Spelar som nybliven mamma: ”Laddar batterierna”

Publicerad
Bild Karl Oskar Karlsson Ölandsbladet
Hon blev mamma för fem månader sedan men är redan tillbaka och spelar med Stenåsa-Sandby-Gårdby IF – och nu väntar en ödesmatch. ”Vi ska inte stressa upp oss”, säger Malin Nilsson.
När Malin Nilsson svarar i telefon så sitter hon hemma med sina två barn, den yngsta är bara fem månader.

Trots det så lirar 27-åringen innebandy för fullt.

– Bara två och en halv månad efter att jag blivit mamma så var jag nere och började träna med laget igen, och första matchen var väl innan jul någon gång, säger Malin Nilsson som D1-lirar med Stenåsa-Sandby-Gårdby IF.

– Efter att jag blivit mamma första gången dröjde det kanske fyra månader innan jag var tillbaka.

Du vill verkligen spela?
– Jag är väldigt social och tycker om att komma i väg, och innebandyn är ett bra socialt sammanhang för mig. Jag hade inte mått bra av att bara gå hemma. Jag blir en bättre mamma av att komma i väg ibland och göra annat, det blir som att ladda batterierna.

Hur mår kroppen?
– Jag har inte ont på något sätt, men sedan känner jag ju av att jag fött barn, fysik och kondition behöver byggas upp igen. Sedan är man inte 20 år längre, det spelar ju också in.

Men inte nog med att Malin Nilsson kommit gång snabbt efter barnafödandet, hon spelade också långt in i graviditeten.

– Jag var ju med i kvalet mot D1 i fjol, och då var jag väl i vecka 17 eller något. Klart jag var lite orolig att få en hård smäll, men jag hade läst på innan och det skulle inte vara någon fara. Det var en så enorm skön känsla när slutsignalen gick och avancemanget var klart. Anspänningen bara släppte och jag började till och med gråta.

Under hösten stod hon vid sidan om och fick se Stenåsa-Sandby-Gårdby IF få en riktigt tuff start på säsongen. I de sju första matcherna spelade laget bara in två poäng.

Nu har det dock börjat lyfta. De fem senaste matcherna har genererat sex poäng.

– Jag var väldigt fokuserad på att vara förälder i höstas och hade dålig koll på laget, säger Malin.

– Men vi startade ju ett samarbete med FBC Kalmarsund där det kom in många unga spelare. Det tog tid att få ihop allt. I början var det mycket de yngre och de äldre var för sig, och det testades många olika spelsystem. Med tiden har vi lärt känna varandra och spelet har börjat sitta, då kommer också resultaten.

Viktigt att gruppen får betalt i form av poäng i tabellen?
– Absolut, det är inte lätt att vara ett lag där inte alla känner varandra och samtidigt hantera förlust på förlust. Nu har vi gjort en häftig resa. Jag har aldrig sett en grupp göra sådana framsteg på så kort tid, alla unga tjejer som tagit enorma kliv. Nu har vi bra sammanhållning och blir bara bättre och bättre.

Starten på säsongen indikerade på att det kanske bara skulle bli en ettårssejour i D1, men nu har vindarna alltså vänt.

Närmast väntar en nyckelmatch mot Vetlanda IBF som ligger en placering och en poäng före i tabellen. En match som kan avgöra säsongen.

Senast lagen möttes så vann Vetlanda IBF med 5-1 och hade fått en smakstart på hösten med tre segrar på fyra matcher. Efter 5-1-segern så har Vetlanda IBF dock inte tagit en enda poäng på åtta matcher…

– Jaså, är det så? Det är en karamell för oss, men samtidigt vet vi att inga lag är robotar, det finns inga givna segrar, men heller inga lag som vi inte kan slå, säger Malin Nilsson.

– Vi vann mot Karlskrona senast, och det efter att ha gjort en jättebra träningsvecka som återspeglades i matchen. Nu har vi sagt att vi ska göra en riktigt bra träningsvecka igen, för det kommer gynna oss i matchen. Vi vet att vi kan och vi vet att vi kan vinna den här matchen.

Det är mycket på spel?
– Så är det, det är nästan lite vinna eller försvinna, men samtidigt ska vi vara avslappnade och inte stressa upp oss. Vi har många yngre spelare i laget som inte är vanna vid stress och press, det gäller att vi äldre visar vägen.


TOLFTE OMGÅNGEN

24 januari
Vetlanda IBF – Växjö IBK Utveckling 1-6

26 januari
Stenåsa-Sandby-Gårdby IF – FBC Karlskrona 5-2
CL98IC – Hovslätts IK 6-3
Ingelstad IBK – Värnamo IK 4-9

27 januari
Sävsjö IBK – Husqvarna IK 0-3

TRETTONDE OMGÅNGEN

2 februari
Sävsjö IBK – Växjö IBK Utveckling
Ingelstad IBK – CL98IC

3 februari
FBC Karlskrona – Värnamo IK
Stenåsa-Sandby-Gårdby IF – Vetlanda IBF

4 februari
Husqvarna IK – Hovslätts IK

Foto: Karl-Oskar Karlsson/Ölandsbladet

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela
Samarbetspartners

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS