Kval: Åtta lag kämpar om fyra platser i division 3

Publicerad
Bild Gransholm
Det är dags för kval mot division tre och åtta lag från division fyra gör upp om fyra platser kommande säsong.
Kval: Forserums IF – Vimmerby IBK B

Under måndagen fyllde Forserums IF-tränaren Marcus Johansson 30 år.

Nu hoppas han, som leder laget tillsammans med Marcus Dåppens, få fira med ett avancemang till division tre i helgen.

– Det hade varit fint att få dubbelfira, helt klart, säger Marcus Johansson.

Forserums IF var uppe i H2 för några år sedan men i samband med pandemin så valde ett gäng spelare att lägga av. Föreningen valde att dra sig ur H2 och starta om i division fyra.

– Många lade av och det kändes inte rätt att åka runt i hela Småland i H2 och ha det tufft med ett lag som till 80 % hade bestått av 16-åringar som inte spelat seniorinnebandy tidigare. Vi valde att starta om, bygga något nytt och göra en ny resa, säger Johansson.

I år vann laget division 4 nordvästra med bred marginal.

– I fjol blev vi fyra och i år hade vi som mål att vinna serien och ta steget upp. Nu har vi vunnit serien, nu återstår nästa delmål.

I kvalet ställs man mot Vimmerby IBK B som kom tvåa i division 4 nordöstra.

– Det har varit en väldigt bra säsong, speciellt med tanke på förutsättningarna. I början visste vi inte om vi hade något lag eller någon ledare. Jag spelar i H2 men tog på mig att leda laget, så har kört dubbla roller. Jag har varit fotbollstränare innan, så har en bakgrund som tränare och gillar ledarskap, säger tränaren Ricky Gustafsson.

– Det är ganska sjukt att vi tog en andraplats. Våra killar i B-laget har tränat med juniorlaget, men vi har fått ihop det på ett bra sätt.

Kvalet är en ren bonus.

– Visst är det så, inget snack om det. Det ska bli väldigt kul att spela de här matcherna, säger Gustafsson.

– Det vore bra för föreningen att få upp B-laget någon division, det är bra att minska glappet mellan föreningens lag i seriesystemet. Sedan behöver vi kanske satsa mer på B-laget framöver, det är en viktig plantskola.

Forserums IF får bära favoritskapet i kvalet.

– Vi tar favoritskapet, vi har satt målet att gå upp. Det sätter ingen extra press på oss, inte mer än vi sätter på oss själva. Vi tror på det här, säger Marcus Johansson.

– Vi vet att Vimmerby gör mycket mål så försvarsspelet blir som alltid en stor nyckel, men också att laget presterar på topp i två matcher. Vi förväntas oss ett jämnt kval.

SCHEMA

2023-03-23 19:30 Vimmerby IBK B - Forserums IF
2023-03-26 15:00 Forserums IF - Vimmerby IBK B
Kval: IF Ariel – Sportklubben Beduinerna

+239.

Det är målskillnaden för IF Ariel i division 4 nordöstra den här säsongen. Serieettan sköt hela 343 mål på 22 matcher.

– Det är bra, det är det ju, medger tränaren Simon Zetterling.

– Vi har väldigt bra kvalitet i offensiven och gör extremt mycket mål. Att vi går så mycket framåt gör kanske att vi släpper in något mer mål än vi borde, men så är det.

I kvalet ställs laget mot Sportklubben Beduinerna som kom tvåa i division 4 nordvästra. Ett gäng som valde att höja upp seriositeten till i år.

– Vi har varit laget som spelar lite match på träning och som spelar matcher för att det är kul, men inför i år kände vi att truppen var bra och ville göra en liten satsning. Vi har satt ett spelsystem och skapat rutiner för hur vi gör saker och ting, och målet var att ta en kvalplats vilket vi lyckades med, säger tränaren Marcus Strandberg.

– Vi har gjort en bra säsong. Vi har några tapp som vi inte är nöjda med, men vi löste kval med marginal och det var lite svårt att hålla uppe motivationen i slutet.

Nu siktar Sportklubben Beduinerna mot ett avancemang.

– Det var självklart från start att vi ville uppåt och är man i ett kval vill man vinna. Vi vet att det kommer bli jättetufft. Ariel har gjort väldigt mycket mål, det är imponerande även om jag tror att vår serie är lite tuffare än deras. Vi har offensiven, men det känns framför allt viktigt att vi sätter defensiven, säger Strandberg.

IF Ariel gjorde en stark säsong i fjol och var i kval även då, men lyckades inte gå upp.

– Vi misslyckades i kvalet då, men nu har vi varit där en gång och vet vad det innebär. Det är positivt att ha med oss den erfarenheten nu. Känslan är god eftersom vi haft en bra säsong. Vi vet vad vi kan offensivt, nyckeln blir att få till defensiven, säger Zetterling.

Faktum är att IF Ariel bara förlorat en match i hela serien. I sista omgången…

– Kanske inte var helt fel att få en tuff batalj inför kvalet, men det är aldrig kul att förlora. Jag hoppas det gör att vi går samman ännu mer inför kvalet och förstår att det är allvar nu.

Målsättningen för IF Ariel är tydlig. Laget vill upp.

– Med tanke på fjolåret och att vi föll på målsnöret så är det klart vi vill upp. Det är känslan i hela laget.

SCHEMA

2023-03-22 20:00 Sportklubben Beduinerna - IF Ariel
2023-03-24 20:00 IF Ariel - Sportklubben Beduinerna
Kval: Alvesta IBK – Olofströms IBK B

Alvesta IBK-tränaren Jonas Nilsson slutar efter den här säsongen. Bästa avslutningen är glasklar: att ta upp laget i division tre.

– Jag kommer kliva av men det är klart att det hade varit perfekta avslutet, då hade allt känts enklare när jag lämnar, säger han.

– Målet att gå upp satte vi redan efter att vi förlorat kvalet förra säsongen. Vi snackade ihop oss direkt då. Alla spelare stannade kvar och det har inte varit något snack, vi ska ta klivet upp med det här laget.

Alvesta IBK vann division 4 sydvästra i klar stil med nio poäng ner till andraplatsen och en imponerande målskillnad på +169.

– Det är en bra säsong. Det svåra har varit att hålla alla motiverade hela vägen. Det var perfekt för oss att möta Lagan i sista seriematchen, de hade flera rutinerade spelare och det var en hel del känslor, men vi vann till slut. Roligaste matchen i år och bra uppladdning inför kvalet.

I kvalet väntar Olofströms IBK B som kom tvåa i division 4 sydöstra. En imponerande prestation med tanke på att det är första året i serien.

– I grund och botten är detta ett ungdomslag där stommen följts åt i flera år, och där vi bestämde oss för att starta ett B-lag till den här säsongen Vi skulle känna oss för lite, se hur det gick, men det har gått ganska bra, säger tränaren Christofer Mattsson.

Att ta sig till kval första året i seriespel är starkt.

– Hade du frågat mig inför säsongen så hade ju kval varit en bonus, men i takt med att det har gått bra så har vi ändrat tanken och efter jul har målet varit kval, säger Mattsson.

– Vi vet att Alvesta är bra, deras resultat talar för sig själva, men jag tror det passar oss att slå ur underläge. De får gälla som favoriter. De kommer in med tydliga ambitioner, vi kan spela mer avslappnat. Hur det går? Det är svårt att bedöma men det blir intressant.

Alvesta IBK föll i kvalet i fjol men tänker inte göra det igen.

– Fjolåret var en nyttig läxa för oss. Vi vet precis vilka fällor som vi ska undvika. Vi är mer redo nu än vi var förra säsongen, säger Jonas Nilsson.

SCHEMA

2023-03-22 19.30 Olofströms IBK B - Alvesta IBK
2023-03-26 15:00 Alvesta IBK - Olofströms IBK B
Kval: CL98IC B – Gransholms IF B

Gransholm har chanson att ta en dubbel i år. A-laget vann H2 och gick upp i division ett, och nu har B-laget chansen att kvala sig upp i division tre.

– Det hade varit toppen, säger tränaren Anders Karlsson som är pappa till A-lagets tränare Daniel Karlsson.

– Vi hade inget mål alls den här säsongen, utan tanken i föreningen är att ha lag för alla så att det finns någonstans att spela. Det fanns ingen ursprunglig tanke att ta upp laget i trean. Nu har A-laget gått upp en division, och då blir det viktigare att få upp laget för att minska avståndet. Vi har gjort en bra säsong med unga killar som tagit kliv, det har varit extremt kul.

I kvalet ställs Gransholms IF B, som blev tvåa i division 4 sydvästra, mot CL98IC B, som blev etta i division 4 sydöstra.

Gemensamt för båda klubbarna? De har A-lag i division ett kommande säsong.

– Det är jätteviktigt att vi får upp vårt lag en division. Vi är otroligt stora på ungdomssidan och vi behöver ha bra matchning för våra spelare, och den blir bättre i division tre. Vi ville egentligen upp redan i fjol men då blev vi trea i serien och brände kvalet, säger CL98IC-tränaren Patrik Nordén.

– Vi kommer från en bra säsong. Det var små marginaler och vi behövde vinna med fyra mål i den sista omgången för att vinna serien, vi gick all in för det, och lyckades.

Nordén ser fram emot att möta just Gransholm.

– Det ska bli jätteskoj, en förening med bra tänk och bra idéer. För oss bli målskyttet extremt viktigt. Det har lossnat lite på slutet, vi behöver sätta våra chanser. Försvarsspelet har vi med oss sedan tidigare, det litar vi på, säger han.

– Vi gjorde säsongens kanske bästa match i sista seriematchen också, det är skönt att ha med sig.

För Gransholms IF är det fokus på det egna spelet.

– Vi kan bara spela på ett sätt, så som vi alltid gör. Vi släpper våra spelare fria, de har så mycket fantasi. Det är nästan lite skolgård över det. Får vi i gång vårt spel kan det bli riktigt bra, då kan vi ta hem detta, säger Anders Karlsson.

SCHEMA

2023-03-22 19:30 Gransholms IF B- CL98IC B
2023-03-26 14:00 CL98IC B - Gransholms IF B

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS