Kval till H2: Fyra lag gör upp om två platser

Publicerad
Moheda 1
Under tisdagskvällen startar kvalet mot H2. IF Ariel tar sig an Alvesta IBK i ena kvalmötet, och i det andra möts Moheda IBK och Husqvarna IK.

Kvalen avgörs i bäst av två matcher.

IF Ariel – Alvesta IBK

En sak är klar: ett lag kommer göra en häftig resa den här säsongen, det vill säga att rusa igenom division tre som nykomling och gå upp i H2.

Sedan får vi se om det blir IF Ariel eller Alvesta IBK.

Båda lagen spelade i division fyra i fjol och möts nu i kvalet mot H2.

– Det är lite häftigt, säger IF Ariel-tränaren Simon Zetterling.

IF Ariel gjorde en supersäsong i division fyra i fjol, bland annat +239 i målskillnad, och har fortsatt på inslagen väg i division tre i år. Laget vann division tre norra med elva (!) poängs marginal, och hade målskillnaden +113.

– Vi kände redan förra året att vi hade ett extremt bra, ungt lag, sedan har vi kryddat med några extra spelare i år. Det har fallit väl ut, säger Zetterling.

Ni har dominerat serien?
– Det får man kanske säga. Vi har haft jämna matcher, det har inte varit givna segrar alla gånger, men vi har lyckats dra längsta strået hela tiden.

Vad hade ni för målsättning inför säsongen?
– Vi hade inte så bra koll på serien så grundtanken var att hålla oss kvar, sedan märkte vi efter halva säsongen att vi höll en rätt bra nivå.

Alvesta IBK blev tvåa i tre södra, på bättre målskillnad än trean Fliseryds IF Innebandy.

– Säsongen har varit över förväntan. De här unga killarna har gjort det bra, visat mognad och verkligen spelat 60 minuter i varje match, säger Anders Berg som är en av personerna som leder laget.

– Målsättningen var att etablera oss i trean, men det har ju gått bättre än så. Kvalet är en ren bonus, det är tredje året i följd som vi är i kval.

Hur blir kvalet mot IF Ariel?
– Vi har inte mött dem innan, men vi har pratat med lag som mött dem och förstått att de är stora, fysiska och gör mycket mål, men kanske inte är lika täta bakåt. Jag tror det blir stenhårda matcher, vi måste verkligen ha igång vårt täck och även hålla koll på några av deras spetsar.

Ser ni er som underdogs?
– Absolut, men vi har skakat lag förr och hoppas på det igen.

Simon Zetterling:

– Vi har inte jättebra koll på Alvesta, men vet att de är ett ungt och hungrigt lag som också rusat genom trean. Vi ska försöka rida vidare på vår våg, känslan vi har, säger han och fortsätter:

– Det brukar bli målglada matcher när vi spelar och blir nog så igen, vi vet att vi är bra offensivt, men det gäller också att vi får ordning på defensiven.

SCHEMA
19/3 19.45 Alvesta IBK – IF Ariel
23/3 14.00 IF Ariel – Alvesta IBK


Moheda IBK – Husqvarna IK

Moheda IBK åkte ur H2 2022. Är det dags för en återkomst nu? Laget vann division tre södra i år, och ska nu kvala mot H2.

– Kul att äntligen vara i kval med min moderklubb igen, säger tränaren Hampus Larsson.

– Jag har varit här sedan vi åkte ur, nu känns det som att taktiken har satt sig och att vi är på gång igen. Det tar ett tag att sätta ett nytt spelsystem när man haft ett annat i föreningen i 20 år. Vi har en grupp som jobbar tajtare än tidigare också, det har sett bra ut.

Har målet varit att gå upp?
– Indirekt nej, men går vi upp så kommer vi att vara förberedda. Jag är en vinnare utan dess like och kommer göra allt för att vinna de här två kvalmatcherna.

I kvalet ställs Moheda IBK mot Husqvarna IK, som kom tvåa i division tre norra.

– Det är en godkänd säsong, det är välförtjänt att vi är i kval, säger Jonathan Birath.

Laget har ingen uttalad tränare, men Jonathan Birath – som också spelar – är en av personerna som är med och leder laget.

– Vi är ett kompisgäng med otrolig lagmoral, vi är många som är med och styr upp. Vårt främsta prio är att ha kul, men det är klart att vi vill vinna matcher också. Ambitionen i år var att nå kvalet, det är alltid kul att spela de matcherna, och nu är vi här, säger Jonathan.

– Vi har bra kvalitet i truppen och känner oss mogna för nästa steg, även om vi vet att det krävs mer ett steg upp i systemet. Vi kan ställa om till det. Vi gillar att stoja och stimma, men när det kommer till kritan vet vi vad som gäller.

Vad vet ni om Moheda?
– Inte mycket, vi vet att de är tunga och jobbar hårt. Vinner man en serie så är man ett bra lag. Vi tror ändå på oss själva och går in med bra självförtroende. Vi ska framför allt fokusera på vårt spel och spela en rolig och offensiv innebandy.

För Moheda IBK handlar främsta utmaningen om att formera laget till veckans matcher.

– Vi har en del skador och annan frånvaro, mitt stora pussel är att få ihop femmorna, säger Hampus Larsson.

– Nyckeln för oss är att sätta vårt grundspel, men också ha koll på vad de andra gör. Det kommer ge sig en bit in i första matchen. Vi ska ge allt, räcker vi inte till ska det vara för att Husqvarna IK är ett bättre lag än vad vi är.

SCHEMA
20/3 19.45 Husqvarna IK – Moheda IBK
23/3 Moheda IBK – Husqvarna IK

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS