Spräckt poängnollan: ”Vi vet vad vi kan”

Publicerad
Westervik H2
I förra omgången så spräckte Westervik IBK äntligen nollan i poängkolumnen. Nu ser man med tillförsikt fram emot fortsättningen. ”Vi har en bra känsla”, säger tränaren Christopher Malmborg.
Efter fyra raka förluster, och noll inspelade poäng, så kom ett efterlängtat H2-trendbrott för Westerviks IBK senast när Tenhults IF besegrades med 8-7.

Westerviks IBK ledde med både 3-1, 6-4 och 7-5 men med knappa en och en halv minut kvar så stod det 7-7.

Med 17 sekunder kvar så kunde Westerviks IBK dock avgöra genom Albin Alfonsson.

– Det var en oerhört skön seger, säger tränaren Christopher Malmborg.

– Vi hade inte vunnit någon match sedan kvalet i våras, sedan vi gick upp, och nu blev känslan lite som då med stor eufori. Det blev onödigt tajt på slutet, men skönt att avgöra med så få sekunder kvar och mot just Tenhult som vi mötte i första kvalrundan i våras men inte rådde på då.

En riktig moralseger?
– Absolut, och en bra publikmatch. Det klart jag hellre vunnit med 8-4 eller 8-5 och haft lite marginal, men också stärkande att veta att vi kan komma tillbaka i matcher där vi tappat ledningen.

Annars har starten alltså inte varit optimal.

– Vi har varit hårt drabbade av skador och sjukdomar på tongivande spelare och vecka efter vecka har vi fått laborera för att få ihop formationerna. Det har inte riktigt fungerat som vi hoppats på.

Vad har inte funkat?
– Bakåt har det varit bra, vi har vuxit efter hand, men vi har inte fått i gång offensiven. Nu senast mot Tenhult var det en bra offensiv, men då började vi slarva defensivt i stället.

Har du hunnit bli orolig?
– Nej, vi har haft och har bra stämning i gruppen, både bland spelare och ledare. Vi har känt att vi kan rå på alla lag i serien, och med lite mer folk tillgängligt, och lite mer flyt, så hade vi kunnat plocka fler poäng. Vi har gjort flera bra saker i många matcher, men inte lyckats hålla uppe det i 60 minuter. Vi vet vad vi kan, vi måste bara hålla ihop allt.

Samtidigt viktigt att ta poäng?
– Så är det, vi vet att det blir ett tajt race för att hålla oss kvar i den här serien. Samtidigt som vi fått en taskig start så är det skönt att se att serien fortfarande är tajt, det behövs inte många poäng för att komma upp till säker mark, det är inte många lag som dragit ifrån. Ett par segrar och det går snabbt att klättra.

Segern senast var så klart viktig och nu är också fler spelare på väg tillbaka.

– David Samuelsson som vann vår poängliga i fjol spelade senast och gjorde en kasse, han har börjat komma i gång igen och han är snart i fullt slag. Peter Gustavsson bröt benet i cupen, han är tillbaka och har börjat känna på det, kanske inte kan spela denna vecka men inom kort. Det är bra att vi får tillbaka spelare.

Truppen är i stort sett densamma som fixade H2-avancemanget i våras.

– 90-95% samma. Vi har fått hem August Johansson som spelat i Växjö, och Hampus Strömberg. Annars har vi ganska svårt att locka till oss spelare, vi ligger lite ”off” geografiskt. Vi försöker plocka upp unga spelare och ser långsiktigt på lagbygget. Vi hoppas att många av våra unga spelare ska samla rutin i år.

Hur ser målsättningen ut?
– Vi är nykomling och målsättningen har hela tiden varit att hålla oss kvar, det hade vi även innan serieomläggningen blev klar, och nu vet vi att det kommer krävas mer av oss än vi trodde på förhand, men vi kör på.

Närmast väntar bortakamp mot Jönköping IK Utveckling.

– Alla matcher, framför allt på bortaplan, är tuffa, och JIK har ett ungt lag med snabba och skickliga spelare. Vi måste fortsätta med vårt spel och sätta försvarsspelet, när läget kommer så måste vi nypa dit bollarna och hoppas att lossningen i målskyttet från senast håller i sig.

Ni har fyra raka bortamatcher nu…?
– Ja, det är en turné, det gäller att skapa ett bra läge inför våra hemmamatcher sen.


FEMTE OMGÅNGEN

27 oktober
Nässjö IBF – Vimmerby IBK 3-8
Westerviks IBK – Tenhults IF 8-7
Slätafly SK/IBK – Sävsjö IBK 3-4
Växjö IBK Utveckling – Väckelsångs IK 8-1
Ingelstad IBK – Jönköping IK Utveckling 4-6

29 oktober
KFUM Jönköping – Hovmantorps GOIF 6-6


SJÄTTE OMGÅNGEN

3 november
Väckelsångs IK – Ingelstad IBK
Sävsjö IBK – KFUM Jönköping
Hovmantorps GOIF – Nässjö IBF
Jönköping IK Utveckling – Westerviks IBK
Slätafly/SK IBK – Vimmerby IBK

4 november
Tenhults IF – Växjö IBK Utveckling

7 november
Jönköping IK Utveckling – KFUM Jönköping

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela
Samarbetspartners

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS