Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Gränna AIS

Återstart Småland: ”Viktigast är att barnen hittar till idrotten”

Gränna AIS startade med stöd från Återstart Småland upp en innebandyskola i höstas. Utfallet har dock inte varit som önskat. ”Det har varit lite trögt, men vi kanske ska vrida lite på konceptet”, säger Henrik Aldén.

Gränna AIS startade genom Återstart Småland upp en innebandyskola riktad till de yngsta barnen i höstas med syfte att locka nya utövare till sporten.

Utfallet har dock inte blivit som önskat.

– Det har varit trögt med deltagare. Vi har riktat oss mot barn som är sju, åtta, nio år, men det har inte varit jättebra uppslutning. Vi har lag i alla åldersklasser från nio år, men just bland de unga som ska börja så har vi sett en nedgång, säger Henrik Aldén som är ordförande i föreningens innebandysektion.

– Vi vet inte vad det beror på men det kan absolut hänga ihop med pandemin och de restriktioner som vi länge levt under. Att det hänger i fortfarande.

Vad händer nu?
– I den bästa av världar hade vi fått igång några grupper bland både pojkar och flickor som kunde kört vidare bästa säsong, men nu ser det inte ut att bli så. Vi har tvingats till ett längre vinteruppehåll på grund av pandemin men nu kör vi igång igen och kör mars ut. Sedan får vi nog köra samma koncept till hösten och göra en ny satsning. Kanske vrida lite på konceptet för att se om det kan få någon effekt.

Det känns som ni verkligen jobbar för att få in fler barn?
– Så är det ju, vi vill komma igång och få in fler i verksamheten. En annan del vi tittar på informationen, vad vi kan utveckla där för att nå ut både i sociala medier och i skolor.

Vad har pengarna från Återstart Småland betytt för innebandyskolan?
– Det är oerhört värdefullt eftersom vi har kunnat köpa in ny utrustning. Det går åt hela tiden och är viktigt i en innebandyskola. Många vill prova på men har ingen egen utrustning, och då måste vi kunna erbjuda det. Det ska vara enkelt att testa innebandy.

Gränna AIS är en bred förening med många sektioner och har inte upplevt samma tröghet på andra håll. Bland annat har föreningen en del som heter idrottsmix där ungdomar får prova på olika idrotter.

– Det är samma åldersklasser och där har vi inte sett samma tröghet. Vi har funderat på om idrottsmixen spelar in, att föräldrar hellre ser att barnen testar olika saker och att det kanske blir för mycket med flera aktiviteter.

Men det finns kanske barn i idrottsmixen om fastnar för innebandyn?
– Absolut. Vi kanske får acceptera att det är så just nu. Idrottsmixen är bra, alla får prova på idrotter, och sedan kanske specialiseringen ska komma några år senare. Egentligen ska man ju specialisera sig så sent som möjligt, det finns forskning som visar att ju senare man specialiserar sig, ju längre håller man på. Det viktiga är att barnen hittar till idrotten, vad de gör är egentligen mindre viktigt även om jag vurmar extra för innebandyn eftersom jag är involverad där. Det är en styrka i vår förening att vi har många idrotter så det går att välja spår efter intresse utan att behöva byta förening och miljö.

Henrik Aldén ser med tillförsikt mot framtiden trots att innebandyskolan inte nådde den framgång som han och föreningen hade hoppats.

– Vi fortsätter jobba på för att locka spelare till innebandyn. Vi har en stark förening med många innebandylag och med många olika idrottssektioner så jag är inte orolig.

FAKTA

Förening: Gränna AIS

Område: Prova på innebandy

Projekt: Innebandyskola. Prova på för de minsta barnen. Riktar sig mot förskoleklass och upp till klass två. Mycket innebandylek och inte mycket tävling och matchspel.

Målsättning: Få barn att upptäcka innebandy och börja träna och spela. Få barn att röra på sig.

Pengarna går till: Inköp av utrustning i form av klubbor, bollar och glasögon.


Text: Jonas Gustavsson