Veteranen vet vad som gäller: ”Vårt slutspel startar nu”

Publicerad
H2 Sävsjö IBK

Sävsjö IBK har vuxit i takt med H2-säsongen och nu utmanar laget om kvalplatserna. Närmast väntar match mot Värnamo IK. ”Vårt slutspel börjar nu”, säger rutinerade poängmakaren Erik Petersson.

Efter en trevande start på säsongen så har Sävsjö IBK fått upp farten.

I de åtta första matcherna tog laget tio av 21 möjliga poäng.

I de fem senaste matcherna har det blivit 13 av 15 möjliga poäng.

– Ser vi till helheten så tycker jag inte att vi kommit upp i nivå. I början var vi besvikna, vi hade en hel del uddamålsförluster, men sedan tycker jag vi kommit i gång mer och mer som kollektiv, säger rutinerade poängmakaren Erik Petersson.

Vad har blivit bättre?
– Vi som lag har blivit bättre. I början var det några få som presterade, nu är alla med på tåget. Sedan tror jag det handlar om ödmjukhet. Vi gick starkt på försäsongen och kanske tog lite lätt på saken när säsongen drog i gång. Det håller inte, den här serien är för bra. Nu tar vi inget för givet längre.

Vad hade ni för målsättning inför säsongen?
– Vi har varit i H2 några år nu, men när jag började i A-laget så var vi etablerade i division ett och jag tycker vi ska vara i den serien. Alla vill tävla så högt upp det går. Vi fick in fina nyförvärv inför i år så givetvis var målsättningen hög. Inför jul sa vi att när serien vänder så ska vi ha häng på toppen och ska vara med i kampen ända in i slutet.

Sävsjö IBK är absolut med i toppkampen.

Det skiljer bara sex poäng mellan ettan och sexan i tabellen, där två lag når kval uppåt. Just nu är Sävsjö IBK femma i sammandraget.

– Det är kul att det är så tajt, säger Erik Petersson.

Närmast väntar bortamatch mot tabelljumbon Värnamo IK. När lagen möttes i tredje omgången blev det 5-5.

– Vi underskattade dem då. De kom från trean och hade tappat duktiga spelare. Vi spelade alldeles för övermodigt, inte minst jag själv. Inför den här matchen har jag sagt till alla att det inte finns några dåliga lag i den här serien. Anledningen till att Värnamo har lite poäng är för att alla andra lag är bra, säger Erik, och lägger till:

– Ska vi till kval så börjar vårt slutspel nu, så enkelt är det.

Erik Petersson själv hoppas kunna leverera poäng, det brukar han göra. Han har dock en tendens att vara lite ”streaky”. Han har gjort fyra eller fler poäng fyra gånger under säsongen, men han har också gått poänglös eller ”bara” gjort en pinne vid fem tillfällen.

– Jag började säsongen dåligt. Jag gjorde hattrick i premiären och tänkte att nu rider vi vidare från den fina försäsongen vi hade, men sedan sjönk självförtroendet och jag hade svårt att få in bollen i nät, säger 27-åringen.

– Efter ett tag lossnade det med 14 poäng på tre matcher, sedan har det gått bättre.

Du är lite ”streaky”?
– Det handlar bara om självförtroendet. När jag har det så utmanar jag mer och tar fler skott. Trycker jag dit någon boll tidigt så får jag en boost i den matchen och då brukar det rinna på. Får jag inte in något i början så börjar jag grubbla, då låser det sig lite. Man ska inte tänka för mycket.

Börjar självförtroendet om på noll inför varje match?
– Lite så har det blivit med åldern. Som yngre tänkte man inte så mycket utan självförtroendet kunde leva över flera matcher, men nu startar jag nog från noll varje gång. Jag har börjat tänka lite för mycket.

Känner du press?
– Lite, folk förväntar sig att jag ska bidra med poäng för det har jag alltid gjort. När jag väl är inne på plan och inne i situationerna tänker jag inte, men ibland på bänken.


NOTERAT I H2

– Gransholms IF toppar tabellen på 29 poäng, tätt följda av FBC Karlskrona på 26 poäng. Det är tajt i toppen, lag ett till och med sex ryms inom sex poäng.

– Sebastian Samuelsson, Ingelstad IBK, toppar poängligan med 33 poäng.

– Tim Lindberg, KFUM Jönköping, och Philip Blomgren, Ingelstad IBK, har båda gjort mål i åtta raka matcher.


SÅ GICK DET I TRETTONDE OMGÅNGEN

13 januari
Hovmantorps GOIF – Värnamo IK 9-8 (förl)
Craftstadens IBK Oskarshamn – Slätafly/SK IBK 3-2 (förl)
Sävsjö IBK – Växjö IBK Utveckling 5-3
Vimmerby IBK – Ingelstad IBK 8-8
KFUM Jönköping – FBC Karlskrona 6-4
Jönköping IK Utveckling – Gransholms IF 5-4 (förl)


FJORTONDE OMGÅNGEN

20 januari
Växjö IBK Utveckling – Jönköping IK Utveckling
Gransholms IF – Craftstadens IBK Oskarshamn
FBC Karlskrona – Hovmantorps GOIF
Värnamo IK – Sävsjö IBK
Slätafly/SK IBK – Vimmerby IBK
Ingelstad IBK – KFUM Jönköping

Publicerad av Jonas Gustavsson

Samarbetspartners
Dela
Facebook
Länk kopierad!

Relaterat

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS