Vill avsluta hösten med seger: ”Varit upp och ner”

Publicerad
Craftstaden H2

Craftstadens IBK Oskarshamn ligger sist i H2 just nu. Sista matchen innan juluppehållet blir mot Jönköping IK Utveckling. ”Hoppas kunna gå till julvila med bra känsla”, säger tränaren Johan Magnusson.

I fjol spelade Craftstadens IBK Oskarshamn i division ett.

Just nu ligger laget sist i H2.

En tuff resa, men föreningen har också varit medvetna om att man gör en nystart med herrlaget. Klubben gjorde en stor generationsväxling i fjol och alla unga spelarna håller fortfarande på att växa in i seniorkostymen.

– Inför förra säsongen lämnade egentligen alla spelare med rutin. Det handlade om olika anledningar. Det var en diskussion kring vilken serie vi skulle spela i, om vi skulle vara kvar i division ett eller om vi skulle starta om i botten av seriesystemet, säger tränaren Johan Magnusson.

– Både vi tränare och spelarna ville dock stanna kvar i ettan. Det värsta som kunde hända var att vi åkte ner i tvåan, det bästa var att vi kunde samla rutin och erfarenhet. Hade vi valt att starta om i systemet så hade det varit svårt att behålla spelare, många hade nog försvunnit till andra föreningar, och det är inte lätt att klättra i seriesystemet bara så där. Det var ett tufft år i fjol, men jag tror det gett mycket för spelarna ändå.

Vad säger du om säsongen i år?
– Det har varit upp och ner, men vi har ändå en okej känsla även om vi velat ha lite fler poäng. Vi hade en räcka bra matcher mot Växjö, Ingelstad och Vimmerby där vi kammade noll poäng, men där vi skulle haft minst två, tre poäng.

Craftstadens IBK Oskarshamn har alltså ett ungt lag som alltjämt håller på att växa in i H2-serien.

– Vi är i annan sits än i fjol. Ska vi hårdra det så handlade det ibland om att hålla ner siffrorna förra året, vi fick inte mycket rutin av att spela i ledning eller knyta ihop säcken. Den rutinen samlar vi i år i stället. Det är en inlärningsprocess och det gäller att lära sig hantera alla delarna av spelet. Vi hoppas att vi kommer spela in lite poäng retroaktivt, vi har fått lite dåligt betalt för vårt spel så här långt. Det finns så mycket kunnande och skicklighet i laget vi har.

Nu väntar match mot Jönköpings IK Utveckling på hemmaplan.

Ett lag som ligger åtta i tabellen.

– Vi gjorde ingen bra match mot Hovmantorp senast och måste få upp kvaliteten på det mesta. Spelar vi som förra matchen så vinner vi inte mot några i den här serien, säger Johan.

– Vi måste få bättre träff i vårt låga försvar, ha kvalitet i besluten med bollen och vara effektiva när vi får kontringarna. Vi måste upp på alla punkter egentligen. JIK är ett bollskickligt och spelande lag, så det gäller att vara på tårna från start.

Just nu ligger alltså Craftstadens IBK Oskarshamn sist i tabellen, men det är tajt i botten. Nästjumbom Värnamo IK har också sex poäng och tiondeplacerade Slätafly/SK IBK står på åtta poäng. Därefter är det ett hopp upp till Hovmantorps GOIF på tretton pinnar.

– Det är otroligt tätt och vi har sett att alla lag i serien kan störa alla lag, får man bara stäm går det vinna matcher mot vilka som helst.

Hur såg målsättningen ut inför säsongen?
– I somras så satte vi målsättningen att klara oss kvar och kanske bli ett mittenlag, men prio är så klart att fixa nytt kontrakt.

Är tanken att gå upp i division ett igen?
– Föreningen har strukturerat om mycket på sportsidan och vi har både ny sportgrupp och relativt ny styrelse, så vi får se hur satsningen blir, men ser man historiskt så ska vi absolut ha ett lag i division ett på sikt. När det blir får vi se, nu satsar vi framför allt på att bygga med egna produkter.

Hur är det coacha ett så ungt lag?
– Jätteroligt. Även om det var tufft resultatmässigt förra säsongen så var det otroligt kul att komma till jobbet och det är en härlig grupp att jobba med. Alla, både unga och äldre, jobbar stenhårt för att utvecklas.


NOTERAT I H2

– Gransholms IF, 25 poäng, toppar tabellen före FBC Karlskrona, 20 poäng.

– Sebastian Samuelsson, Ingelstad IBK, och Viktor Karlsson, Gransholms IF, toppar poängligan med 27 poäng vardera.


SÅ GICK DET I TIONDE OMGÅNGEN

9 december
Hovmantorps GOIF – Craftstadens IBK Oskarshamn 7-2
Gransholms IF – FBC Karlskrona 7-3
Ingelstad IBK – Växjö IBK Utveckling 6-6
Jönköping IK Utveckling – KFUM Jönköping 4-5 (förl)
Vimmerby IBK – Sävsjö IBK 5-6
Värnamo IK – Slätafly/SK IBK 2-8


ELFTE OMGÅNGEN

16 december
Sävsjö IBK – Hovmantorps GOIF
Växjö IBK Utveckling – Värnamo IK
FBC Karlskrona – Ingelstad IBK
Slätafly/SK IBK – Gransholms IF
Craftstadens IBK Oskarshamn – Jönköpings IK Utveckling
KFUM Jönköping – Vimmerby IBK

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela
Samarbetspartners

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS