Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Westerviks IBK

Återstart Småland: ”Ska vara enkelt att spela”


Westerviks Innebandy har sökt pengar i Återstart Småland för att kunna starta upp träningsgrupper i kringliggande orter. ”Det enklaste är att träna och spela där man bor”, säger Axel Edvardsson.


Westerviks Innebandy vill bredda upptagningsområdet och ge ungdomar runt omkring i kommunen chansen att spela innebandy.

Genom Återstart Småland har föreningen sökt pengar för att starta upp träningsgrupper i omkringliggande orter.

Projektet har dock inte kommit igång till följd av pandemin.

– Det har blivit framflyttat och vi planerar att dra igång till hösten, säger Axel Edvardsson i Westervik Innebandy.

Föreningen har redan i dag en träningsgrupp igång i Ankarsrum där arton barn födda mellan 2013 och 2016 spelar innebandy en gång i veckan.

– Det har varit ett väldigt lyckat projekt och det är därför vi vill starta upp det på fler mindre orter runtomkring Västervik. Vi är en stor kommun geografiskt sett och vi vill underlätta för barn och ungdomar att spela innebandy, och det enklaste är att träna där man bor. Det finns inga föreningar på de här orterna och då får vi helt enkelt ta vår verksamhet dit, säger Axel.

– Det handlar om att både bredda vårt upptagningsområde och att ge barn och ungdomar chansen att spela innebandy på ett enkelt sätt.

Hur ser upplägget ut?
– När vi fått ihop ett gäng barn så startar vi upp träningar lokalt i en hall. De första passen reser ledare från Westerviks Innebandy dit och instruerar föräldrar som sedan tar över träningarna. I Ankarsrum har det upplägget fungerat väldigt bra. När barnen blir äldre är det enklare att ta sig till Västervik och då är tanken att de faller in i vår ordinarie verksamhet.

Till hösten är planen att starta upp verksamhet i Gamleby och Gunnebo.

– Vi har kört marknadsföring och kollat av intresse, och det ser positivt ut, säger Axel.

För att skapa en samhörighet i föreningen tänker Westervik Innebandy bjuda in de lokala träningsgrupperna till ett poolspel under våren. I år kommer barnen som tränar i Ankarsrum att vara med i poolspelet.

– Det är ett sätt att träffas och skapa samhörighet, men också ett sätt för barnen att få spela matcher. Alla spelar under föreningens paraply och då är det också viktigt att alla känner gemenskapen.

Pengarna som kommer från Återstart Småland betyder mycket i projektet.

– Det gör att vi kan starta upp verksamheterna med inköpt utrustning och att vi kan betala hallhyrorna på de lokala orterna. Det räcker också till arvoden till de ledare som behöver åka till de första träningarna för att stötta upp och skola föräldrarna som sedan tar över som ledare.

Westerviks Innebandy är en bred innebandyklubb och blir genom projekten ännu bredare.

– Genom att nå ut till kringliggande orter så blir vi ännu bredare geografiskt. Sedan har vi bredd inom föreningen också där vi har lag i nästan alla åldersklasser och dessutom erbjuder rullstolsinnebandy, säger Axel.

– Vi ska vara en förening för alla och det ska vara enkelt och smidigt att spela innebandy.


FAKTA

Förening: Westerviks Innebandyklubb

Område: Prova på innebandy

Projekt: Starta upp två nya lag genom prova på-verksamhet i två orter utanför Västervik. Kommer vara femton tillfällen hos varje lag.

Målsättning: Att skapa två lag med tolv spelare per lag och hitta två ledare per lag, samt samordnare i föräldragruppen.

Pengarna går till: Milersättning för resor, ledarersättning, spelarsubventioner och hallhyra.


Text: Jonas Gustavsson