Kval: Fyra lag kämpar om två platser i D1

Publicerad
Kval Mot D1
Det är dags för kval mot D1 och fyra lag från division två gör upp om två platser kommande säsong.
Kval: Ingelstad IBK – Vimmerby IBK

Dennis Söderling gör sin första säsong som tränare på seniornivå. Då inkasserade han en serieseger direkt när han ledde Ingelstad IBK till förstaplatsen i division 2 västra.

Snacka om att leverera omgående.

– Jo, så kan man ju se det, men har också fått stor hjälp av min assisterande tränare Magnus Gustavsson, och det är spelarna som spelat in poängen, säger Dennis Söderling.

Ingelstad IBK har ett rutinerat lag med många spelare som spelat högre upp i serierna tidigare, och målet är klart: laget vill upp i division ett.

– Snacket är att vi ska upp. Det är många rutinerade spelare som kommit hit för att spela upp Ingelstad, säger Söderling.

– Vi har gjort en bra säsong. Det har varit lite upp och ner spelmässigt, vi har haft både bra och sämre prestationer, men vi har haft så mycket rutin i truppen att vi kunnat vinna matcherna ändå. Det har så klart hjälpt mig om tränare också.

I kvalet mot D1 väntar Vimmerby IBK som spelade i D1 så sent som i fjol, men trillade ur och som gjort en omstart till i år. Laget kom tvåa i division 2 östra.

– Det varit en helt suverän säsong, säger tränaren Micael Nilsson.

– Inför säsongen visste vi inte riktigt hur läget var i truppen så vi har inte hade inget riktigt mål, men vi har vuxit in i det allt eftersom. Vi har satt delmål längs vägen så vi har hela tiden utmanat oss själva. Vi har verkligen en grupp som är villiga att göra jobbet.

Vimmerby IBK kliver in med lite ”allt att vinna”-mentalitet i kvalet.

– Vi är fullständigt avslappnade, vi går in helt kravlöst. Det hoppas jag är en fördel. Men vi ska ge Ingelstad en match, det är alla inställda på, säger Nilsson.

– Vi har tagit kliv hela säsongen, steg för steg, och alla har insett vad de kan bidra med. Vi har hela tiden påtalat hur viktiga alla är, och det har anammats. Kul att vi fått se den här utvecklingen.

Dennis Söderling har koll på vad som väntar för Ingelstad IBK.

– Vimmerby har ett ungt lag som är kontringsstarkt, så en nyckel blir försvarsspelet. Vi har släppt in lite mål i år och det gäller att hålla i det. Jag hoppas också att rutinen ska tala för oss.

SCHEMA

2023-03-22 19:30 Vimmerby IBK - Ingelstad IBK
2023-03-26 13:45 Ingelstad IBK - Vimmerby IBK
Kval: Stenåsa-Sandby-Gårdby IF – IBF Tranås

Stenåsa-Sandby-Gårdby IF vann division 2 östra och därmed får laget chans till revansch från i fjol. Då misslyckades man in kvalet, det vill man inte göra i år.

– När det blev klart med kval så väcktes en rejäl revanschlusta i ledarstaben och den har smittat av sig på spelartruppen. Vi är väldigt revanschsugna. Vi vill gå upp, säger tränaren Marcus Starnäs.

Stenåsa-Sandby-Gårdby IF vann serien med fyra poängs marginal, landade på +75 i målskillnaden och släppte in minst mål av alla lag.

Men det som sticker ut mest: laget har inte förlorat en enda match!

– Vi tappade ganska många spelare inför den här säsongen så trodde vi skulle få kämpigare än i fjol, men är supernöjd med tjejerna. Vi är grymt starka i försvarsspelet och det finns en glädje över att täcka skott och vinna närkamper. Det är härligt att se, säger Starnäs.

– Vi har fått kämpa i många matcher, inget snack om saken, men otroligt imponerad över att vi inte förlorat någon match. En väldigt bra säsong.

I kvalet väntar IBF Tranås som kom tvåa i division 2 västra. Laget var en bit efter serieettan Ingelstad IBK, men hade också bred marginal ner till trean Nässjö IBF.

IBF Tranås har inte minst varit urstarka under andra halvan av säsongen. Första halvan tog laget 11 poäng, andra halvan 22 poäng.

– En bra säsong, vi hade som målsättning att bli bättre än i fjol och då blev vi fyra, säger tränaren Peter Torstensson.

– Det var knackigt i början med en del sjukdomar, men från jul så har det lossnat. Gruppen ökade kravställningen på varandra och vi började spela på tre femmor för att orka matcherna och då kom också resultaten. Vi har inte förlorat sedan mitten av december.

Formen inför kvalet är alltså knivskarp.

– Samtidigt känner vi att det finns mer att ta ut från spelet, säger Torstensson.

– Kvalet är två bonusmatcher, det ska bli jättekul. Vi ska göra det riktigt jobbigt för SSG och vi har kapacitet att vinna. De har favorittrycket, de vann sin serie i klar stil, och det skiljer nog sex, sju år i genomsnittsålder på våra trupper. Vi har tretton spelare som dubblar mellan DJ17 och damlaget, så vi har många år kvar att utvecklas. Vi ska njuta av tillfället, hålla ihop försvarsspelet och lita på vårt spel. Det är inget hokus pokus. Det är bäst av två matcher, då kan man ha tur och otur, det känns spännande.

SCHEMA

2023-03-22 20:00 IBF Tranås - Stenåsa-Sandby-Gårdby IF
2023-03-26 14:00 Stenåsa-Sandby-Gårdby IF- IBF Tranås

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS