Kval till D1: Fyra lag gör upp om två platser

Publicerad
Foto Sanna Lindberg FBC Ljungby
Under onsdagskvällen drar kvalet mot D1 i gång. I ena kvalmötet möts Westerviks IK och Hovshaga AIF och i det andra kvalmötet ställs FBC Ljungby mot IBF Tranås.

Kvalen avgörs i bäst av två matcher.

Westerviks IBK – Hovshaga AIF

Westerviks IBK vann division två norra, och det efter en speciell uppladdning. Strax innan seriepremiären hoppade huvudtränaren av och David Zeylon fick ta över.

– Min fru spelar i laget och jag skulle egentligen vara med och flytta lite koner på träning, men eftersom det var svårt att hitta en annan tränare så fick jag hoppa in. Har aldrig varit tränare innan, berättar han.

– Det har varit en oerhört lärorik vinter. Jag har fått testa många nya saker. Har varit spelare innan, men det är skillnad på damer och herrar och tankesätt. Det har varit en upplevelse.

Men uppenbarligen har det fungerat, ni vann ju serien?
– Ja, det var helt fantastiskt, otroligt starkt. Till i år har vi fått in lite äldre spelare i laget och fått till en bättre mix på gammalt och ungt. Vi har utvecklat spelet och många har tagit kliv framåt.

Vad är receptet?
– Eftersom det blev om det blev med uppstarten så ville vi bara göra det bästa efter förutsättningarna, uppnå det bästa med folket vi hade. Det blev ganska kravlöst, och jag tror det gynnat prestationerna.

Vad är tankarna inför kvalet?
– Det är en bonus och ska bara bli roligt. Mitt personliga mål var att vinna serien, så vi kan gå in ganska avslappnat, men vi vill alltid vinna.

Motståndare blir Hovshaga AIF som kom tvåa i division två södra.

– Detta ska bli otroligt spännande och kval är något som vi inte varit med om tidigare. Vi sa inför säsongen att vi ville nå hit, säger tränaren Anders Jörnehag.

– Det är en positiv våg i föreningen just nu. Det var ett tag sedan vi hade ett damlag på väg uppåt, och sedan har vi herrarna om kvalar mot Allsvenskan och flera ungdomslag som gått bra.

Vad säger du om er säsong?
– Den har ju varit bra. Inför säsongen visste vi inte om vi skulle få ihop ett lag, men några av de äldre stannade och några unga tjejer har tagit klivet upp, och det har blivit en fin resa. Vi har spelat en offensiv innebandy med fart och press, och vi har bra fysik och inställning.

Har du koll på Westerviks IBK?
– Vet att de spelar en fysisk innebandy med en tydlig spelidé, så det blir tufft för oss. Vi har en bra offensiv och den ska vi nöta vidare med, nyckeln är att sätta försvarsspelet.

Westerviks IBK scoutar inte Hovshaga speciellt intensivt.

– Det blir sällan bra, vi tror på det vi gör. Vi har byggt ett spelsystem på vad vi kan, sedan får andra anpassa sig efter oss om de vill, säger David Zeylon.

Men du, har du en tränarkarriär framför dig nu?
– Haha, vi får se, men jag kommer inte vara huvudtränare i laget nästa år. Min fru fortsätter spela och ska även vara sportchef nästa säsong så vi får nog inte ihop det. Ska jag vara med vill jag göra det helhjärtat så jag återgår nog till det som var meningen att jag skulle göra från början: flytta koner på träningarna.

SCHEMA
20/3 19.30 Hovshaga AIF – Westerviks IBK
20/4 16.00 Westerviks IBK – Hovshaga AIF


FBC Ljungby – Tranås AIF

Tre klubbar i Ljungby gick samman inför den här säsongen och ur det samarbetet växte damlaget FBC Ljungby fram. Det laget har levererat omgående,

Det blev seger i division två södra, om än med minsta möjliga marginal (Hovshaga AIF var bara en pinne efter).

– Det är klart att vi är nöjda resultatmässigt, säger tränaren Johan Alm.

– Stommen i laget är från Ljungby Innebandys DJ20-lag i fjol, plus att några tillkommit. Jag själv har inte tränat på damsidan tidigare, så vi hade många träningsmatcher och har vuxit med säsongen. Vi gick igenom vintern obesegrade, och det är jag så klart väldigt nöjd med.

Vad hade ni för målsättning?
– Vi hade ingen egentligen, men jag gissade väl att vi skulle landa i mitten någonstans. Sedan fanns bara ett streck, det var topp två, så det är klart man ville snegla ditåt.

Lagets premiärsäsong på seniornivå blev alltså en fullträff, och nu väntar kval mot Tranås AIF som blev tvåa i division tre norra.

Tranås AIF kvalade redan i fjol och var då var en hårsmån från att gå upp men där man till slut föll med ett enda måls marginal i dubbelmötet mot Stenåsa-Sandby-Gårdby IF.

– Vi hade platsen upp med tio minuter kvar i fjol, men vi mötte också ett mer rutinerat lag. Vi får ta med oss den erfarenheten vi fick då till i år, säger tränaren Peter Torstensson.

– Målsättningen i år har varit att gå upp och att nå kvalet är ett steg på väg mot det målet. Nu har vi gått igenom sex månader och allt ska avgöras på ett par matcher, det är mycket som ska klaffa: friska och hela spelare och att lyckas prestera när det gäller som mest. Vi har förberett oss, vet vad som väntar, och vet vad vi behöver göra.

Vad säger du om säsongen i stort?
– Vi har kämpat mycket med skador och sjukdomar, men har gjort det bra. I vissa lägen har vår orutin lyst igenom, men vi har en fantastisk inställning och ger oss aldrig. Vi har också en bred trupp, är inte beroende av enskilda spelare, och det är bra att ha med oss. Vi har även spelare vi kan flytta runt på flera positioner, vilket är värdefullt.

Känslan att möta FBC Ljungby?
– De vann sin serie och jag tror det är ett 50-50-läge, det känns öppet. Vi har ingen överdriven respekt för dem men tror inte heller att det här blir enkelt. Vi har haft en plan att vara här och vara som bäst just nu, det är det som är vårt främsta fokus.

Revanschläge efter kvalmissen i fjol?
– Jo, vi släppte in mål i slutet då, vilket var surt. Vi har några spelare som var med då som är med nu igen, och jag har väl hört någon säga att nu jäklar, den här gången tar vi det. Jag hoppas de får rätt.

Johan Alm om nycklarna för FBC Ljungby:

– För oss är det viktiga att hålla oss till det vi tränat på, men också att vi är påkopplade mentalt och vågar släppa loss. Vi har inte järnkoll på Tranås, men förväntar oss riktigt intressanta matcher.

SCHEMA
20/3 19.30 IBF Tranås – FBC Ljungby
24/3 16.00 FBC Ljungby – Tranås AIF

Foto: Sanna Lindberg (på bild FBC Ljungby)

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS