Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Hovslätts IK

Återstart Småland: ”Barnen är väldigt nyfikna”

Hovslätts IK Innebandy satsar på två projekt genom Återstart Småland. Dels att väcka ett tidigt innebandyintresse hos barn, dels att locka tillbaka spelare som fallit ifrån under pandemin. ”Det gäller att hela tiden jobba med verksamheten”, säger Stephan Knuthas.

Hovslätts IK Innebandy är en bred förening med lag i alla ålderskullar och ett starkt representationslag.

Det håller dock inte tillbaka klubben från att arbeta aktivt med nyrekrytering, att få behålla spelare högre upp i åldrarna och att locka tillbaka utövare som försvunnit i samband med pandemin.

– Det går aldrig att slå sig till ro och aldrig bli nöjd, det gäller att hela tiden jobba med verksamheten. Det finns ett stort intresse kring innebandy i regionen men vi måste hela tiden arbeta aktivt, säger Stephan Knutas i föreningen.

Genom Återstart Småland har Hovslätts IK Innebandy sökt pengar för två projekt.

Det ena handlar om skolsamverkan där föreningen besöker tre skolor. Under besöken presenteras innebandy som idrott, barnen får testa på och det köps in klubbor och bollar som kan användas under rasterna.

– Vi riktar oss framförallt till de yngsta, mellan fyra och sex år. De får testa på innebandy i ett tidigt skede. Det finns sällan material i skolorna och det bidrar vi med för vill uppmuntra till spontanidrottandet och att ha något roligt att göra på rasterna, säger Stephan.

– Jag tror det är kul för de här barnen att få leka lite innebandy. Det är inga måsten och inga tävlingar, utan bara att lira på skolgården på ett lekfullt sätt. Positiva upplevelser i tidig ålder kan föda intressen. Innebandyn växte fram på fritidsgårdar men i dag finns det inte så många sådana kvar, nu är det skolorna som är den stora samlingspunkten där man gör saker.

Vad säger barnen när ni kommer?
– De är så klart väldigt nyfikna. De brukar flockas kring mig och tycker att jag är som en jultomte eftersom jag kommer med nya saker. De har många frågor och vill testa direkt. Det är väldigt positivt. Även lärarna tycker det är kul och har många frågor.

Att visa upp innebandy är en bra uppmuntran att röra på sig?
– Absolut. Nästa mål är kanske att få till lite innebandyplaner på skolgårdarna. Grästorpsskolan har lagt ett plastgolv med rink för att kunna spela. Det uppmuntrar till spontaninnebandy. NHL-klubbar bygger rinkar på mindre ställen för att uppmana till spontanhockey, det här är något liknande fast i mindre skala.

Hovslätts IK Innebandy har också dragit igång ett projekt för att locka tillbaka äldre spelare till verksamheten. Speciellt spelare som fallit bort under pandemin.

– På grund av pandemin har vi fått skjuta på det projektet men snart hoppas vi komma igång. Där är tanken att bjuda in till en innebandykväll med många aktiviteter som ska inspirera att komma tillbaka till innebandyn. Även nya och nyfikna spelare är så klart välkomna, säger Stephan.

– Det riktar sig till lite äldre spelare, 14-18 år, som vi tappat under pandemin. I den åldern gillar de att tävla men har inte fått göra det på ett tag. Det har varit tufft för många juniorer under pandemin. Nu hoppas vi kunna locka tillbaka en del av dem som slutat.

De ekonomiska medlen från Återstart Småland har varit betydelsefulla.

– Det ger oss möjlighet att få en bra återstart efter en tyngre period under pandemin där vi tappat pengar på grund av uteblivna cuper och annat. Nu kan vi satsa i projekt för att hitta nya innebandyspelare och bygga innebandyn ännu starkare.

Hovslätts IK Innebandy gör även fler projekt för att bredda sin verksamhet. Genom ett projekt där föreningen fått medel från Svenska Innebandyförbundet så har det dragits igång motionsinnebandy.

Grundtanken var flera olika klasser men just nu körs en stor grupp med runt 20 spelare.

– Alla ska kunna spela innebandy på sin nivå, säger Stephan Knuthas.

– Vi märker ett stort innebandyintresse kring föreningen och vi har en bred verksamhet med både innebandy och fotboll. Det är väldigt kul.


FAKTA

Förening: Hovslätts IK Innebandy

Område: Skolsamverkan och skolbesök

Projekt: Marknadsföra Hovslätts IK Innebandy i tre skolor i närområdet. Komma ut till skolorna och få tid att komma in till klasserna och berätta hur roligt det är med innebandy. Är med under rasten och spelar innebandy. En film har tagits fram för att marknadsföra innebandy och klubben och eleverna får flygblad med sig hem. Mål, klubbor och bollar köps in till skolorna för att kunna användas under rasterna.

Målsättning: Skapa ännu större intresse för innebandy som ska generera fler ungdomar som vill spela innebandy. Ge förutsättningar att kunna spela innebandy på rasterna i skolan.

Pengarna går till: Mål, klubbor och bollar till skolorna, reklamfilm för att marknadsföra innebandyn och klubben, samt ersättning till person som administrerar projektet och besöker skolorna.

FAKTA

Förening: Hovslätts IK Innebandy

Område: Prova på innebandy

Projekt: Under en vardagskväll bjuds spelare in för att komma och testa på innebandy med teknikbanor, tävlingar med priser och testa skott på skottramp. Det ska finnas klubbor att låna och alla som kommer får med sig en gul innebandyboll hem som förhoppningsvis ska inspirera till att komma tillbaka. Dagen marknadsförs i klubbens kanaler.

Målsättning: Få nya spelare till föreningens lag.

Pengarna går till: Inköp till anpassat material att använda under kvällen, så som skottduk, klubbor, bollar.


Text: Jonas Gustavsson