Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Kval mot damallsvenskan: Växjö IBK-FBC Lerum

Växjö IBK slog ut Olofströms IBK i första kvalrundan för att hålla sig kvar i damallsvenskan. Nu väntar nästa uppgift: FBC Lerum.

Växjö IBK slutade sjua i södra damallsvenskan och tvingades därmed till kval för att hålla sig kvar.

I den första kvalrundan slog Växjö IBK tillbaka Olofströms IBK och nu väntar nästa kvalrunda som också är den sista. För motståndet står FBC Lerum.

Laget som vinner det här kvalet spelar i allsvenskan nästa säsong.

– Det spelar ingen roll vilka vi möter, det handlar om att vinna, säger tränaren Matts Bergsten.

Första kvalrundan mot Olofströms IBK blev ingen enkel resa. Växjö IBK låg under med 0-3 på hemmaplan efter en knapp kvart av den första matchen, men lyckades till slut nå 5-5.

I den andra matchen stod det 2-2 när Växjö IBK genom Hanna Jönsson skickade in 3-2 i slutsekunden av andra perioden, och där det till slut blev en 5-2-viktoria.

– Första matchen var en bergochdalbana. Vi gav dem för mycket yta under första halvan och de straffade oss hårt, det kändes som de gjorde mål på allt ett tag, men vi kom upp i nivå efter hand, säger Bergsten.

– I andra matchen gjorde vi en superbra insats. Vi låg närmare dem, de blev lite griniga och tjuriga och kom inte alls till de lägena de ville ha. När vi gick ifrån till 4-2 och fick en tvåmålsledning så gick luften ur dem, och vi kunde defilera hem segern under slutet av tredje perioden.

Inledningen av den första matchen, där Växjö IBK hade problem, tror Matts Bergsten delvis handlar att laget var tagna av stundens allvar.

– Det är ett prekärt läge och kval innebär alltid speciella matcher. Jag vet hur bra det här laget kan spela och det handlar bara om att hitta dit. I andra matchen visade vi hur bra vi kan spela.

Nu väntar alltså FBC Lerum som kom tvåa i division ett i västsvenska serien.

Laget slog ut Höllvikens IBK i första kvalrundan och hade en liknande resa som Växjö IBK. Det blev 8-8 på hemmaplan i första matchen och sedan en klar 7-2-vinst på bortaplan.

– Jag har lika dålig koll på Lerum som Höllviken. För oss handlar det om att göra det vi är bra på, säger Bergsten.

FBC Lerum sopade alltså in hela femton mål på två matcher i första kvalrundan.

– Precis som Olofström så väntar vi oss ett lag som har sina styrkor i offensiven. Ett framåtlutat lag.

Växjö IBK ser fram emot utmaningen som väntar.

– Nu går vi in i en ny rond och det är bäst av två som gäller igen. Det är ny anspänning och vi vet vad som står på spel. Vi har ett bra lag och jag tycker att vi omfamnat kvalet på ett bra sätt hittills, så nu kör vi på.

Kvalet spelas torsdag och söndag och däremellan är det påskfirande.

– Det är inga problem. Har vi gjort en riktigt bra match på torsdagen så hoppas jag tjejerna unnar sig påskmat och kanske något påskägg, Oavsett så kommer vi att vara redo under söndagen också.


SCHEMA

Torsdag 14/4
FBC Lerum-Växjö IBK

Söndag 17/4
Växjö IBK-FBC Lerum


Text: Jonas Gustavsson

short_text    Publicerat av Pernilla Johansson 2022-04-14, kl 08:00