Kval: Fyra lag kämpar om tre platser i H2

Publicerad
Westervik Kval
Det är dags för kval mot H2 och fyra lag från division tre gör upp om tre platser kommande säsong.
Det är dags för kvalet mot H2 till nästa säsong. Fyra lag från division tre gör upp om tre platser i H2.

Efter första kvalrundan så får förlorade lagen en andra chans, och möts i ett nytt kvalmöte där vinnaren också går upp i H2.

Kval: Tenhults IF – Westerviks IBK

Tenhults IF kom tvåa i division tre norra men blir högst rankat inför kvalet mot H2. Det eftersom serieettan Fagerhult Habo IBK Ungdom inte kommer kvala utan nästa säsong flyttas över till Västergötlands seriesystem.

I kvalet ställs laget mot Westerviks IBK som kom tvåa i division tre södra. Vinnaren spelar i H2 nästa säsong.

Tenhults IF hade som mål att nå kvalet.

– I fjol kvalade vi också men fick hjälp i sista omgången för att nå dit, men i år har vi tagit oss dit på egen hand, så det är steg framåt, säger tränaren Niclas Blychert.

I fjolårets kval föll Tenhults IF mot Gransholms IF, som sensationellt sprang igenom H2 i år och blev klara för division ett för några veckor sedan, och det finns saker därifrån att ta med till i år.

– Det var ett väldigt bra kvalmotstånd får man säga, med tanke på vad de gjort i år. Vi tar med oss att ha varit i kval tidigare, att vara beredda, och vet att vi måste göra det vi är bra på för att det ska gå vägen, säger Blychert.

Westerviks IBK var bara målskillnad från seriesegern i sin division tre-serie.

– Jättenöjd med säsongen, målet var hela tiden att vi skulle till kvalet. Vi ville vara bland de fyra bästa innan jul och ha vittring på kval för att sedan kunna ta en av de två platserna, och det lyckades vi med. Det har varit kniven på strupen sedan serien vände, känslan har varit att vi inte hade råd att tappa för mycket, så skönt att det löste sig, säger tränaren Christopher Malmberg.

Laget åkte ur H2 förra säsongen, trots att man ”bara” var fjärde sista laget i serien.

– Tråkigt att åka ur på det sättet, en normal säsong hade vi varit kvar med de poängen som togs då. Nu ska vi bara upp igen, vi har ett lag som ska vara i H2, säger Malmberg.

Tenhults IF släppte in minst mål i sin serie.

Westerviks IBK gjorde tredje flest mål i sin serie.

En bra defensiv mot en vass offensiv. Eller…?

– Jag tror de har ett vasst omställningsspel, så det gäller att vi kväver deras anfallsspel, det tror jag är en nyckel. Vi är tajta och bra defensivt. Framåt är jag inte orolig, vi har spelare som levererar, utan det är defensiven som är viktig att sätta, säger Niclas Blychert.

– Vi mötte dem i ett kval för några år sedan och minns att de hade ett tajt och kompakt försvarsspel, men har mindre koll på dem i år. Viktigast för oss är att hålla oss till vårt spel, göra jobbet för varandra och visa moral, säger Christopher Malmberg.

Båda lagen fick kämpa in i slutomgångarna för att säkra kvalplatser uppåt, så det är ingen som vilat sig i form inför det som stundar.

– Det blir nog mycket glöd direkt, säger Niclas Blychert.

SCHEMA

2023-03-21 19:45 Westerviks IBK - Tenhults IF
2023-03-25 15:00 Tenhults IF - Westerviks IBK



Kval: Väckelsångs IF – Nässjö IBF

Väckelsångs IF vann division 3 södra tack vare bättre målskillnad än Westerviks IBK, och är därmed klart för ett nytt kval.

Nu är siktet inställt på avancemang.

– Klart vi är otroligt nöjda med en serieseger, men vi har inte vunnit något ännu. Målet är att gå upp i tvåan. Nu har vi klarat delmålet att ta oss till kval, tycker det varit en tuffare serie i år än det var förra året, säger tränaren Robin Ljungqvist.

Laget var i kval förra året också, men lyckades inte gå upp då.

– Det är absolut revanschläge. Vi har slitit hela säsongen för att komma hit, till vårt gemensamma mål. Det vi framför allt tar med oss från kvalet i fjol är att göra en bra första match. Förra året förlorade vi första matchen på hemmaplan och då gick luften lite ur oss.

Kvalmotståndare blir Nässjö IBF som kom trea i division tre norra, men som får kvala eftersom serieettan Fagerhult Habo IBK Ungdom inte deltar i kvalet då de flyttar till Västergötlands seriesystem till hösten.

Nässjö IBF blev trea i serien i fjol också men missade då kvalet med minsta marginal, men har nu i stället marginalerna på sin sida.

– Så kan man sammanfatta det. Vi hade som målsättning i år att bli bättre än förra säsongen och gärna komma till ett kval, och där är vi nu, säger tränaren Mats Kraft.

– Vi har ett till stora delar nytt lag i år och hade mycket skador och sjukdomar i höstas, men från jul har vi fått spela med mer eller mindre ordinarie lag och då har spelet börjat sitta och vi har fått resultaten med oss. Ju mindre vi fått byta och krångla med uppställningen, ju bättre har vi blivit.

Det har också blivit bra matchning in i kvalet.

– Vi har mött alla topplag i slutet av serien och är inne i bra matchtempo. Vi har haft kniven på strupen ett tag för att ta oss hit, så vi är förberedda, säger Kraft.

– Kval har varit målet, men vi är inte nöjda för det, även om vi samtidigt är ödmjuka. I ett kval kan allt hända och vi vill upp, det är inget att hymla om. Nyckeln för oss är disciplinen i defensiven. Framåt är vi bra, gör mycket mål och har många olika målskyttar, så där är vi svårscoutade.

Väckelsångs IK har sin tanke klar för sig.

– Vi måste fortsätta med vår grundidé och vårt grundspel. Det känner vi oss trygga med, säger Robin Ljungqvist.

Förloraren i kvalet får chansen i ett nytt kval, men det är inget Ljungkvist tänker på.

– Nej, vi har snackat lite om det, men vi måste hålla det till det här kvalet. Det är två matcher som gäller. Det är där vi måste ha fokus och där vi ska prestera säsongsbästa.

SCHEMA

2023-03-21 19:30 Nässjö IBF - Väckelsångs IK
2023-03-25 15:00 Väckelsångs IK - Nässjö IBF

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela
Samarbetspartners

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS