Kval mot H3: 12 lag gör upp om 4 platser

Publicerad
GIBK Bild
Hela tolv lag från H4 är med i kvalet mot H3, men bara fyra lag kommer att ta klivet upp. Kvalet avgörs genom två enkelserier.

Ettan och tvåan i de sex H4-serierna, totalt tolv lag, deltar i kvalet mot H3. Kvalet spelas som två enkelserier med fem omgångar, lag ett och två i respektive serie tar steget upp till H3 kommande säsong.

PLAYOFF NORRA

Deltagande lag: Aneby SK, Craftstadens IBK, Bankeryds Skid o MK, Hjältevad Mariannelund IS, Hovslätt IB B, Malmbäcks IF.

Favorit i norra kvalet? Ja, det får nog bli Hovslätts IB B, som vann nordvästra serien med tydlig marginal.

Samma lag som skrällde sig hela vägen till final i Smålandscupen mot Hovshaga AIF.

– Jo, men vi ser oss nog som favoriter och andra ser oss nog också som favoriter, inte minst efter framgångarna i cupen, säger tränaren Pontus Åkerblom.

– Säsongen har varit bra, det har gått om tåget, och vi har vunnit nästan alla matcher i serien komfortabelt, vi har bara en förlust och det var dagen efter en kvartsfinal i cupen och då föll vi på motivationen.

Laget är nystartat till i år, men fokus är tydligt: laget vill uppåt i systemet.

– Inför säsongen visste vi inte vad vi stod, men vi insåg ganska snabbt att vi är bäst i serien och vi känner att vi måste upp i systemet för att få nya utmaningar. Det blir ändå speciellt nu när vi varit underdogs hela säsongen att kliva in med mer favoritskap.

Ni har spelat avgörande matcher i cupen hela säsongen, det har ni nytta av nu?
– Helt klart, när det gällt som mest har vi presterat på topp, och har inte minst varit riktigt starka i tredjeperioderna. Vi vet att vi kan vända mot alla lag, och i cupen såg vi att vi kan välta lag från högre serier. Känslan från cupen ger både motivation och lugn inför kvalet, vi kan den här typen av matcher.

Ingen risk för balongskalle?
– Det finns alltid, och som sagt så går vi från underdogs till favoriter, och det ska bli intressant att se hur vi hanterar det.

De två andra serievinnarna i norra playoff-kvalet är Craftstadens IBK (vann nordöstra serien) och Aneby SK (vann norra serien).

De förstnämnda drog ur sitt lag i H2 inför den här säsongen, och har startat om längst ner i seriesystemet i år.

– Den här säsongen handlar bara om att bygga en ny grund för framtiden, göra en nystart. Det har varit en blandad trupp med spelare om lirat allsvenskt, men också med hockeyspelare som knappt spelat fem mot fem-innebandy tidigare, säger Craftstaden IBK-tränaren Stefan Johansson.

– Vi har varit lite ojämna under säsongen, men gått från klarhet till klarhet. Vi har en god grupp. Att vi vann serien och får kvala är en ren bonus.

Vad går ni in i kvalet med för inställning?
– Vi pratar inte om att vinna, utan om att göra bra prestationer i varje match. Vi ska släppa ner axlarna och spela, vi har ingen press på oss att gå upp, utan ser bara detta som en rolig utmaning.

Men i framtiden kanske laget bör ligga högre upp?
– Jo, vi får se. Jag ska inte svara för hur styrelsen och föreningen tänker på sikt, men med tanke på den stora ungdomsverksamheten så kanske man i framtiden ska ha ett lag i H2 eller H3.

Aneby SK har lyft jämfört med i fjol. Anledningen? En förbättrad förmåga att avgöra de tajta matcherna.

– Vi har gjort en bra säsong, det är inte varje år man vinner en serie. Vi har visat högre skicklighet i år, lyckats avgöra de täta matcherna. Jag tror det handlar om rutin, att vi lärt oss med tiden, säger tränaren Henning Lööv.

– Vi sa inför säsongen att vi ville vara bland de fyra bästa lagen, så vi är nöjda.

Tankar inför kvalet?
– Alla som går in i ett kval vill väl vinna, eller? Vi går in med öppet sinne i kvalet, det ska bli väldigt kul.

Du sa att ni blivit bättre på att avgöra täta matcher i år, det känns som en bra grej i det här förväntat täta kvalet?
– Jo, vi har spelat många täta och jämna matcher i serien där vi avgjort på slutet, det har gett oss en bra känsla. Vi har en extra växel att lägga i när det ska avgöras, är känslan.

Det blir ett intensivt kval med många matcher på få dagar, en skarp kontrast mot seriespelet.

– Nyckeln för alla lag är nog att hålla sig hela och friska, de som lyckas med det kommer ha fördel, säger Henning Lööv.

SCHEMA

Omgång 1
2024-03-24 Aneby SK – Hovslätts IB B
2024-03-23 Craftstadens IBK – Malmbäcks IF
2024-03-24 Bankeryds Skid o MK – Hjältevad Mariannelund IS

Omgång 2
2024-03-28 Hovslätts IB B – Craftstadens IBK
2024-03-28 Aneby SK - Bankeryds Skid o MK
2024-03-28 Hjältevad Mariannelund IS - Malmbäcks IF

Omgång 3
2024-04-01 Craftstadens IBK - Aneby SK
2024-04-01 Hovslätts IB B - Hjältevad Mariannelund IS
2024-04-01 Malmbäcks IF - Bankeryds Skid o MK

Omgång 4
2024-04-03 Malmbäcks IF - Hovslätts IB B
2024-04-03 Bankeryds Skid o MK - Craftstadens IBK
2024-04-03 Hjältevad Mariannelund IS - Aneby SK

Omgång 5
2024-04-06 Aneby SK - Malmbäcks IF
2024-04-06 Hovslätts IB B - Bankeryds Skid o MK
2024-04-06 Craftstadens IBK - Hjältevad Mariannelund IS


PLAYOFF SÖDRA

Deltagande lag: Gantesbo, IBK, Gransholms IF B, KaRo IBF Ljungby IB, Växjö Utveckling B, Älmhults IBK.

Varken Gransholms IF B (vinnare västra serien) eller Växjö IBK Utveckling B (vinnare sydvästra serien) hymlar med att de vill ha upp sina lag i seriesystemet.

Gantesbo IBK (vinnare sydöstra serien) hoppas dock kunna röra om i grytan i det södra kvalet.

– Vi har gjort en lyckad säsong i och med att vi vann serien, och jag tycker det är välförtjänt, säger tränaren Simon Eriksson.

– Framgången beror enligt mig på tre saker: vi var enda laget i vår serie som kunde spela försvarsspel, vi hade spetsigast spets av alla lag, och vi hade en stark lagmoral. Det är bra förutsättningar.

Varför har ni lyft just i år?
– Vi har haft samma trupp under tre säsonger och har fått jobba med utveckling. Tidigare år har vi kunnat slå lag för att vi har duktiga spelare, i år känner jag för första gången att vi kan påverka utgången på matcherna på ett helt annat sätt, vi kan driva spelet.

Hur såg årets målsättning ut?
– Det är klyschigt, men vi har bara försökt bli bättre vecka för vecka, och lyckats bra med det.

Tankar inför kvalet?
– Vi är tävlingsmänniskor och vill vinna alla matcher och gör vi det så går vi upp. Vi ändrar inte vår inställning, vi vill bara bli bättre för varje match som spelas, finns ingen anledning när det gått så bra. Vi ser det så här: vi får vad vi förtjänar.

För Gransholms IF B och Växjö IBK Utveckling B så handlar ett avancemang om att täta avståndet upp till A-lagen i seriesystemet.

– Målsättningen har varit att ta upp ett lag i H3 och nu är vi en bit på väg, vi vill verkligen upp, säger Hugo Suurna, ansvarig för akademiverksamheten i Växjö IBK.

– Bra att vinna serien och vi gör det tack vare en bra bredd, tror vi använt 32 spelare. Nu i kvalet kommer det bli en tydligare matchning av spelare, vi tävlar på ett annat sätt och ska göra det så bra vi kan. Att lyckas i kvalet är viktigt för föreningen.

Vad är er styrka?
– Vi gör mycket mål, men sedan har vi en bra kultur av att utvecklas i laget.

Jonas Nilsson var med och tog upp Alvesta IBK från H4 till H3 i fjol, nu tränar han Gransholms IF B – och ska försöka klara ett nytt kval.

– Jag har lyckats innan och det hoppas jag ska smitta av sig, säger Jonas Nilsson.

– Men laget kvalade i fjol också, mer än hälften av spelarna var med då, så det finns kvalrutin. Jag hoppas att det är något som ska tala för oss. Vi gör ett allvarligt försök att få upp laget en division nu.

Att vinna serien är en bit på vägen?
– Precis, det var plan A och den gick ju hem. Vi har en bra trupp med äldre och yngre spelare, men vi vill ha upp laget för att få bättre motstånd. Det är viktigt för att kunna ta nästa kliv.

Tankar inför kvalet?
– Tror det är tuffare att gå upp i år än i fjol med det här upplägget. Det är många lag med, många som vunnit mycket under säsongen, och känslan är att alla kan vinna mot alla. Det känns öppet.

Tre serievinnare i gruppen, men Jonas Nilsson lyfter fram en annan favorit: Ljungby IB, som blev tvåa i västra serien, en pinne efter Gransholms IF B.

– Jag ser dem som favoriter, säger han.

– De var lite loja i början, men har verkligen fått ihop lag och spel på slutet. Jag tycker att de ska bära favoritskapet.

Upplägget på kvalet kittlar flera av tränarna.

– Det är så jäkla kul att spela innebandy och man vill spela många matcher som betyder något, och på det sättet känns ju det här väldigt kul, säger Simon Eriksson.

En bra start känns som en nyckel?
– Alla lag kommer in med samma förutsättningar i kvalet, alla har en lyckad säsong bakom sig som de kommer rida in i kvalet med, så det är klart att starten blir viktig för alla för att bibehålla sin fina känsla.

SCHEMA

Omgång 1
2024-03-24 Gransholms IF B – Växjö IBK Utveckling B
2024-03-23 Gantesbo IBK – Ljungby IB
2024-03-24 Älmhults IBK – KaRo IBF

Omgång 2
2024-03-28 Växjö IBK Utveckling B - Gantesbo IBK
2024-03-28 Gransholms IF B - Älmhults IBK
2024-03-28 KaRo IBF - Ljungby IB

Omgång 3
2024-04-01 Gantesbo IBK - Gransholms IF B
2024-04-01 Växjö IBK Utveckling B - KaRo IBF
2024-04-01 Ljungby IB - Älmhults IBK

Omgång 4
2024-04-03 Ljungby IB - Växjö IBK Utveckling B
2024-04-03 Älmhults IBK - Gantesbo IBK
2024-04-03 KaRo IBF - Gransholms IF B

Omgång 5
2024-04-06 Gransholms IF B - Ljungby IB
2024-04-06 Växjö IBK Utveckling B - Älmhults IBK
2024-04-06 Gantesbo IBK - KaRo IBF

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela
Samarbetspartners

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS