Kval Allsvenskan: Hovshaga AIF – Olofströms IBK

Publicerad
Foto Andreas Nilelind Bilderna,It
Hovshaga AIF och Olofströms IBK möts i den första av tre kvalrundor mot Allsvenskan. ”Känslan just nu är väldigt bra”, säger Hovshaga AIF-tränaren Mikael Friberg.

Hovshaga AIF och Olofströms IBK kom etta respektive tvåa i division ett Södra Götaland och får därmed mötas i den första kvalrundan mot Allsvenskan.

Matchserien spelas i bäst av tre matcher, och för att nå Allsvenskan krävs sedan vinst i ytterligare två matchserier. Det är således en lång väg upp.

Både Hovshaga AIF och Olofströms IBK stämplar kvalet som något av en bonus, och båda lagen kliver därmed in med en avslappnad känsla.

– Det här trodde jag inte i augusti. Vi kvalde i fjol men sedan tappade vi elva, tolv spelare, fick stryk i någon träningsmatch och tänkte att det här blir jobbigt… men ungdomarna har tagit chansen, vi har vuxit och nu är vi här. Känslan just nu är väldigt bra, säger Hovshaga AIF-tränaren Mikael Friberg.

– Detta är min första säsong som huvudtränare i laget så det är klart jag är supernöjd. Min huvudsakliga målsättning var att hålla kvar laget i serien och vi landade tvåa, så det är ju extremt kul, säger Olofströms IBK-tränaren Edin Dzamalija.

Hovshaga AIF kliver in som favoriter.

Laget vann serien, har hemmafördel och ett statistiskt grepp om Olofströms IBK med tre segrar och ett kryss under den här säsongen (lagen har mötts två gånger i serien och två gånger i Smålandscupen). Lagen möttes också i seriefinalen 9 mars, och då vann Hovshaga AIF med stabila 5-1 på bortaplan.

– Olofström är ett extremt bra lag, de har några riktiga spetsar, men det är klart att de har med sig historiken att de har svårt att vinna mot oss, säger Mikael Friberg.

– När vi mötte dem senast gjorde vi kanske säsongens bästa prestation, det är nästan så att det såg lite för bra ut.

Ni har ett mentalt övertag?
– Så är det, men vi pratar mycket om det där, att även om vi kan ha nytta av övertaget och det kanske sitter lite i deras huvuden så måste vi göra samma jobb som senast. Vi kommer aldrig få något gratis.

Edin Dzamalija är medveten om statistiken.

– Jag kunde inte sova efter förlusten mot dem senast, jag bara grubblade på lösningar på hur vi ska kunna vinna mot dem. Det är mer tändvätska än hopplöshet att vi inte vunnit mot dem än, det är dags att visa att vi kan vinna mot dem i det här kvalet, säger han.

– Vi går in som underdogs både när det gäller statistiken och truppen, de har mer rutinerade spelare än oss, men vi ser fram emot utmaningen.

Ni har mött varandra mycket under säsongen, finns det fler ess i rockärmen att plocka fram?
– Klart det finns, sedan så känner vi varandra väl och vet var vi har varandra. Men jag kan ju skicka med att jag tycker att de ska kliva upp mer i försvarsspelet. De spelar lite tråkigt och har tre målvakter där bak…

Men Olofströms IBK har en spjutspets för att luckra upp Hovshaga AIF:

Hugo Karlsson, 56 poäng på 20 matcher i ettan.

– Det finns ingen som är i närheten av honom i serien vi spelat i, han öser in poäng och är riktigt bra. Honom måste vi verkligen ha koll på, de har några riktigt vassa spetsar, säger Mikael Friberg.

– Förstår att de har respekt för honom, jag har sagt innan att han är seriens bästa spelare, säger Edin Dzamalija.

Ett av lagen kommer kliva vidare till nästa playoff-runda under den långa resan uppåt.

– Klart vi vill gå så långt som möjligt, men det är tufft. I andra rundan väntar lag som kom sexa i allsvenskan, det är inte lätt. Tidigare år har man kanske kvalat mot nian, tian någonting, det är en helt annan kaliber på motståndet i kvalet i år, säger Mikael Friberg.


SCHEMA: KVAL MOT ALLSVENSKAN

17 mars Hovshaga AIF – Olofströms IBK
21 mars Olofströms IBK – Hovshaga AIF
23 mars Hovshaga AIF – Olofströms IBK

Detta är Playoff 1, där vinnaren går vidare till Playoff 2, och vid vinst där till Playoff 3. Vinnaren i Playoff 3 spelar i Allvenskan nästa säsong.


Foto: Andreas Nilelind/bilderna.it

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela
Samarbetspartners

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS