Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Älmhults IBK

Återstart Småland: ”Trodde inte det skulle utvecklas så fort...”


Älmhults Innebandyklubb jobbar hårt för att både locka nya utövare och få behålla dem som redan spelar. I år har föreningen genomfört två projekt under Återstart Småland. ”Vi har fått väldigt bra respons”, säger Jan Björkman.

Älmhults Innebandy är en av de största idrottsföreningarna i Älmhult.

I höstas, när den nya säsongen skulle dra igång, märktes dock ett lägre intresse än vanligt. En av föreningens slutsatser var att pandemin ställt till det.

– Vi har en inskrivningsdag varje höst där vi presenterar föreningen och tar in anmälningar från nya spelare, men i år var det sämre uppslutning än vanligt. Inomhusidrotter har haft en tuff tid med träningsförbud och svårigheter med ombyten under pandemin, jag förstår att folk är osäkra, säger Jan Björkman, ordförande.

– Vi funderade på vad vi skulle göra och kom fram till att köra en innebandydag under mellandagarna. En halvdag där barn födda 2010-2015 fick komma och spela innebandy och ha kul. En ny chans för oss att visa upp verksamheten.

Idén blev en succé. Runt 25 barn kom och spelade innebandy.

– Det var fler än vi hade räknat med och extra kul att ungefär hälften av barnen inte spelade innebandy sedan innan. De flesta av dem har dessutom fortsatt att spela. Allt var positivt. Barnen fick en bra innebandydag, de fick röra på sig och vi fick in fler spelare i verksamheten, säger Jan.

– Ungdomarna som var här jublade över initiativet och vi har även fått mycket beröm av föräldrar som tackat oss för att vi gjorde det här. Vi funderar redan på hur vi ska utveckla konceptet till nästa år. Det här är något vi vill spinna vidare på.

Älmhults Innebandyklubb har också haft ett hål i verksamheten på damsidan de senaste åren.

– Damlaget lades ner för många år sedan på grund av brist på både intresse och underlag. Den senaste tiden har vi jobbat mycket i föreningen med vad vi vill med framtiden, och rinner alltid ner till att vi vill ha ett damlag, säger Jan.

– Där har vi lagt fokus på två spår. Dels att underhålla och utveckla den flickverksamhet vi har för att få fler att vilja stanna och spela längre. Dels att skapa ett äldre flicklag eftersom våra äldsta flickor i höstas var födda 2009 och 2010.

Innebandygudarna hörde tydligen föreningens ambition. I mitten av december kom ett mejl från några tjejer som ville börja spela, men som inte hittade något lag att anmäla sig till.

– Det blev en tändvätska för oss. Vi hade ett möte med dem, de var två, tre stycken, och hade aldrig spelat innebandy tidigare. De hade också ett gäng kompisar som ville spela. Vi startade upp träning med sju, åtta tjejer.

Nu, några månader senare, är det femton tjejer födda mellan 2006 och 2008 som tränar. Ett par till är intresserade av att börja.

– Jag trodde inte att det skulle utvecklas så fort men det är fantastiskt kul. Det har gett ringar på vattnet. Osby i grannkommunen har haft problem att få ihop lag också, så våra tjejer är välkomna dit och träna och några tjejer från Osby har också varit och tränat med oss. Vi har en träning i veckan och de har två träningar i veckan, så nu finns tre träningar i veckan för dem som vill.

Hur ser framtiden ut?
– Vi har sagt att vi tränar fram till mars och sedan får vi se läget, hur många som vill vara kvar. Vi har planer på att köra någon form av teambuilding i vår för att svetsa ihop gänget och inspirera dem att fortsätta. Vi hoppas kunna locka några tjejer till och få till ett lag i seriespel i framtiden.

Älmhults Innebandyklubb har fått pengar för projekten, både innebandydagen under mellandagarna och återstarten för ett äldre flicklag, genom Återstart Småland.

– Det har betytt mycket. Vi brukar inte subventionera medlemskap, men det har vi gjort för både de som började efter mellandagarna och flickorna i äldre flicklaget, och där har projektet haft stor betydelse, säger Jan Björkman.

FAKTA

Förening: Älmhults Innebandyklubb

Område: Prova på innebandy

Projekt: Dagtidsinnebandy för åldrarna födda 2010-2015 i mellandagarna. För helt nya spelare samt även spelare som redan spelar innebandy. Tanken är att få föreningen att synas publikt, få fler ungdomar att vara aktiva, få ungdomar att upptäcka innebandy som idrott.

Målsättning: Att få glädje bland ungdomar, att få ungdomar aktiverade fysiskt, att få fler spelare till föreningen.

Pengarna går till: Införskaffa träningshjälpmedel samt att erbjuda hälsosamt mellanmål.

FAKTA

Förening: Älmhults Innebandyklubb

Område: Prova på innebandy

Projekt: Återstart av tjejlag för åldrar 05-08 med start i december 2021.

Målsättning: Att få en kontinuitet i denna åldersgrupp av tjejer så att vi förhoppningsvis kan starta lag i matchspel till kommande säsong. Att få tjejer att fortsätta med innebandy längre och på sikt kunna etablera ett damlag i föreningen utöver det mest naturliga att få ungdomar fysiskt aktiva, vara en del av ett lag/grupp samt ha glädje i denna aktivitet.

Pengarna går till: Utrustning och hallhyror.

Text: Jonas Gustavsson