Kval: Olofströms IBK – Pixbo Wallenstam IBF

Publicerad
Emma Torikka Bild Ronny Gunnarsson
Olofströms IBK har som målsättning att nå allsvenskan till kommande säsong och nu inleds kvalet uppåt.

För en månad sedan bytte Olofströms IBK målsättning.

Från att gå till kval till allsvenskan till att faktiskt nå allsvenskan.

– Det får bära eller brista, men hellre det än att slå oss för bröstet bara för att vi når kval. Vi ska ge det en riktigt chans. Vi har bra läge, säger tränaren Martin Berggren.

– Många av tjejerna var med i kvalet förra säsongen och vi skaffade rutin på både spelar- och ledarsidan.

Olofströms IBK kommer från en stark säsong i division ett där man till slut blev tvåa bakom Hovslätts IK. Bara en pinne skiljde mellan lagen, och allt avgjordes i den sista omgången där lagen möttes och där Hovslätts IK till slut kunde vinna efter övertid.

– Vi gjorde en bra match mot Hovslätt, men vi blev straffade hårt för några misstag i sista minuterna. Men det var en bra genomkörare inför kvalet. Vi mötte ju Växjö i cupen också, så vi har haft bra spelprogram senaste veckorna. Även om kvalplatsen varit klar så har vi haft bra matcher där vi kunnat växla upp.

I första kvalrundan mot allsvenskan ställs Olofströms IBK mot Pixbo Wallenstam IBF.

– Jag har koll på dem. Sett någon match och snackat med ledare. Har en klar bild, säger Berggren.

– Tror det blir matcher med mycket tempo, två lag som kommer springa mycket. Det blir inte mycket vila med boll. Nyckeln blir besluten med och utan boll, det kommer gå snabbt där ute.

Olofströms IBK känner sig väl rustade och truppen som finns till förfogande har både bredd och spets, ungdomlig entusiasm och rutin.

– Jag tycker att vi har en perfekt blandning i vårt lag, vi har yngre och äldre, vi har bredd och vi har spets, och vi har många som tagit fina kliv framåt under säsongen.

Bland spetsen märks rutinerade Emma Torikka som vann poängligan i Smålands division ett-serie efter att ha gjort 56 poäng på 18 matcher.

Alexandra Näsman vann skytteligan i samma serie med sina 34 mål.

– De här spelarna hade kunnat lasta in ännu mer om de spelat mer. Nu spelar de vart tredje byte hos oss, och gör ändå så mycket poäng. Det är klart det är viktig spets för oss, säger Berggren som ändå främst vill trycka på bredden i laget:

– Senast mot Hovslätt gick vi på tre femmor tills det var tre minuter kvar. Vi har också konkurrens för att ens få spela på tre femmor, det är många som vill slå sig in, det kräver att alla hela tiden är på tå. Den konkurrensen mår vi som lag bra av.

Rutinen från kvalet i fjol tror Martin Berggren också blir värdefull.

– Tjejerna som spelade då fick uppleva hur det är att spela kval med mer publik och mer nervositet. Vi kanske har en fördel mot Pixbo där. Vi får se om de vet vad det innebär att spela inför en fullsatt och liten hall i Olofström, jämfört med sin publik i sin stora hall, säger han.


SCHEMA

18 mars
Olofströms IBK – Pixbo Wallenstam IBF

26 mars
Pixbo Wallenstam IBF – Olofströms IBK


Foto: Ronny Gunnarsson

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS