Växjö Vipers besöker skolor: ”Alla vill vara med”

Publicerad
Klubbor Och Boll

Växjö Vipers besöker skolor för att inspirera till fysisk aktivitet. Det nya projektet har fått stort gensvar. ”Vi som idrottsförening har ett stort ansvar”, säger Johan Schönbeck.

Växjö Vipers har startat ett skolprojekt med fokus på fysisk aktivitet som fått fantastiskt gensvar.

– Det är enormt kul, säger Johan Schönbeck.

Projektet sjösattes i början av oktober där Växjö Vipers riktar sig mot skolor för att inspirera barn och ungdomar till fysisk aktivitet.

– Allt började när vi satt i samtal med RF-SISU Småland kring hur vi ska komma i gång efter pandemin och få barn och ungdomar i mer fysisk aktivitet. Vi har sett att FBC Kalmarsund jobbat mot skolor och det är ett fantastiskt sätt att nå alla barn, och inte bara barn som själva söker sig till idrotten. Vi ville skapa ett liknande upplägg, säger Schönbeck.

– Vi hittade ett intressant upplägg och både RF-SISU Småland, Småland Blekinge Innebandyförbund och Svenska Innebandyförbundet hakade på och har hjälpt oss ekonomiskt.

Upplägget är flexibelt.

Växjö Vipers besöker skolor på raster eller under fritidsverksamheter för att spela spontaninnebandy. Skolornas klasser bjuds även in till Fortnox Arena för att spela innebandy där.

– Upplägget är olika och anpassas hela tiden, men allt handlar om att inspirera till rörelse. Vi tar med oss en väska med klubbor, bollar, västar och någon speedshooting-maskin, sedan ser vi vad barnen vill göra. Det är spontant och blir olika varje gång, säger Schönbeck.

– För oss är det viktigt att presentera innebandyn på ett representativt sätt. Skolorna har ofta gammal utrustning och små hallar. Vi tar med oss modern utrustning och bjuder även in till Fortnox Arena för att spela med rätt förutsättningar.

Ni vill locka spelare till klubben också, väl?
– Det är klart, men det är inte det viktigaste. Vi som förening har ett ansvar inte bara att sprida innebandyn, men också att inspirera till fysisk aktivitet. Min uppfattning är att barn generellt är mer stillasittande i dag, även på rasterna i skolan, och jag tror det är jätteviktigt att få inspiration till att idrotta och att röra på sig.

Skolorna har tagit emot Växjö Vipers frågor om besök med öppna armar.

– I princip alla har velat vara med. Vi får till och med sortera i det för att det inte ska bli övermäktigt. Det finns en stor efterfrågan, och det är jättekul. Vi gör så mycket vi hinner med.

Projektet kommer att löpa hela den här säsongen men det finns förhoppningar om att det ska bli en långsiktig satsning och att det ska finnas tid och resurser för att växa.

– Vi har gjort en projektstödsansökan till Växjö Kommun som vi hoppas att de nappar på, då kan vi vara ute i ännu fler skolor, och vi kan vara där oftare, säger Schönbeck.

– Nu drar vi i gång i skolor i Braås och Lammhult också, sedan kanske vi inte kan vara där varje vecka. Allt för att projektet ska nå ut överallt och inspirera till fysisk aktivitet och se att innebandyn är ett kul och bra alternativ när det kommer till idrottande.

På sikt är tanken att också hålla i idrottslektioner i skolorna för att presentera innebandyn på ett representativt och professionellt sätt.

– Där är vi inte ännu, men det är en målsättning, säger Schönbeck.

– Vi har kört det här projektet i några veckor och det är för tidigt att dra så många slutsatser mer än att det vi gjort hittills har varit väldigt uppskattat och att efterfrågan på att vi ska komma är stor. Det tar vi som goda betyg. Dessutom är det otroligt roligt att vara ute i skolorna, barnen är otroligt nyfikna och tar till sig saker snabbt. Vi hoppas vi inspirerar många till att röra på sig men även få upp ögonen för innebandyn.

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela
Samarbetspartners

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS