Jönköpings IK och Hovslätts IK kvalar mot SSL

Publicerad
Bild David Durling På JIK
Blir det nya småländska lag i SSL nästa säsong? Jönköpings IK och Hovslätts IK kvalar mot högsta serien på dam- respektive herrsidan.
I helgen drar kvalet mot SSL i gång och två småländska lag finns med: Jönköpings IK på damsidan och Hovslätts IK på herrsidan.

Jönköpings IK trillade ur SSL för två år sedan och kvalade i fjol, men föll då mot IBK Lockerud Mariestad, som sedermera nådde hela vägen upp, i den första kvalrundan.

Därmed blev det ett år till i Allsvenskan Södra, där JIK vann serien och därmed är klara för kval igen.

– Jättekul, att nå kval är något vi siktat på sedan förra kvalet för ett år sedan, säger tränaren Daniel Stenmarker.

Vad säger du om er säsong?
– En ganska bra säsong, men lite upp och ner. Vissa stunder har vi spelat på en högre nivå än jag upplevt tidigare, men vi har också haft bottennapp som jag inte trodde skulle hända. I fjol var vi ganska konstanta i vår nivå, i år har spannet mellan det bästa och sämsta varit mycket större.

Kvalet i fjol finns fortfarande i minnet.

– Det var två riktigt tuffa matcher och analysen då var att vi inte riktigt vågade spela ut i den första matchen, de fick ha lite väl mycket boll. Den andra matchen var riktigt bra, vi vinner en sådan match nio av tio gånger normalt sett med lägena vi skapar, och det var tufft att det bara tog slut, säger Stenmarker.

– Nu gick ju Lockerud hela vägen upp, det var skönt. Det hade känts värre om de torskat i nästa kvalrunda, ska man förlora ska man göra det mot bästa laget, och det gjorde vi.

I år krävs det också att vinna två kvalrundor för att ta sig upp i SSL. I första rundan väntar Skoghalls IBK som kom tvåa i Allsvenskan Västra.

– Vi har bra koll på dem och har även mött dem i år. De var nästan klara seriesegrare innan serien vände, sedan hade de en tung period innan de vann lite på slutet. Ett bra lag med många duktiga spelare, säger Stenmarker.

– Nyckeln är att vi vågar spela ut från början, vi har inte råd att kasta bort första matchen som vi gjorde i fjol. Det gäller att vara mentalt förberedda. Vi har fjorton spelare kvar sedan kvalet i fjol, bara en handfull som inte spelat kval tidigare, så vi har mycket med i bagaget.

Målet är att gå upp?
– Det är det, sedan snackar vi inte så mycket om det, vi spelar alltid för att vinna och vinner man alla matcher går man upp. Vi är här och nu och förbereder oss bra inför nästa match.

Är ni redo om ni går upp?
– Ja, till 100 %. Vi har en fin blandning av ungt och rutinerat, spelare som spelat i både SSL och i kvalsammanhang. Vi är mer redo än någonsin.

Om kval var ett mål för JIK, så är det mer en bonus för överraskningslaget Hovslätts IK som för första gången ska kvala mot SSL på herrsidan.

– Jag ler lika mycket varje gång någon nämner det, smakar fantastiskt och känns helt fantastiskt. Många har nog haft drömmen, och nu är det verklighet, säger tränaren Max Gustafsson.

– Inför säsongen handlade mycket fokus om omläggningen av Allsvenskan, och inte kval uppåt. Hovslätt har jobbat hårt i många år och tänkt långsiktigt, men att vinna serien och nå kval var inget utsatt mål, vi har bara gasat för att göra saker bättre varje dag. Det här trodde man kanske inte för ett år sedan, men det är otroligt kul.

Vad har tagit er hit?
– Det är väl miljonfrågan och jag tror det beror på många saker. Vi har en fantastisk spelatrupp, en bra ledarstab där vi kompletterar varandra och en långsiktig plan på hur vi vill träna, spela och arbeta. Jag tror och tänker att det ger resultat över tid och vi är ute på en inspirerande resa. Vi har tagit kliv varje år och lagt på fler och fler grundstenar.

Går ni för att gå upp nu?
– Jag tänker så här: är man i en elitverksamhet så håller man på för att vinna matcher, så enkelt är det. Vi kommer gå för att vinna matcher, sedan får vi se vad det leder oss, vi ska in och njuta av det här tillsammans.

Är ni redo att gå upp?
– Vi är uppenbarligen redo att fajtas om det och vi är villiga att ta den fajten, och vi ska göra allt i vår makt för att oss dit. Vi tar en match i taget, inget annat är relevant nu, vad det leder till får vi helt enkelt se.

Det krävs vinst i två kvalrundor för att nå SSL, och i första rundan ställs Hovslätts IK mot Strängnäs IBK, som kom fyra i Allsvenskan Södra, samma serie som Hovslätts IK vann.

– Det blir en stor utmaning, vi har haft tuffa matcher mot dem, och det har varit matcher med olika ansikten där en var målrik och en målsnål, säger Gustafsson.

– Vi behöver hitta rätt typ av anspänning, nu handlar allt bara om första matchen, hitta fokus. Vi vet att vi möter ett jättebra Strängnäs.

Ändå var ni 18 poäng före dem i serien…?
– Ja, vi har gjort ett bra jobb, men Strängnäs har tyngd, spets och ett bra lag. Jag måste säga att det är första gången som jag följer Allsvenskan Södra och ser fyra så bra topplag, så det kommer bli tajt.

KVAL TILL SSL DAM

23/3 18.00 Jönköpings IK – Skoghalls IBK
28/3 19.00 Skoghalls IBK – Jönköpings IK
31/3 18.00 Jönköpings IK – Skoghalls IBK

Vinnaren till Playoff 2 som spelas i bäst av tre matcher.
Segrare 1:a Allsvenskan Norra/2:a Allsvenskan Östra - Segrare 1:a Allsvenskan Östra/2:a Allsvenskan Norra
Segrare 1:a Allsvenskan Västra/2:an Allsvenskan Södra – 1:a Allsvenskan Södra/2:an Allsvenskan Västra
Match 1 spelas 6-7 april, match 2 spelas den 9-10 april och eventuell match 3 spelas den 13-14 april.

KVAL TILL SSL HERR

23/3 14.00 Hovslätts IK – Strängnäs IBK
28/3 19.00 Strängnäs IBK – Hovslätts IK
1/4 18.30 Hovslätts IK – Strängnäs IBK

Vinnaren till Playoff 2 som spelas i bäst av fem matcher.
Högst placerade lag i Allsvenskan Norra möter lägst placerade lag i Allsvenskan Södra.
Högst placerade lag i Allsvenskan Södra möter lägst placerade lag i Allsvenskan Norra.
Högst placerat lag i seriespelet har hemmaplan i match 1, 3 samt eventuell match 5.
Match 1 spelas 6-7 april, Match 2 spelas den 9-10 april, Match 3 spelas den 13-14 april, eventuell Match 4 spelas 16-17 april och eventuell Match 5 spelas 23-24 april.

Foto: David Durling

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS