Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Kalmarsund föll men har framtidstro: ”Är på gång”

FBC Kalmarsund spelade sin första historiska SM-final i lördags. Det blev förlust mot IBF Falun men föreningen andas stark framtidstro. ”Vi är i toppen för att stanna”, säger Kim Nilsson.

Redan i SSL-semifinalerna stod det klart att det skulle bli småländsk representation i SM-finalen i Avicii Arena, och till slut blev det FBC Kalmarsund som kasserade in biljetten efter att ha vunnit en gastkramande sjunde och helt avgörande match mot Växjö IBK.

I lördags spelade så FBC Kalmarsund sin första historiska SM-final.

Trots en stark insats så blev det till slut en knapp 4-5-förlust mot IBF Falun i en högoktanig och rafflande match.

– Det är otroligt tufft. Vi gav dem en jäkla match men det räckte inte hela vägen fram, säger forwarden Kim Nilsson.

– Någonstans måste vi ändå slå oss över bröstet. Vi har varit i SSL i bara fyra år och vi kommer hit och ger Falun en riktig utmaning. Vi ska vara stolta. Ändå är det så bittert att gå från den här finalen med en silvermedalj.

Anton Nilsson har spelat hela karriären i Kalmarsund och varit med på resan uppåt. Han var tagen efter finalen.

– Det är jättetufft, det är så tråkigt att förlora, säger han.

När han kommer in på supportrarnas insats i Avicii Arena så kommer tårarna och rösten stockar sig.

– De är så fantastiska, de är så grymma, säger han innan känslorna tar över och han får bara fram en skakning när han får frågan om han varit med om något liknande.

Kim Nilsson fyller i:

– Fansen är helt otroliga. Vi har en jäkla publik och vi måste bara hylla dem. De står och sjunger trots att vi förlorat guldet, all kärlek till dem. De släpper allt de har och åker hit till Stockholm för att hjälpa oss, det är helt fantastiskt. Jag är tagen.

Trots förlusten i SM-finalen så andas FBC Kalmarsund en stark framtidstro.

Föreningen har gjort en snabb resa sedan SSL-avancemanget 2018 och har de senaste åren etablerat sig i toppen av högsta ligan.

– Det har gått väldigt fort, det är nästan svårt att förstå, säger Anton Nilsson.

Den stora skjutsen för FBC kom i samband med att Kim Nilsson kom hem till klubben 2016. Forwarden är en av världens bästa spelare och valde efter två år i Schweiz att sensationellt nog vända hem till Kalmar i stället för att fortsätta SSL-karriären i AIK.

Kims uppdrag var att föra klubben till SSL, men han har gjort mer än så.

– Att vi skulle spela en SM-final redan nu trodde jag inte när jag kom hem till klubben i allsvenskan. Vi lyckades gå upp, etablera oss och har sedan tagit oss till toppen. Det är en häftig resa, men den har också krävts blod, svett och tårar. Det är många som gjort ett fantastiskt jobb för att ta oss dit vi är i dag. Alla har jobbat åt samma håll och det har funnits ett fantastiskt driv i klubben.

Viktor Gustavsson kom in som tränare i klubben för två år sedan och slogs direkt av professionaliteten.

– Jag blev imponerad över organisationen. Det känns mer som fotboll eller ishockey än innebandy. Det är många anställda på kansliet som jobbar stenhårt och skapar en proffsig förening. Det finns en tydlig satsning på elit, men det finns också en stark bredd, säger han.

– Egentligen har det inte varit någon fråga om vi ska spela SM-final någon gång utan snarare när det skulle ske. Sedan gick det kanske lite fortare än vad många, inklusive oss själva, trodde.

Under våren gick även Kalmarsunds damlag upp i SSL, så i höst ståtar föreningen med dubbla lag i högsta serien.

– Hårt och bra arbete lönar sig och jag tror att vi kommer vara en av stormakterna över tid på både dam- och herrsidan. Det är inte många organisationer eller städer som orkar driva två lag på högsta nivå, men jag är säker på att vi kommer att klara det. Här finns alla förutsättningar för att lyckas, säger Viktor Gustavsson.

SSL-lag på dam- och herrsidan, stark organisation och ekonomi, ny och fräsch hemmaborg i Kifab Arena, stort innebandyintresse i Kalmar en färsk finaldebut i Avicii Arena.

Kalmarsund seglar i medvind och är i toppen för att stanna, är känslan.

– Det är jag övertygad om, säger Kim Nilsson.


Text: Jonas Gustavsson

short_text    Publicerat av Pernilla Johansson 2022-04-28, kl 14:22