Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

Att leda en styrelse och förening

Att leda en styrelse i en förening har sina utmaningar och ledarskapet prövas ännu mer i dessa tider med en pandemi som gör att stora delar av vår idrott står stilla.

Ordföranderollen är viktig och som ett led i att lyfta fram olika roller inom idrotten har vi ställt ett par frågor till ordföranden i föreningarna, och först ut är Daniel Eriksson, Månsarps IBK och Simon Adolfsson, Södra Wätterns IF.

Vi bad dem svara på följande frågor.


Hur började ditt innebandyintresse?

När jag var liten, gick det bra för Sävsjö IBK som kvalade mot allsvenskan. Därav blev det innebandy istället för hockey för min del säger Simon Adolfsson.

För mig började med min äldste son berättar Daniel Eriksson, som redan i 5-6 års åldern älskade att hålla på med sin lilla innebandyklubba. Från att ha hittat en förening till honom, så blev jag sedan ledare, och sedan har det bara fortsatt. Så jag har varit med sedan 2006. Alla mina barn (4) har testat innebandy, 2 av dom spelar fortfarande.

Hur länge har du varit ordförande?

Jag har varit ordförande i 4 år, 2 olika föreningar berättar Simon.

Detta är mitt 3:e år som ordförande. Varit med i styrelsen ytterligare något år, då som sekreterare säger Daniel.

Har du andra uppdrag och i så fall vilka?

Inga uppdrag utöver de i vår klubb Månsarps IBK säger Daniel. Jag har varit ledare i fotboll under några säsonger innan.

Simon berättar att han har varit allt i allo och spelare samtidigt. Tidigare tränare, spelare, sportchef, ordförande och eventansvarig.

Hur jobbar ni i Er styrelse och vad kännetecknar ditt ordförandeskap?

Södra Wätterns IF jobbar med ganska decentraliserat ansvar, där alla i styrelsen vet vad dem har för ansvar. Sedan är jag en ledande kraft i att följa upp viktiga datum och hjälpa den som behöver. Tar även ansvar och leder de grejer jag har intresse för och försöker få min styrelse att jobba för sådant de tycker är kul. Ska inte bara vara ett måste, utan kul att vara med i en styrelse säger Simon.

I första hand ser vi oss som en breddklubb, och försöker se till så att alla barn och ungdomar i Tabergsdalen, får en bra inblick i innebandyns värld, och känner sig delaktiga. I styrelsen finns olika roller, såsom materialansvarig, sekreterare, försäljningsansvarig, sponsoransvarig, domaransvarig mm.
Vad som kännetecknar mig själv, tror jag är att jag försöker vara ganska delaktig i hela föreningen. Från yngsta lag till våra herrseniorer säger Daniel om Månsarps IBK.

Vad upplever du som svårast med uppdraget som ordförande?

Daniel säger det svåraste är att vi inte kan erbjuda alla lag en träningstid som speglar behovet. Utan istället har vi fått komprimera många pass tidsmässigt. Som ansvarig för alla tränings- och matchtider i föreningen, så är detta det absolut svåraste.
All heder dock till alla fantastiska ledare, som gör sitt bästa för sina lag och klubben.

Ibland att få samtliga i styrelsen att hålla uppe intresset och drivet en hel säsong. Lätt att man hamnar i svackor av olika anledningar, vilket gör att man bibehåller de rutiner som finns i föreningen. Men tyvärr inte utvecklar och tar steg framåt berättar Simon.

Vad ger uppdraget tillbaka till dig som person?

Den glädje jag uppnår dels när jag ser våra lag träna, spela och trivas. Det är på något sätt en äkta glädje, som inte kan uppnås t ex i vanliga arbetslivet, där man (om jag ser till mig själv) jobbar mot ekonomiska måltal säger Daniel

Glädje att se spelarna i föreningen ha kul och tycka vår förening är en samlingsplats för alla. Där vi har kul och umgås. Det vi gjort i bakgrunden är därav ett kvitto på att det är värt det, berättar Simon.

Här har båda föreningarnas ordförande något gemensamt att de ser glädjen i sin verksamhet.

Hur har ni jobbat med och upplevt situationen under Coronapandemin?

Södra Wätterns IF har minskat träningar och matcher, inte träffats lika mycket och inte haft de evenemang som vi tänkt ha. Ekonomiskt inte så mycket i höstas, då domare och hallavgifter är våra största kostnader. Därav gick vi bättre än vi trodde vi skulle. I årets säsong. Svårare att hitta sponsorer och bibehålla de vi har. Därav minskat inflöde ekonomiskt. Svårt därav att uppskatta med tanke på säsongens oklarheter framåt om det kommer bli en tuff säsong eller inte ekonomiskt. Detta då vi möjligen kommer behöva träna längre period än tänkt. Ovanlig säsong, men vi hanterar det så bra vi kan säger Simon Adolfsson.

Daniel Eriksson berättat att Månsarps IBK har uppdaterat kontinuerligt efter information från förbund och region. Vi har valt att ha ungdomsverksamheten igång. Det är väldigt viktigt att barnen har en fast punkt och kan fortsätta träna. Det kan annars lätt svänga, och att intresset dalar. Situationen i sig är ju bara tråkig för alla inblandade. Från våra äldsta lag i tävlande serier, till de små som ser fram emot sina poolspel, där många spelar en s k match för första gången. Det känns ju av när man är i hallen, att det inte är samma liv och rörelse som innan. I regel brukar jag personligen vara på 4-5 matcher per helg, minst.


Övrigt medskick
Jag tycker att förbundet är på rätt väg i år med de möten man bjudit in till. Och då menar jag inte bara de gällande Covid-19. Utan t ex tjejsatsning, möten om föreningsdomare mm säger Daniel Eriksson, Månsarps IBK.


Daniel Eriksson ordförande i Månsarps IBK

short_text    Publicerat av Pernilla Johansson 2020-12-03, kl 11:27