Toppar tabellen: ”Målet har varit kval uppåt”

Publicerad
Foto Marcus Vilson
Tilda Almqvist är inne i ett målstim för sitt Hovslätts IK och laddar nu inför D1-toppmatchen mot Husqvarna IK. ”Det har varit en bra för säsong för oss”, säger 20-åringen.

Hovslätts IK toppar D1-tabellen, trots att laget spelat en match mindre än lagen bakom.

Just nu skiljer två pinnar ner till tvåan Olofströms IBK och fem poäng ner till trean Husqvarna IK.

– Det har varit en bra säsong, vi har vunnit det mesta. Vi är mer samspelta än i fjol, har en klar spelidé som alla följer, och det är lätt att spela, säger Tilda Almqvist.

Annat var det i fjol då Hovslätts IK åkte ur allsvenskan.

– Det är klart att det var trist att tvingas kliva ner i seriesystemet, men vi taggade i gång ganska snabbt. Målet har hela tiden varit att kvala uppåt. Motivationen är att vi ska upp igen. Vi ska vara på allsvensk nivå.

För egna produkten Tilda Almqvist har det också varit en speciell resa.

20-åringen var van vid att vinna det mesta med sina lag i Hovslätts IK innan hon förra säsongen tog plats i A-laget och fick vara med om att förlora mycket. Det blev en mental omställning och dränerade en hel del energi.

– Vi i 02-kullen har vunnit mycket, kommit långt i flera turneringar, så att komma in och förlora hela tiden var svårt. Tidigare blev jag riktigt förbannad varje gång vi förlorade eftersom det hände så sällan, men i fjol ebbade det där ut och man fick bli glad om vi lyckades ta någon poäng istället, berättar hon.

– Det var svårt för mig personligen att komma in i det i fjol också. Mitt första riktiga år i A-laget och det gick halvdant resultatmässigt samtidigt som jag skulle hitta min roll. Jag är lite finlirare, så det var en omställning med det fysiska spelet på den nivån. Jag tycker inte det gick bra alls, det var en halvdan säsong av mig, det var mellanmjölk.

Det gick så tungt att hon funderade över sin innebandyframtid i våras.

– Glädjen falnade. Jag funderade över om jag skulle fortsätta eller inte. Jag valde ändå att vara med på försäsongen och kände till slut att jag ville köra, och nu har det vänt. Är väldigt kul att spela.

Tilda Almqvist sköt fem mål i säsongens åtta första matcher.

Nu har hon gjort åtta mål i de fyra senaste matcherna.

Ketchupflaskan har öppnats.

– Haha, ja, precis. Kom inte in i det riktigt i början, det var lite segt, men nu har jag fått ihop det spelmässigt, vet var jag har mina lagkamrater och hittat min roll i femman. Då lossnar produktionen också.

Skulle du kalla dig en målskytt?
– Svårt att svara på. Var back som yngre men alltid gillat att fylla på i offensiven. Men jo, jag är nog en målskytt, brukar ju peta in en del bollar.

Du är i ett stim nu?
– Har man fått in några bollar så brukar det flyta på.

Tilda Almqvist toppar lagets interna poängliga, men är ”bara” tia i totala poängligan, trots att hon spelar hos serieettan.

– Bredden är vår styrka, vi har ingen spelare som vi är beroende av och som måste göra mål i varje match, utan vi har många som kan göra poäng.

Närmast väntar match mot Husqvarna IK som är trea i tabellen (fem pinnar bakom men har också spelat två matcher mer). Seger där och Hovslätts IK mer eller mindre säkrar en kvalplats uppåt, även om det är många lag som jagar i tabellen.

– Vi har några tuffa matcher kvar men vi har en bra känsla och det är klart att en seger i den här matchen hade förbättrat läget ytterligare.

Ni har verkligen satt er i en bra position?
– Ja, vår tanke inför säsongen var att visa att vi är ett allsvenskt lag som hör hemma i allsvenskan. Det har visat sig gå bra så här långt.


NOTERAT I D1

– Hovslätts IK, 33 poäng, och Olofströms IBK, 31 poäng, har just nu de två kvalplatserna.

– Sophie Randau, Husqvarna IK, toppar poängligan med 35 poäng på 13 matcher. Hon har dessutom gjort mål i åtta raka matcher.


SENASTE RESULTATEN

20 januari
CL98IC – Hovslätts IK 3-4

21 januari
Husqvarna IK – Olofströms IBK 10-7
Sävsjö – FBC Karlskrona 4-3

22 januari
Jönköpings IK Utveckling – Värnamo IK 5-9
Växjö IBK Utveckling – Vetlanda IBF 10-2

26 januari
Värnamo IK – Sävsjö IBK 1-2

29 januari
FBC Karlskrona – Jönköping IK Utveckling 11-2

1 februari
Värnamo IK – Husqvarna IK 2-4


FJORTONDE OMGÅNGEN

3 februari
Vetlanda IBF – Sävsjö IBK

4 februari
Hovslätts IK – Husqvarna IK
Olofströms IBK – Jönköpings IK Utveckling
Värnamo IK – Växjö IBK Utveckling
FBC Karlskrona – CL98IC

Foto: Marcus Vilson

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela
Samarbetspartners

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS