SM?

- Absolut inte. Det påståendet vill jag verkligen ta avstånd ifrån. Distriktslaget är självfallet en häftig upplevelse och en ära att få bära tröjan, inget snack. Men, det är inte så att innebandyn tar slut bara för att man inte tar en plats. Att man kan bli besviken för att man inte nått ända fram har jag full förståelse för, men det innebär inte att man inte är duktig. Det finns väldigt många spelare på hög/elitnivå som inte alls haft något med distriktslaget och göra.  Fortsätt spela innebandy och ta hand om ditt intresse. Vi människor utvecklas konstant och det finns inget som säger att man inte kan nå sin högsta innebandydröm på grund av en missad plats i ett distriktslag. Hårt jobb, ett brinnande intresse och framför allt att ha kul är mitt förslag. 

short_text    Publicerat av Linus Nielsen 2021-11-19, kl 10:56