Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

Hur påverkas idrotten i förlängningen av situationen just nu?

Rädslan är stor bland många ledare och föreningar att vi kommer att tappa både aktiva och ledare nu när idrotten har stängt ned då lokala allmänna råd har införts för att bromsa smittspridningen.

Hur tänker man ute i föreningar just nu, har man anpassat verksamhet för att kunna fortsätta så gott det går med de åldrar som får fortsätta träna eller har föreningen valt att helt ställa in?

Svaren på vår enkät varierar som man kan läsa längre ned, en del har fortsatt att bedriva verksamhet med justeringar och har hittat andra sätt, S/W 2010 svarade att man stängt ned helt så vi tog en kontakt med deras ordförande och frågade hur man kom fram till sitt beslut.

Steg 1:
Samtal med Sävsjö kommun och deras smittskyddsläkare, om rekommenderade åtgärder i samband med hårdare restriktioner.

Steg 2:
Ledare samt föräldrar fick ett utskick om hur de ser på situationen, och hur deras tankar gick. Svaret tydligt, då flertal ansåg att totalt stop av all verksamhet vore det bästa, då vi har ledare samt spelare från flera orter.

Steg 3:
Styrelsen fattar beslut om total nedstängning då vi inte kan garantera en Corona säker miljö. Vi har tidigt infört duschförbud i sporthallarna, samt inga obehöriga i hallen under träningar, men trots detta kunde vi inte garantera till 100%

All verksamhet stoppad tills nya rekommendationer kommer 26/11
Gerhard Borkowski
Ordförande S/W 2010


Hur har ni ställt om verksamheten då man från viss ålder inte får träna inom föreningens verksamhet?

Jenny Lind tränare för Nässjö IBF F04/05 lag säger att de har fortsatt med viss tveksamhet och hon tycker det är konstigt att man inte får ha fysträning ute med de äldre spelarna.

I Hovmantorps GoIF H2 och H4 lag har de lagt in regelbundna fysträningar som grabbarna får göra själva, vi har även tagit ett steg längre där vi kör fysträning via TEAMS. Det funkar jättebra säger Anders Kaltenback.

S/W 2010 har man valt att lägga ner all verksamhet fram till den 13 december säger Gerhardt Borkowski.

Gransholms IF F07-09 tränare Therese Spjut har sina träningar ute för att förebygga och minska smittspridningen. De kör löpning i elljusspår, backträning, lekar, hinderbanor, styrka, mm.

Ungdomslagen från 2005 och senare tränar som vanligt, dock är det upp till respektive lag att bestämma om man vill träna eller inte, föreningen ställer inga krav utan det är helt upp till lagen. Övrig verksamhet ligger på is svarar Henrik Åhlund, Vetlanda IB

Fredrik Lager Ordförande för Carlshamns IBK svara för de äldre lagen i sin förening. Vi har inte ställt om då vi inte kan se vad vi ska kunna göra då vi inte får träffas. Så tyvärr inställt för fyra lag i föreningen som drabbar 60 spelare som idag inte får träna. Vi har bett dem träna individuellt under tiden.

Jimmie Ohlsson tränare i Nässjö IBF H3 lag kör ett träningsschema med sina spelare där de får skicka in från Runkeeper.


Har ni hittat några andra sätt att hålla kontakten med spelare som nu inte kan vara med i verksamheten?

Nässjö IBF Flicklag 04/05 lag kör med Snapchat och kör stegtävling och Nässjös Herr 3 lag kör möten över Teams där man diskuterar allt mellan himmel och jord.

Facebook grupper använder sig Vetlanda IB sig av när de har kontakten med sin lag och även Carlshamns IBK använder sig av Sociala medier.

S/W 2010 har kontinuerlig information via sms grupp och hemsida.

Hovmantorps GoIF H2 och H4 har kontakt hela tiden med sina spelare på deras kanaler, det är en tajt trupp där många umgås privat så är det i stort sett samma som innan förutom träningar och matcher.

Therese Spjut svarar för Gransholms IF att ser till att de som inte kan delta ändå får till sig träningsplaneringen och kan köra i egen regi hemifrån om de önskar. Herr- och damlag kör egen träning individuellt medan de yngre lagen ses för utomhus aktiviteter.


Spelare födda 2005 och senare får ju fortsätta träna inom föreningen, har ni ändrat något?

Anders Kaltenback svarar för Hovmantorps GoIF att de inte har ändrat något och det var ett gemensamt beslut av alla ungdomstränare att de skulle fortsätta fast med en justerad form som passar i dessa tider.

Nässjö IBF F04/05 tränare Jenny Lind säger att de tänker till kring övningarna. De yngsta lagen där föräldrar ofta behöver vara med har ställt in.

I Gransholms IF har flera av de yngre barnen flyttat ut sina träningar. Detta främst med hänsyn till ledare som ska finnas på plats. De vill inta att ledare ska känna sig tvingade in i en miljö som man helst undviker i dessa dagar.

Vetlanda IB har jobbat med att corona säkra verksamheten innan nedstängningen och har inte gjort någon direkt ändring berättar Clas Löfkvist

Ja, vi har förbjudit anhöriga att vistas i hallen vid träningar. De ska komma ombytta och klara och ingen dusch i hallen efter träning säger Fredrik Lager, Carlshamns IBK


Något annat bra exempel ni vill skicka med

Lyssna på huvudet inte hjärtat! säger Gerhardt Borkowski, S/W 2010

Therese Spjut säger det finns mycket man kan hitta på och det är bara fantasin som sätter gränser. Viktigaste är att barnen får fortsätta idrotta, men också viktigt att vi är måna om och rädda om våra ledare. Därför har vi valt utomhusträning i olika former.

Vi vill kunna träna ute tillsammans, där kan man hålla avstånd. Det är inte bra för folkhälsan när inte ens det är möjligt säger Jenny Lind, Nässjö IBF

Carlshamns IBK har inget bra exempel men man är orolig för innebandyns överlevnad och är bekymrad att de inte locka tillbaka dem till innebandyn om inte restriktionerna släpps snart.

Jimmy Ohlsson, Nässjö IBF berättat att för att få igång spelarna så anordnade jag en tävling mellan vårt Div3 lag mot vårt div4 lag under en vecka där man samlade på sig km. Förlorande lags tränare fick springa 7,5km.
Döpte det till Nässjö springer för mustaschkampen o skänkte 20kr för varje mil alla sprang. Fick ihop ca 800km så 1600kr skänktes.

short_text    Publicerat av Pernilla Johansson 2020-11-25, kl 10:05