Skrällresan i cupen: ”Bevisar att allt kan hända”

Publicerad
Hovslatt Bild
Hovslätts IK nådde finalen i Smålandscupen – trots att man spelade med sitt nystartade division 4-lag. ”Jag är otroligt stolt över laget”, säger tränaren Pontus Åkerblom.
Det blev förlust i finalen av Smålandscupen för Hovslätts IK mot Hovshaga AIF, men resan dit är något av en saga i Åshöjdens BK-anda.

Hovslätts IK har nämligen spelat med sitt division 4-lag i cupen, och det laget tog sig alltså hela vägen till final.

– Det är en otrolig resa, säger tränaren Pontus Åkerblom.

Faktum är att division 4-laget startade till den här säsongen, så laget är helt nytt.

– Det har funnits B-lag lite till och från i klubben, inför i år samlade vi ihop lite gubbar runt om i Jönköping. Många är gamla kompisar som spelat ihop tidigare. Vi sa att vi kör i gång och ser hur långt vi kan ta det.

Varför blev det ni och inte A-laget som fick spela i Smålandscupen?
– Planen var väl att A-laget skulle spela egentligen, men sedan hamnade vi en grupp med lokala lag och de var väl inte så sugna, så vi körde i stället. Det gick så bra att vi fick köra vidare efter gruppspelet också, de tyckte vi förtjänade det.

Det förtroendet förvaltades alltså på bästa sätt.

Laget vann tre slutspelsomgångar under vägen mot finalen och slog ut Väckelsångs IK, IF Ariel och Moheda IBK. Alla de matcherna vanns på bortaplan.

– Lägst rankade laget får spela på hemmaplan, och eftersom A-laget är i Allsvenskan så var vi högst rankade hela tiden, trots att vi spelade med vårt division 4-lag, säger Pontus Åkerblom.

– Föreningen har verkligen stöttat oss, det har skjutits till mycket för att göra vår resa möjlig.

Ni låg under i flera matcher också, men lyckats vända och vinna?
– Vi låg under inför tredje perioden mot både Väckelsång och Moheda, men lyckades vända och vinna. Vi har varit otroligt starka i tredje perioden i hela cupen.

I finalen ställdes laget alltså mot Hovshaga AIF, topplag i division ett, och där tog det stopp (förlust med 13-7).

– Vi visste vad som väntade, vi visste att de är ett bättre innebandylag, det är ju fakta, men vi visste också att stjärnorna kunde stå rätt och att vi kunde skrälla – men så blev det inte. Vi trodde på det, men det räckte inte, säger Åkerblom.

– I de två första perioderna märkte vi av temposkillnaden mellan serierna. I sista perioden gjorde vi en push: ändrade om i laget, fick upp intensiteten och närmade oss. Vi är ändå stolta över insatsen.

Vad sa du till killarna efter förlusten?
– Jag var otroligt stolt. Vi har ett lag fullt med vinnarskallar som var besvikna över att förlora, men vi gav allt vi hade. Det var en härlig final, nästan fullsatt, vi hade stort supporterstöd, domarnivån var bra… det var en riktigt bra innebandymatch. En annan dag hade vi kunnat vinna en sådan match. Vi är stolta, finalen och hela cupen är något som vi tar med oss länge. Det mest fantastiska är stödet, det var ett 40-tal personer från Jönköping som såg finalen på plats, bland annat både A-lags-och juniorspelare från föreningen. Jag ryser när jag tänker på det.

Till sist målar vi upp rubriken:

Ett nystartat division 4-lag tog sig hela vägen till final i Smålandscupen.

Smaka på den.

– Det bevisar bara att allt kan hända i innebandy. Jag tycker sporten saknar cupkänslan generellt. Serielunken är kul, men cupformatet är speciellt, att möta andra lag som man inte möter annars och där det är avgörande matcher hela tiden, säger Pontus Åkerblom.

– Detta var magiskt kul. Även om vi inte fick med oss någon guldpokal hem så är vi stolta. Nu laddar vi om inför att kvala mot division 3, det blir också en kul utmaning, insatsen i cupen är moralhöjande för oss.

På damsidan blev Olofströms IBK vinnare av Smålandscupen efter seger mot Växjö IBK i finalen.

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela
Samarbetspartners

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS