Kval: Växjö IBK och Olofströms IBK mot Allsvenskan

Publicerad
DAS Kval
Växjö IBK och Olofströms IBK är framme vid den andra kvalrundan mot Allsvenskan och ställs mot Munka-Ljungby IBK respektive Bergs IK.
Kval: Munka-Ljungby IBK – Växjö IBK

Växjö IBK slog ut Hovslätts IK i den första kvalrundan för att hålla sig kvar i Allsvenskan.

Men det var inte utan dramatik. Det kändes klart efter en 7-1-seger i första matchen, men i den andra matchen låg Växjö IBK under med 1-5 i den tredje perioden, innan man lyckades stänga till, och det blev ”bara” en 4-6-torsk till slut. Därmed gick laget vidare tack vare totalresultatet.

– Vi bjöd kanske inte på den bästa insatsen i den andra matchen, men målet var att ta oss vidare och det lyckades vi med, säger tränaren Matts Bergsten.

Det kändes ju klart efter första matchen…?
– Nja, det går inte att spela på resultat i innebandy, och vi visste att Hovslätt skulle komma ut hårt och ösa på framåt. Vi blev kanske lite försiktiga. Vi gjorde det bra i första perioderna, men tappade i sista där de fick lite enkla mål. Men vi lyckades bromsa det till slut.

Hann du inte börja grubbla vid 1-5-underläget i andra matchen?
– Var mest förbannad över att vi ens bjuder in dem i matchen, att det ska bli match av det. Det var inte alls det vi snackat om. Det var många insatser från våra spelare som jag inte alls kände igen. Vi kanske var lite tagna av situationen, men skönt att vi löste det.

Nu väntar Munka-Ljungby IBK.

– Jag vet inte jättemycket om dem, men mötte dem i fjol när de åkte ur Allsvenskan. De vann sin serie ganska enkelt och de har en tuff hemmahall att spela i, så vi måste vara laddade, säger Bergsten.

Vad blir viktigast?
– Det är det klassiska, att inte gå utanför ramen i vårt spel. Vi ska sätta våra grunder, det är viktigast. Eftersom det är bäst av två matcher och alla mål räknas så går det inte ösa på för fullt i första matchen, det gäller mer att skapa ett bra utgångsläge inför andra matchen.

Växjö IBK kvalade i fjol också, och kvalar alltså i år igen. Att spela kval är laget vana vid, något som går att lyfta fram som en styrka.

– Det finns inga överraskningar för oss längre, vi vet att det alltid blir tuffa och jämna matcher i kval. Det var det i fjol och är det i år. Vi har en bra känsla.

SCHEMA

2023-04-01 13.00 Munka-Ljungby IBK – Växjö IBK
2023-04-09 14.00 Växjö IBK – Munka-Ljungby IBK




Kval: Bergs IK – Olofströms IBK

Olofströms IBK ändrade målsättningen under säsongens gång, från att nå kval till att sikta på att gå upp i Allsvenskan.

Nu är laget ett steg på vägen.

I första kvalrundan slogs Pixbo Wallenstam IBF ut efter ett jättedrama.

Pixbo vann första matchen med 3-2 och ledde andra matchen med 5-2 när det bara var tio minuter kvar. Då tog Olofströms IBK ut målvakten, sköt fyra raka mål där 6-5-kassen satt med bara elva sekunder kvar.

8-8 efter 120 minuters spel tog det hela till övertid, där Emma Torikka avgjorde till Olofström IBK:s fördel efter bara 22 sekunder.

– Det är knappt man förstår vad som hände, säger tränaren Martin Berggren.

– Vi har varit framgångsrika i sex mot fem tidigare så vi tog målvakten tidigt och de blev stressade. De kastade bort bollar som de inte gjort tidigare. De kändes skraja. Sedan är det otroligt små marginaler. Med åtta minuter kvar rusade vår målvakt in och räddade en boll, hade de gjort mål där hade det nog varit kört. Vi hade två i stolpen, och fick in två mål sista 40 sekunderna.

Sedan övertid på det?
– Den hann knappt börja, vi tog tekningen, slog tre passningar och gjorde mål.

Alltså, hur mår man i båset en sådan här match?
– Det är nästan lite overkligt, men får energi när man ser att Pixbo-spelarna börja bli nervösa, och publiken började inse ganska tidigt vad som höll på att hända. Det var väldigt små marginaler, men vi skäms inte, vi tar kredd. Vi mötte ett bra lag men plockade hem det.

Nu väntar sista hindret på vägen mot Allsvenskan i form av Bergs IK som spelat i Allsvenskan i år, men som tvingats till kval och som städade av Varla IBK enkelt (8-2, 5-1) i första kvalrundan.

– Mot Pixbo var det full fart, här blir det nog annorlunda. Berg är ett lag som är mer tillbakadragna, som vill dra ner tempot, säger Berggren.

Hur tänker ni?
– Vår första plan är att sätta press och trycka på, det har vi gjort sedan jul och känner oss trygga med det.

Olofströms IBK är så klart stärkta av att ha slagit ut Pixbo Wallenstam IBF som man gjorde.

– Vi njuter och ser bara möjligheterna, vi ska bara släppa loss nu, ingen broms. Det här ska bli kul, säger Berggren.

SCHEMA

2023-04-01 14.00 Olofströms IBK – Bergs IK
2023-04-10 17.00 Bergs IK – Olofströms IBK

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela
Samarbetspartners

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS