Kval: Jönköpings IK – IBK Lockerud Mariestad

Publicerad
Foto David Durling
Nu startar kvalet mot SSL och Jönköpings IK hoppas på comeback i högsta serien.

För ett år sedan åkte Jönköpings IK ur SSL efter att ha hamnat sist i serien.

Nu är klubben på väg tillbaka och i helgen inleds kvalet mot SSL.

– Vi har haft som målbild att vi vill till kvalet. Nu njuter vi kanske inte så mycket som vi borde, det är så mycket fokus, men det är både kul och välförtjänt att vi är här, säger tränaren Daniel Stenmarker.

– Det har varit en bra säsong i den bemärkelsen att vi blivit bättre och bättre. Vi har dippat och haft ojämna prestationer, men det har hela tiden gått åt rätt håll. Vi har lagt ner otroligt mycket tid på att just bli bättre över tid, och det har vi blivit.

Det är ju den kurvan alla lag vill ha?
– Det är en trevlig kurva, absolut. Det viktiga har varit att hålla upp motivationen och att hela tiden ha kul. Man får inte svaja på grund av prestationerna som kan vara upp och ner, utan det gäller att hela tiden se framåt, se nästa grej som finns att utveckla.

I kvalets första runda ställs JIK mot IBK Lockerud Mariestad. Bäst av tre gäller.

– Jag har bra koll på dem, vi har mött dem flera gånger och med alla sändningar som finns i dag är det enkelt att se alla matcher om man vill det, säger Daniel.

– Det här är två jämna lag och Lockerud har visat fin form på slutet. Det är ett bra lag och är lite som oss, de har tre formationer som levererar och producerar. De har både bredd och spets.

Vad blir nyckeln?
– Att inte uppfinna hjulet igen, de sakerna vi gjort bra måste vi fortsätta göra bra. Vi ska inte ändra och justera för mycket, utan fortsätta på inslagen väg. Det gäller att inte sväva i väg.

Daniel Stenmarker nämner bredden som en styrka hos motståndarna, men just bredden har också varit JIK:s främsta adelsmärke under säsongen.

– Vi gjorde flest mål i serien men hade ingen som gjorde överdrivet mycket poäng, utan det var den totala offensiven på tre formationer som imponerade. Vi har kunnat matcha första-, andra- eller tredjeformationen och det har inte spelat någon roll. Det har varit största nyckeln för oss i år.

Målsättningen på sikt är att JIK ska tillbaka till SSL.

Blir det redan i år?

– Föreningen och vi i laget vill spela i SSL, vi tycker att vi hör hemma där. Sedan tappade vi nio spelare inför i år, många med rutin från SSL, och vi visste att bara för att vi är JIK så går det inte ställa ut skorna i allsvenskan och tro det blir lätt. Ett delmål var att komma till kval, nu kör vi och det är ingen katastrof om vi inte går upp i år, säger Daniel Stenmarker.

Det gäller ju att vara redo att gå upp och ha förutsättningar att hålla sig kvar, inte bara gå upp för att gå upp?
– Exakt så. Ska man vara ärlig så åkte ju JIK ur SSL två gånger. Vi kom sist under corona-säsongen också, plus i fjol, så det har varit en nedåtgående trend. Bland annat har vi haft för få spelare. Det har vi arbetat upp i år. Vi har fler spelare och hög träningsnärvaro, det är superviktigt för att bygga något på sikt.


SCHEMA

19 mars
Jönköpings IK – IBK Lockerud Mariestad

22 mars
IBK Lockerud Mariestad – Jönköpings IK

26 mars
Jönköpings IK – IBK Lockerud Mariestad

Foto: David Durling

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS