Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Ljungby IB

Återstart Småland: ”Alla tjänar på det här”


Ljungby Innebandy har sökt pengar för två projekt i Återstart Småland som båda riktar sig mot skolor. ”Där finns alla barn samlade”, säger Boel Carlsson.


Ljungby Innebandy har sökt pengar för två projekt i Återstart Småland.

Det ena handlar om att vara med på kommunens idrottsskola. Kommunen och skolor bjuder in idrottsföreningar att vara med under tre, fyra veckor där elever får testa på olika idrotter.

– Under de veckorna har vi ett antal grupper med elever som vill prova på innebandy, säger Boel Carlsson i Ljungby Innebandy.

– Då är det viktigt att vi har material och bra ledare eftersom det brukar vara ganska stora grupper. Vi måste ha bra flyt hela tiden, ingen ska behöva stå och vänta, utan alla ska vara aktiva hela tiden. I samma veva går information ut till föräldrar om vår verksamhet för att visa vad vi kan erbjuda och hur det är att spela innebandy.

Det låter som ett bra projekt?
– Ja, absolut. Det genomfördes i höstas och efter det har vi fått igång ett lag. Det viktiga är ju att följa upp det här också, det har vi kanske inte lyckats med alla år, men nu har vi ett koncept vi jobbar efter. Det gäller att fånga upp föräldrar som kan bli ledare och se till att vi får igång lag. Det är kul att vi lyckats med det i år.

Hela upplägget låter som en win-win för kommun, skola och föreningar?
– Precis, vi är jättenöjda. Barnen får hjälp att testa på olika idrotter och vi uppmuntrar till att röra på sig. Kommunen har kört detta i ett antal år och det är ett jättebra koncept. Jag vet själv när jag hade barn i den åldern, det är mycket som ska fixas och köpas in för att testa idrotter, men här sker allt genom skola och föreningarna själva. Alla tjänar på det här.

Det andra projektet handlar om att komma ut till skolor och hålla i idrottslektioner. Det har dock inte kunnat kickas igång på grund av pandemin.

– Det har fått ligga på is ett tag men det är ett projekt för framtiden. Tanken är att komma ut och hålla i idrottslektioner där vi både pratar och spelar innebandy. Vi har med oss utrustning och försöker skapa en så positiv bild av innebandy som det går. Förhoppningsvis väcker det ett intresse. Det behöver vi sedan följa upp med någon form av verksamhet där man får prova på innebandy istället för direkt placeras i ett lag.

Vilka åldrar riktar ni er mot?
– Låg- och mellanstadiet. Vi har inte verksamhet för yngre barn och det finns mycket forskning som pekar på att ju tidigare man börjar idrotta, desto tidigare slutar man. Vi tycker det är en bra ålder att börja.

Att rikta sig mot skolor för sina projekt är ett medvetet val för Ljungby Innebandy.

– Där finns alla barn samlade och att presentera innebandyn där är perfekt. Vi har haft verksamheter med prova på tidigare, men då kommer oftast de som redan är intresserade. I skolorna når vi fler, säger Boel.

Ljungby Innebandy har lag i nästan alla åldersklasser och har framförallt många flickor i verksamheten. Förhoppningen är att snart ha ett damlag.

– Vi har en väldigt bra flickverksamhet och har fått upp ett juniorlag i år. Förhoppningen är att få dem att stanna så att vi kan få ett damlag framöver. Vi har många som fyller på underifrån också, det är kul, säger Boel Carlsson.

– Innebandyn är välbefäst i Ljungby och vi har en stor styrka i vår egen hall eftersom vi kan hålla ihop föreningen och styra vår egen verksamhet. Det känns bra inför framtiden.


FAKTA

Förening: Ljungby Innebandy

Område: Prova på innebandy

Projekt: Vara med på kommunens idrottsskola för elever i årskurs ett och på så sätt få dessa elever att vilja börja spela innebandy.

Målsättning: Att få ihop ett flick- och ett pojklag i den här åldersklassen som vill fortsätta spela innebandy efter att idrottsskolan är slut.

Pengarna går till: Inköp av klubbor och glasögon som kan användas under idrottsskolan så att deltagarna inte ska behöva ha egen utrustning för att prova på innebandy.


FAKTA

Förening: Ljungby Innebandy

Område: Skolsamverkan och skolbesök

Projekt: Besöka skolor på deras idrottslektioner (låg- och mellanstadie) för att dels informera om innebandy och föreningens verksamhet, dels för att låta eleverna testa på att spela innebandy någon lektion.

Målsättning: Att få fler barn och ungdomar att inse hur roligt det är med innebandy och vilja komma till föreningen och delta i verksamheten. Att kunna ha ett lag på flick- och pojksidan i varje åldersklass.

Pengarna går till: Arvoden till ledare som besöker skolorna på arbetstid, informationsmaterial till eleverna samt inköp av material som behövs för att kunna vara med och prova på innebandy.


Text: Jonas Gustavsson