En av fyra nykomlingar: ”Vi vill etablera oss”

Publicerad
Nässjö IBF H2 2
Årets H2-serie innehåller hela fyra (!) nykomlingar som spelade i division tre i fjol. Ett av lagen är Nässjö IBF. ”Viktigt att vi fick vinna första matchen”, säger tränaren Mats Kraft.

Eftersom inga småländska lag trillade ur division ett förra säsongen, samt att Craftstadens IBK Oskarshamn drog sig ur serien, så har H2-serien fyllts på med hela fyra nya lag från division tre till i år.

Tenhults IF, Väckelsångs IK, Westerviks IK och Nässjö IBF är alla nykomlingar.

Logiskt att tänka då är att matcherna mellan nykomlingarna blir extra viktiga, eftersom nykomlingar av tradition brukar vara bottentippade. Nässjö IBF-tränaren Mats Kraft håller dock bara delvis med om den tanken.

– Det är klart man kan tycka att matcherna mellan oss nykomlingar blir viktiga, men samtidigt rör det sig mycket i innebandyvärlden just nu. Fler lag har problem att få in spelare, så det är inte så lätt för de etablerade lagen heller, de har också tappat spelare och fått göra om. Alla matcher blir viktiga, säger han.

Nässjö IBF inledde säsongen med att möta just en nykomlingskollega. Det slutade med en 4-3-seger mot Väckelsångs IK.

I den matchen hade Nässjö IBF både 3-0 och 4-1, men det blev nerv på slutet.

– Vi startade bra, hade 12-2 i skott i första perioden och kunde haft en större ledning, men efter att vi släppt in 2-4-bollen så blev vi lite ängsliga. Tycker ändå vi tajtar till det bra i slutet, även om det kunde gått hur som helst, säger Mats Kraft.

– Men oerhört skönt att börja med seger. Det är viktigt i början av serien, att spräcka den där nollan direkt.

Hur ser säsongens målsättning ut?
– Det känns kanske lite trist men vi vill etablera oss i serien, och därmed är det bra om vi hamnar någonstans mitt i serien. Det finns många bra lag och jag tror på en jämn serie med några toppar, det blir en intressant säsong. I fjol pratade vi mycket om att ta en match i taget, och det är samma devis i år.

Vad säger du om laget ni har?
– Det svåra med att kliva upp kan vara att en del spelare hoppar av eftersom det blir längre resor, men vi lyckades knyta alla gubbar till oss, vilket är skönt. Vi har värvat in ett par killar också, men hade gärna haft in någon mer. Vi har en bra stomme och kan bygga vidare på det vi gjorde förra säsongen.

Vad är den stora skillnaden mellan trean och tvåan?
– Den stora skillnaden mellan varje nivå är att du måste ha ett mer komplett lag ju högre upp du kommer. I lägre serier kan du ha råd med några svaga länkar och leva på två, tre riktigt bra spelare, men ju högre upp du kommer, ju färre svaga länkar har du råd med. Lagen blir skickligare på att läsa av, de hugger direkt om det finns någonstans att hugga. Därför känns det skönt att vi har en bred trupp och en bra mix mellan unga spelare och några som varit med tidigare. Börja det hacka lite är det bra att ha några äldre att luta sig mot, men det är också viktigt att ha unga spelare med stort driv framåt.

I den andra omgången ställs Nässjö IBF mot Jönköping IK Utveckling, ett lag som inledde säsongen med bortaförlust mot Slätafly/SK IBK.

– De där ungdomslagen är bra, och både JIK och Växjö vill säkert ha upp sina utvecklingslag en nivå till i systemet. Vi förlorade mot JIK i cupen, de är giftiga.

Vad blir nyckeln?
– Det gäller att krympa ytorna och sätta försvarsspelet, det är alltid viktigt.

Premiäromgången i H2 bjöd på två målmässigt tajta matcher, men också fyra matcher som sprang ifrån målmässigt. En indikation på en skiktad serie i år…?

– Absolut inte, en premiär är en premiär, återkom om fem, sex matcher, då kan vi se hur det egentligen ser ut, säger Mats Kraft.


FÖRSTA OMGÅNGEN

27 september
KFUM Jönköping – Tenhults IF 7-2

29 september
Växjö IBK Utveckling – Hovmantorps GOIF 2-8
Westerviks IBK – Sävsjö IBK 2-9
Ingelstad IBK – Vimmerby IBK 4-12
Slätafly/SK IBK – Jönköping IK Utveckling 4-2

1 oktober
Nässjö IBF – Väckelsångs IK 4-3


ANDRA OMGÅNGEN

6 oktober
Väckelsångs IK – KFUM Jönköping
Sävsjö IBK – Ingelstad IBK
Vimmerby IBK – Växjö IBK Utveckling
Jönköping IK Utveckling – Nässjö IBF
Hovmantorps GOIF – Westerviks IBK

7 oktober
Tenhults IF – Slätafly SK/IBK

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela
Samarbetspartners

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS