Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

CL98IC

Återstart Småland: ”Vi mår otroligt bra”

Intresset för innebandy i Kalmar och CL98IC är glödhett. Det syns också i föreningens projekt i Återstart Småland. ”Vi är en stark innebandyregion här”, säger Johan Wittberg.

Det är stort intresse kring CL98IC och innebandyn i Kalmar.

Det syns inte minst kring alla ungdomar som börjar spela. Bland spelare födda 2014, 2015 och 2016 så snittar pojklagen runt 35 spelare, och för flickor födda 2014 och 2015 finns runt 30 spelare.

Genom Återstart Småland så startar föreningen nu upp prova på-verksamhet för barn födda 2017.

– Det ska ske nu i månadsskiftet februari, mars. Vi brukar starta upp verksamheten på våren. Då får man prova på utan avgift under åtta till tio tillfällen, sedan startas ett lag till hösten, säger Johan Wittberg i CL98IC.

Normalt brukar uppstart vara på hösten?
– Jag vet inte om det är unikt för oss, men vi började med detta för fem, sex år sedan. Vi tycker det underlättar uppstarten. De får prova på under våren, hinner smälta det under sommaren och både spelare och föräldrar vet vad som väntar när det startar upp under hösten.

Intresset verkar jättestort?
– Vi är en stark innebandyregion. Kalmarsunds framgångar i SSL gör att innebandyn syns mycket i tv och tidningar och det hjälper också till. Vi har ett stort geografiskt upptagningsområde och det finns en tradition av att spela innebandy här. Vi är stora, har många lag och nästan alla känner någon som spelar innebandy. Just nu tror jag också att vi ser en corona-effekt i intresset, många som inte kunnat börja idrotta senaste året börjar nu istället, och då blir det en liten boom.

Med hjälp av medel från Återstart Småland så startade CL98IC också ett samarbete med Västra Skolan i höstas. Föreningen håller i en innebandyträning i veckan som finns som val för elever.

– Skolan fick nya lokaler till det här läsåret och ville göra något nytt och extra för eleverna. En del i det blev att kunna ha innebandy som elevens val på skoltid. Vi satte ihop ett koncept och det har blivit väldigt lyckat. Det är runt femton elever i årskurs sju till nio som spelar innebandy en gång i veckan, säger Johan.

– Det är en helt blandad grupp. Det är killar och tjejer, det är elever som spelar innebandy annars och det är elever som aldrig spelat innebandy. Det är kul, det är ett extra träningstillfälle för alla elever, det är viktigt att röra på sig. Vi kör varje torsdagsmorgon, och sedan fixar skolan frukost. Det är ett bra upplägg.

Vad gör ni under träningarna?
– Allt möjligt. Det blir mycket teknik, skott och spel. Det ska gynna dem som redan spelar men också dem som inte spelat tidigare. Det gäller att hitta en bra nivå. Vi har med klubbor och målvaktsutrustning som eleverna kan låna, det ska kännas som en seriös träning, och då måste man ha riktiga grejer. Ingen ska behöva lägga ut massa pengar för att vara med, utan det är bara att komma dit.

Vad säger eleverna?
– Alla som fanns med från början är fortfarande med och spelar, och så mycket bättre betyg går inte att få. Tanken är att köra vidare till hösten också.

Johan Wittberg menar att Återstart Småland gett viktiga hjälpmedel till projekten.

– Det är lyx att kunna erbjuda de sakerna vi gör, att vi kan köpa in material som vi kan låna ut. Det ger en proffsig verksamhet och gör det enkelt för alla att prova på, säger han.

– CL98IC mår otroligt bra just nu. Vi har 29 ungdomslag, det är vår kärna, och har starka JAS- och seniorlag på både dam- och herrsidan. Vi har hittat en bra modell och har ledare som verkligen brinner för innebandy. Nu ser vi med tillförsikt mot framtiden så att våra ungdomar kan börja åka på cuper och läger igen, det är vi många som saknat.


FAKTA

Förening: CL98IC

Område: Skolsamverkan och skolbesök

Projekt: Vid starten av höstterminen i höstas så inleddes ett samarbete med Västra Skolan i Kalmar där föreningen kör innebandyträning en dag i veckan som ett ämne som barnen kan välja.

Målsättning: Både att sprida innebandyn och få fler barn att hitta till innebandyn och föreningen. Under passen på skolan är det blandat med både barn som redan är aktiva inom innebandy, men även barn som tester för första gångerna, eller utövar någon annan idrott så som ishockey eller fotboll. Det är även ett sätt att få barnen att röra på sig ett extra pass i veckan vilket är otroligt viktigt i dagens mer stillasittande samhälle.

Pengarna går till: Betala halltider som används för verksamheten men även inköp av klubbor som kan lånas ut till elever som inte har egna.


FAKTA

Förening: CL98IC

Område: Prova på innebandy

Projekt: Har tidigare startat upp tre nya lag för pojkar födda 2014, 2015 och 2016 där intresset varit explosionsartat med 35 spelare i snitt per lag. Också fått igång lag för flickor 2014 och 2015 med 30 spelare, även om det varit en lång paus under pandemin. Nu är tanken att starta upp träningar för pojkar och flickor födda 2017 eftersom det finns ett stort intresse för det.

Målsättning: Att få igång ännu en ny grupp med killar och tjejer där det finns ett stort intresse. Målsättningen är först och främst att de ska ha roligt och röra på sig, men även alla fördelar med att tillhöra ett lag, få nya kompisar och lära sig ta hänsyn och respektera andra.

Pengarna går till: Lokalhyra samt inköp av material som målvaktskläder, bollar, klubbar och innebandyglasögon som kan lånas ut under de första träningarna.


Text: Jonas Gustavsson